Pole Position van het Distelhof Z undan 1.60-hingstarna Pessoa, Montreal och Bubalu VDLs halvsyster.

Embryomarknaden har tagit fart – drömkombinationen auktioneras ut

I pandemins spår har all online-försäljning av föl och embryon tagit fart. I nederländska Horsesales auktion i oktober kommer en av hoppvärldens absoluta drömkombinationer att auktioneras ut som embryo. Vi pratar ett embryo efter en VM-guldmedajör och undan en trefaldig mästerskapshäst.

ANNONS  Med sin tredje auktion för året tar nederländska Horsesales klivet ut på den riktigt exklusiva scenen av embryon och föl som säljs online i år. Chris de Heer är initiativtagare till auktionen tillsammans med sin affärspartner och deltar även i selektering vid andra auktioner samt är kommentator och speaker vid olika evenemang.

– I år har i stort sett alla avelsintresserade varit hänvisade till att handla via nätet och det har fungerat över förväntan. Vi såg tidigt på säsongen hur det skulle utveckla sig med pandemin och drog igång vår auktion, med denna kollektion av tolv toppembryon vill vi etablera oss på allvar, berättar han.

Listan med embryon är imponerande , det är meriterade fäder och stostammar laddade med prestation. Kanske är det mest spännande av de tolv embryona drömkombinationen från Jos Lansinks fantastiska tävlingspartners Cumano och Valentina van’t Heike, en VM-guldmedajör och en trefaldig mästerskapshäst. Cumano vann VM i Aachen 2006 och Valentina gjorde sina sista starter på OS i London och avslutade med en placering i världscupen i Mechelen efter en lång och mycket framgångsrik karriär.

Jos Lansik - Cumano
Jos Lansik och Cumano vid V, i Aachen 2006. Foto FEI

– Det här är en drömkombination som bara går att köpa som embryo, sedan det väl fötts ett föl kommer den inte att vara till salu vare sig det blir en hingst eller ett sto. Den som köper de här embryot kan om det blir ett sto själv göra flera embryotransfer innan en eventuell tävlingskarriär. Blir det en hingst är den framme vid slutligt godkännande i ett antal förbund bara på sina fina pappersmeriter, så stark är prestationsstammen, menar Chris de Heer.

– Det är svårt att säga vad en sådan auktion slutar på, kanske är det något att gå ihop flera om, det kommer att kosta.

 

Ett av embryona till salu är efter Chacco-Blue med ett intressant möderne, ett Heartbreaker-sto som även är mamma till unge hingsten Kazan Z (e Baloubet du Rouet) som verkligen satt sitt avtryck på sommarens auktioner.

I samma auktion finns både ett embryo och ett föl från samma sto. Mamman är Floortje van Overis (Sang f -07 e For Pleasure – Celano) vars moder är Ciske van Overis, framgångsrik på högsta nivå med Edwina Tops-Alexander. Embryot som säljs är efter Baloubet du Rouet medan fölet Extra RV Z är efter Emerald.

 

 

För att se hela kollektion klicka här   https://horsesales.auction/en/home

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.