– . Det är otroligt viktigt för våra gemensamma prestationer att vi trivs i vår hemmamiljö, både hästarna och vi människor, säger Malin Baryard.

Baryard om stallmiljön – en förutsättning för goda prestationer: ”Otroligt viktig!”

För att hästar och människor som rör sig i stallet ska må bra är stallmiljön av största vikt. Att hålla stallet städat, ljust och rent är förutsättningar för att hästarna ska kunna prestera och må väl. Enligt Jordbruksverket ska golv och liggytor ha en jämn och halkfri yta. Golv i spiltor och boxar ska vara försedda med ströbädd eller på annat sätt ge en god liggkomfort, och ströet ska vara av god hygienisk kvalitet.

 

Vi fick en pratstund med landslagsstjärnan Malin Baryard Johnsson om hur hon ser på stallmiljön.
Vad betyder en bra stallmiljö för dig?
– En god stallmiljö är helheten som gör att hästar och människor trivs och mår bra där. Alltifrån bra luft till att det är rent och säkert, samt har bra ljus- och ljudnivå, är sådant som spelar in. Rymliga ytor både i boxar och vid andra arbetsutrymmen, med bra underlag, är också viktigt.
Varför är en god stallmiljö av vikt?
– Det är ett måste, framför allt för att hästarna ska vara friska och må bra. Det är otroligt viktigt för våra gemensamma prestationer att vi trivs i vår hemmamiljö, både hästarna och vi människor runt dem!
Vad har ni valt att använda för ströprodukt i era boxar?
– Jag har sedan många år tillbaka använt mig av Vida Ströprodukter till mina hästar. Vida har enligt mig och hästarna det bästa stallströet! Att det är dammrensat och inte innehåller några kemiska tillsatser gör det till en av de absolut bästa produkterna på marknaden, både för hästarna och för miljön. Mina hästars bäddar består av Vidas stallpellets som bottenlager och ovanpå det Vidas fluffiga och mjuka kutterspån. Det ger en bädd som ligger stilla med ändå är luftig, har bra uppsugningsförmåga och är lätt att mocka i.
– Vida har inte bara mycket bra produkter utan erbjuder också utmärkt service. Den enda gången spånet tar slut är när chefen (jag!) har glömt att beställa nytt. (Skratt.)

Ströprodukter

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.