Öjvind russ gotlandsruss

Amerikanska gotlandsruss ska vitalisera den svenska uppfödningen

En svensk russhingst har skickats till USA för att vi ska få tillgång till den genbank som de amerikanska russen är – för vår uppfödning här hemma.

På initiativ av Alf Johansson, välkänd russuppfödare i Långasjö, bildades under sensommaren en arbetsgrupp med målsättning att hämta hem ättlingar till de gotlandsruss som exporterades till Nordamerika för sextio år sedan. Det fornnordiska namnet för den nordamerikanska kontinenten var ”Vinland”, därav projektets titel. De amerikanska russ som härstammar från de första exporterna i slutet av 1950-talet utgör en högintressant och hittills outnyttjad genbank, ett värdefullt tillskott för svensk russavel idag. Det har aldrig tidigare re-importerats USA-födda gotlandsruss till Sverige.

Alf Johansson
Alf Johansson. Foto Pernilla Hägg

Projekt Vinlands ursprungsidé var att köpa en hingst från USA. Projektet kontaktade de stuterier som varit aktiva, där dock samtliga av olika skäl hade upphört med uppfödningen. Ingen lämplig hingst fanns att uppbringa – var det för sent? Men hos Leslie Bebensee, stuteri Kokovoko i Corinth, Kentucky, går en flock med 12-15 avelsston.

Leslie var positiv till att betäcka sina ston för att avla fram hingstföl till projektet, men saknade avelshingst. Det fixar Vinland! Projektet ville sända över en färdig avelshingst, men på grund av karantänsbestämmelser skulle det blivit dubbelt så dyrt att skicka en vuxen hingst jämfört med en som är max två år. Alf donerade sin uppfödning Öjvind till projektet, Öjvind blir en gåva till Kokovoko-stuteriet. Fas 1 av projektet är att Öjvind flygs till USA.

Våren 2021 släpps Öjvind ihop med Kokovoko-stona, och sedan föds det förhoppningsvis fina hingstföl året efter. Fas 2 av projektet blir att selektera några hingstföl och importera dem till Sverige, hösten 2022. Målet är avelsvärdering som treåring, och sedan avelsverksamhet. Hingstarna planeras göras tillgängliga på olika betäckningsstationer så många stoägare kan använda dem, och en hingst ska erbjudas till Lojsta-flocken.

Projektet är långsiktigt och kommer att kosta en hel del. Att flyga en häst över Atlanten kostar omkring 70.000 kronor. Innan projektet gått i mål behövs minst ett par hundra tusen kronor. Grundplåten i projektet kommer från Alf Johansson. Projekt Vinland har ett nära samarbete med Svenska Russavelsföreningen som också utlovat ett rejält bidrag.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.