Håller dolda påfrestningar tillbaka din häst?

ANNONS Lungorna är viktiga för hästens prestation. Men när bör vi undersöka hästens andningshälsa?

Text: Kate Hore RNutr(Animal), Chefsnutritionist NAF, UK

 

Hästar är utmärkt anpassade för att bli atleter. De kan springa upp mot 80km/h, hoppa höga hinder och genomföra de mest komplicerade rörelser genom att använda sin enorma muskelmassa. Alla djurarter har faktorer som är begränsande för deras prestationsförmåga. Förutom genetik är andningshälsa en viktig begränsande faktor för hästen.

Vid trav och galopp andas hästen i perfekt takt med språnget, även kallat ”Locomotor Respiratory Coupling (LRC)”. Fenomenet, ett språng – ett andetag, innebär dock att om lungkapaciteten är nedsatt, så kan lungorna rent fysiskt inte öka antalet andetag för att öka intaget av syre.

Så, när bör vi undersöka hästens andningshälsa? Ska vi vänta tills att hästen börjar att hosta? Absolut inte! Hästens hostreflex är betydligt lägre än vår, vilket innebär att en hostande häst med stor sannolikhet redan har en påfrestning på luftvägarna. Forskning har visat att över 80% av hästar som remitterades för undersökning pga nedsatt prestation, hade subkliniska luftvägsproblem. Andelen var ytterligare högre hos galopphästar, trots att ingen av dessa hästar påvisade tecken på luftvägsproblem.

När nu vintern är här, så ökar risken ytterligare för luftvägsproblem. Installning, gemensamt luftutrymme, konserverat grovfoder, strö, träning i ridhus och regelbundet resande kan alla påverka hästens luftvägar. Trots en dammfri miljö, kan vissa hästar behöva extra stöd via tillskott.
Många naturliga element är välkända och välbeprövade, både via forskning av häst och andra djurarter, som ett naturligt stöd för luftvägarna. Naturliga antioxidanter såsom nypon och blåbär, örter som echinacea och lakrits och biotillgängligt svavel från MSM, finns alla kombinerat i NAF Respirator Boost.

Klicka här för att läsa mer om NAF Respirator Boost

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.