hov hovar NAF

Tips & fakta kring torra hovar – hur bibehålla fukthalten?

Hornet i hästens hovväggar har visat sig vara som starkast när fukthalten ligger kring 25 procent. Men hur påverkas hoven av den omgivande miljön och vad vi kan göra för att bibehålla en jämn fuktbalans och välmående hovar året runt?

Torka

Längre perioder med torrt väder eller i uttorkande miljöer så som strö och sand gör att hornet krymper, eftersom fuktmolekyler försvinner och lämnar kvar luckor efter sig. Dessa luckor kan leda till sprickor och gör att hornet blir sprödare. Sprickorna kan i sig orsaka stora skador och möjliggör också för olika bakterier att få fäste, vilket leder till en försämrad hornkvalitet och ger hovslagaren en betydligt svårare hov att arbeta med.

 

NAF hov hovar

Blöta perioder

Mycket våta förhållanden, till exempel blöta och leriga hagar, har också en negativ effekt på hovarna eftersom vattnet tvingar sig in mellan de viktiga bindningarna som ger hovarna deras struktur. När detta händer vidgas utrymmet mellan hornrören och hovarna kan bli mjuka, vilket resulterar i tappskor, bromsad tillväxt eller hovar som spricker och går sönder.

 

hov hovar NAF

Undvik blötläggning

Det kan vara frestande att ställa torra hovar i vattenbad eller spola med vatten för att återfukta dem. Men när hovarna sedan är tillbaka i en torr miljö sker en naturlig avdunstningsprocess. De utrymmen som vattenmolekylerna har skapat lämnas då öppna och exponeras för den omgivande miljön, vilket kan hindra tillväxt och öka risken för bakteriella angrepp. Hovens väggar kan också spricka och bli svagare än normalt, eftersom de går från ett extremt läge till ett annat.

 

Skillnad på fukt och fukt

Vatten kan alltså göra hovarna mjukare, men ger ingen kvarvarande fukt och därmed ingen återfuktande effekt. Hovarna tillhör samma organ som huden, läderhuden, så dina egna händer är ett ganska bra exempel. Om dina händer har torrsprickor så kan du inte återfukta dem genom att skölja med vatten, men en fuktgivande handkräm kan vara till god hjälp. För hovarna är det viktigt att en fuktgivande produkt tillåter hoven att andas. En del oljor, fett och lack kan hindra hovens andningsförmåga, vilket istället har en negativ effekt på fuktbalansen. Den behöver också vara genomtränglig för att nå in och ge direkt stöd och näring till strukturerna inuti hoven.

NAF Farrier Solution och NAF Farrier Dressing är två utvärtes produkter som tillför näringsämnen och fukt för att bidra till att hovens hälsa och fukthalt bibehålls. De bildar även en skyddande barriär mot vattenburna bakterier. Formulan är utvecklad tillsammans med ledande hovslagare för att snabbt tränga in i hoven och ge stöd vid de dagliga miljömässiga utmaningar som hästens hovar utsätts för. Farrier Solution är en droppfri gel, komplett med en naturlig pensel i locket medan NAF Farrier Dressing kommer som en lättarbetad kräm. Två olika konsistenser, men med samma goda egenskaper.

 

När bör jag ge ett tillskott för hovarna?

En frisk hov har en naturligt tillväxt på minst 6 millimeter per månad. Hovar som växer mindre än så, kan få problem med tappskor, sprickbildning eller att hoven bryts sönder längs kanterna. En bra utvärtes produkt kan hjälpa hoven att bibehålla en jämn fuktnivå, skydda mot anaeroba bakterier i eventuella sprickor och tillföra näring till keratinet som bygger upp hornet. Den kan dock inte påverka själva utväxttakten eller keratinets strukturella kvalité inuti hoven. Här behöver hoven få stöd inifrån.
Nedsatt tillväxttakt och hovkvalitet kan bero på ärftlighet eller näringsmässiga brister. Hästar som utsätts för stora påfrestningar och höga nivåer av oxidativ stress kan dock ha nedsatt hovkvalité trots en fullvärdig foderstat. Som det största organet i kroppen, speglar läderhuden ofta den allmänna hälsan och dåliga hovar, hud och päls kan därför vara tecken på ett allmänt stressat system.

NAF ProFeet tillför viktiga byggstenar för huden och hovarna, samt kraftfulla antioxidanter som tar hand om överskott av fria radikaler och ger stöd för leverns utrensande funktion. Eftersom hovarna växer långsamt bör tillskott ges under ett par månader innan man utvärderar effekten.

När rekommenderas NAF ProFeet?

• Vid nedsatt hovkvalitet eller dålig utväxttakt
• Till sköra eller spruckna hovar
• Vid återkommande tappskor
• Vid tunn, ömtålig hud som lätt får skav

 

Läs mer här! > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.