Från vänster till höger, de tre dyraste unghingstarna : Son's Pleasure van Papinglo, Dionthe van't Merelsnest och Nantender VDL. Foto: Trigon auctions

Alla talanger gick på export i auktionen med unga hopphingstar

De elva hopptalangerna som gick under klubban på Trigons auktion kommer att ses under ryttare med klart internationell flagg. De unga hingstarna går alla på export.

Talanger på export

Den nederländska auktionen Trigon auctions startades under 2020 med några mindre kollektioner med högintressanta föl. Detta är ett av de auktionshus som väljer ut ett ganska litet antal hästar till försäljning men urvalet är helt i särklass. Kollektionen av primärt unga hingstar såldes med start 23 april och sista dag för bud på talangerna var 28 april. Det var utländska köpare rakt igenom som lade vantarna på de blivande stjärnorna, alla med prestationstyngda stammar. De tre dyraste gick för en bra bit över 350.000 kr men för övriga var priserna mer än humana sett till talang, typ och stam.

Auktionstopp

Diamant de Semillysonen Dionthe van’t Merelsnest Z kommer från ett möderne som levererat många stjärnor, flera av dem från stuteriet Merelsnest. Några av de namnkunniga släktingarna, om än inte i rakt nedstigande modersträd, är fantastiska Sapphire som var framgångsrik med McLain Ward och Jur Vrieling och VDL Studs svarta hingststjärna Glasgow van’t Merelsnest. Dionthe såldes för lite över 460.000 kr till USA.

Dionthe van’t Merelsnest Foto: Trigon auctions

Blivande stjärnor exporterade

Den flotta hingsten Son’s Pleasure van Papinglo med den ovanliga fadern Jon Pleasure van de Mispelaere (BWP f -09 e Bisquet Balou van de Mispelaere – Up Chiqui) från en mycket välmeriterad mödernelinje gick i februari vidare till flerdagarsprov i KWPN. Det betyder att han passerat det nålsögat både sett till hälso- och röntgenstatus, hästamningen är prestationsstark nog för KWPN, exteriören har fått godkänd och inte minst har han visat löshoppning som fallit den kräsna KWPN-nämnden i smaken. Han blev tredje dyrast på auktionen och såldes för 380000 kr till Argentina.

Son’s Pleasure van Papinglo Foto: Trigon auctions

Nantender VDL, är en genuin VDL-produkt med två säkra förärvare i far- och morfarsledet med Harley VDL och Cardento. Hans moder Jatendrie VDL fick sitt första föl med Nantender VDL, själv första avkomma till sin mor, och det kan vara ett skäl till att han själv fick stanna på andra besiktningen i KWPN:s selektering. Mödernet har prestationer först hos mormor Fatendri VDL som bara blir 11 år under året, hon är i gengäld halvsyster med just Impressive VDL och har flera ungs syskon som tävlar. Den meriterade stammen lönade sig då Nantender VDL blev näst dyrast med 440.000 kr och ny adress i Storbritannien.

Nantender VDL. Foto: Trigon auctions

Länk till hela kollektionen

Auktionsresultat

Neverland VDL KWPN H  e Chacfly PS u Hufonia e Cantos, Danmark 16000 € 4/6
Cobalt van’t Heechhiem Z ZANG H  e Cohinoor VDL u Darsina e Indoctro, Kanada 18000 € 4/6
Never Mind VDL KWPN H  e Comme il faut u Fancilcara VDL e VDL Zirocco Blue N.O.P., Argentina 20000 € 2/6
Nelson S KWPN H  e Cornet Obolensky u Haifa Ludine S e Nabab de Reve, USA 15000 € 2/6
Dionte van ’t Merelsnest Z ZANG H  e Diamant de Semilly u Tialotta Z e Larino, USA 46000 € 2/6
Silence BWP S  e El Barone 111 Z u Grande Dame VDL e Toulon,  Återtagen före auktion
Nevesto VDL KWPN H  e Etoulon VDL u Wiggy e Brugal VDL, USA 14000 € 4/6
Noah KWPN H  e Etoulon VDL u Jatendrie VDL e Namelus R, USA 16000 € 2/6
Nantender VDL KWPN H  e Harley VDL u B Dame VDL  e VDL Cardento, Storbritannien 44000 € 2/6
Norton VDL KWPN H  e Impressive VDL u B Dame VDL  e VDL Cardento, USA 18000 € 2/6
Son’s Pleasure van Papinglo BWP H  e Jon Pleasure van de Mispelaere u Quana One de l’Eaugrenee e Cento, Argentina 38000 € 3/6
Messi Z ZANG H  e Monti Obolensky u  e Kannan, USA 15000 € 3/6

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.