Bibehåll fokus hos den känsliga hästen

Koncentration, tillit och kommunikation är viktiga nycklar för att kunna prestera på topp tillsammans med sin häst. Men det kan vara en utmaning att få en känslig häst att slappna av och bibehålla fokus på uppgiften. Severo Jurado Lopez, dressyrryttare på elitnivå och teamryttare för NAF, berättar här mer om hur han arbetar med känsliga hästar för att få till ett fint samspel både i vardagen och på tävling.

En häst kan upplevas känslig på flera olika sätt och av olika anledningar. Försök se det ur ett helhetsperspektiv för att hitta orsaken till att just din häst blir stressad eller orolig. Stress kan exempelvis triggas av begränsad utevistelse, otillräcklig återhämtning eller en för låg grovfodergiva. Men det kan också vara att vi ställer frågan så att hästen inte förstår vad det är vi vill att den ska göra. Alltför svåra uppgifter kan skapa stress, oro och frustration.

Enligt dressyrryttaren Severo Jurado Lopez är det viktigt att aldrig sätta hästen i en situation som den inte kan hantera.

– Här är det viktigt att kunna läsa av sin häst, anpassa övningarna utifrån hästens nivå och öka svårighetsgraden stegvis. Gör det enkelt för hästen att göra rätt. Detta genom korrekta, enkla hjälper och genom att berömma hästen.

När hästen gör rätt byggs självförtroendet upp och den blir mer trygg med dig som ledare, vilket i sin tur ger en bättre kommunikation.

Severo menar att en topphäst behöver ha ett gott självförtroende, men också att tillit är viktigt för att skapa ett samspel och den där speciella vi-känslan. Är hästen osäker eller lätt blir stressad i nya situationer eller på tävling så är det viktigt att den litar på dig.

– Jag säger på sätt och vis till hästen att ”fokusera på mig och följ mina hjälper så kommer allting att bli bra”. När man arbetar med en känslig häst är det viktigt att alltid själv vara lugn och avslappnad i sitt kroppsspråk och sina hjälper. Försök att fokusera på övningarna, rytmen och följsamheten istället för på att hästen är spänd. Om den är stressad och ofokuserad kan det hjälpa att aktivera hästen via till exempel tempoväxlingar och övergångar för att få den till att koncentrera sig på dig istället för på omgivningen.

Som extra stöd använder Severo NAF Magic till sina hästar. NAF Magic är ett fodertillskott som kombinerar magnesium med en komplex örtbas till stöd för lugn, fokus och självförtroende.
– Magic ger mina hästar möjlighet att slappna av och fokusera på mig snabbare. Det hjälper dem att koncentrera sig utan att tappa gnistan eller energin. Jag har alltid Magic med mig eftersom jag vill ge hästen en bra upplevelse när de åker på tävling och vissa hästar är helt enkelt mer nervösa än andra och behöver lite extra hjälp från oss. Jag upplever också att hästarna är mer träningsbara och lär sig snabbare när de är koncentrerade och fokuserade på mig. Tiden som läggs på träning är också kortare, eftersom vi når målet snabbare varje dag, vilket också har en positiv effekt på hästens allmänna hälsa. Jag tycker också att det är superviktigt att Magic inte gör hästarna trötta, för de behöver all sin energi till att prestera.

För Severo handlar dressyr om djup koncentration och menar att en häst som är koncentrerad och utför sin uppgift på ett bra sätt också blir glad och stolt över sig själv och endast en glad häst kan ge dig den där speciella känslan inne på banan.

 

Är du nyfiken på NAF Magic hittar du mer info här > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.