Margareta Hammarberg.

Nytänkande hos Årets hästföretagare

Margareta Hammarberg som utsetts till Årets hästföretagare av Hästföretagarcentrum driver sin ridskola med mycket nytänkande och egna idéer.

Margareta Hammarberg driver tillsammans med sin familj Hammarbergs Gård strax utanför Kungsbacka sedan 15 år tillbaka.

– När vi startade började vi från noll. Vi har aldrig haft något annat företag som har skjutit in pengar eller någon annan ekonomisk support, utan företaget har tjänat sina egna pengar. Vi har byggt ut och investerat efterhand, och arbetat efter mål och med noggrann resultatuppföljning, säger Margareta Hammarberg i pressmeddelandet som skickats ut i samband med prisutdelningen.

Margareta har tittat mycket på vad som fungerar väl i andra branscher och försökt använda sig av det i sin egen verksamhet. Här är några av alla nytänkande saker som hon infört på sin ridskola:

Ridskoleeleverna har klippkort och bokar själva sina lektioner online, precis som på gymmet.

Små vuxengrupper med max fyra personer i varje

Man kan prova på att ha ”egen häst”, då har man en skolhäst som sin egen ett par dagar i vecka och får åka och tävla.

Man har inackorderade hästar på lösdrift, och alla hästarna går i active stableanläggning.

Margareta tror att framgångarna beror på att man nischat sig mot vuxna och ryttare som kan rida. Hon tror att kunderna uppskattar flexibiliteten med klippkorten och att man också arrangerar många olika aktiviteter.

Verksamheten har i dagsläget redan uppnått flera av sina långsiktiga mål, som att bedriva i stort sett all lektionsverksamhet på dagtid, vilket ger bättre förutsättningar för familjeliv och personal. Med ökad omsättning och resultat, nytänkande i sitt utbud av tjänster och grupphästhållning på lösdrift är det möjligt att ge personalen bättre villkor och fördelaktiga och flexibla erbjudanden till kunderna.

Genom att öka omsättningen och stärka resultatet kan man investera i bättre hästar, skapa bättre villkor för personalen och att utvecklas så att kunden får ut ännu mer av sin vistelse på gården.

– Många börjar ju för att det är en hobby med hästar. Och så tänker de inte på att man måste ha en lön och ett resultat.

 

Motivering till Hammarbergs Gård som Årets Hästföretagare 2021

Margareta Hammarberg är en innovativ entreprenör som visar att det är både roligt och lönsamt att driva hästföretag. Genom nytänkande och ständig utveckling, hämtar Hammarbergs Gård inspiration från andra branscher och skapar mervärden och effektiva lösningar för både kunderna och företaget. Här erbjuds ett annorlunda, framgångsrikt och uppskattat koncept för kunden som vill utveckla sin ridning.

Hammarbergs Gård har en genomtänkt företagsstrategi med tydliga målsättningar och löpande uppföljning. Med fokus på resultat, personalvillkor och god hästvälfärd är verksamheten hållbar ur ett ekonomiskt, socialt och miljömässigt perspektiv och ett utmärkt exempel på ett företag i framkant.


Utmärkelsen Årets Hästföretagare har utsetts via nomineringar i ett webbformulär öppet för alla. En jury av representanter från LRF Häst, HNS, Ludvig & Co och Hästnäringens Riksanläggningar har utsett Hammarbergs Gård till vinnare som tilldelas ett utbildningsstipendium på 50.000 kronor.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.