Rhodium hos Anita Rostner i januari 2019. Foto: Thomas Lindgren

Anita Rostners lycka över Rhodium blev kort – dog hastigt

Den holländske hingsten trivdes med livet på Myrsjå gård och var i fin form. Ändå segnade han ner efter ett lätt arbete. Rhodium finns inte mer.

Det gick fort

Sedan Rhodium kom till Myrsjö gård har han varit frisk, pigg och i lätt arbete med tömkörning. för första gången i sitt liv, förmodligen, stod daglig utevistelse på programmet. Om Anita Rostners kallblodshingst fanns med som sällskap så gick det bra.

Under måndagen hade en av stallets medarbetare tömkört Rhodium på förmiddagen, ett arbete som hingsten trivdes fint med. Den här dagen var inte annorlunda än andra. Plötsligt får Anita ett samtal, hingsten har kollapsat som en blixt från en klar himmel.

– Jag ringde alla veterinärer jag känner men förstod samtidigt att det var försent, det gick på några få minuter sedan var han borta. Blicken säger allt även om kroppen fortsätter röra sig, berättar Anita Rostner.
– Jag blev helt tom, det är så tungt. Han hade redan börjat bli så personlig med oss, gnäggade när man kom och var en underbar individ. Min personal som aldrig varit med om något sådant blev förstås chockade.

Eftersom som hingsten hastigt dog utan tecken på hälsoproblem ska han obduceras hos SLU på Ultuna, fem mil från Myrsjö gård.
– Det behövs ett svar på vad som hänt, även om det inte hjälper nu, säger Anita Rostner.
Hon är samlad, ett långt liv med djur har lärt henne att man måste gå vidare. Rhodium kommer att fattas henne trots sin korta tid på Myrsjö.

Hingstar, egna och andras

Anita Rostner har haft hingst- och seminstation i flera år, en av få stationer som går över flera olika raser. Hennes egna hingstar Highcruiser och King Louie har haft sällskap med Dalwhinnie och travhingstar. I år gör Singular LS La Silla dem sällskap på stationen. Anita, som även driver ett stort lantbruk med sin man, tar in ännu en hingst med fullblodhingsten Center Divider xx (Fullblod f-07 e Giant’s Causeway xx u Meridiana xx e Lomitas xx, uppf Sarah och John Kelly, äg Leilo Bibbo & Co) om han passerar nålsögat på bruksprovet.
– Han är en härlig individ som får ett hem här om han blir godkänd, berättar Anita Rostner

Bakgrund om Rhodium

Rhodium (KWPN f -98 e Ferro-Ramiro Z-Voltaire, förädlingsgrad 46,09 procent, inavelskoefficient 0,71) med över 1000 registrerade avkommor i KWPN köptes från Holland. Han var en av de få verksamma direkta sönerna till Ferro som fanns kvar. Han var själv finalist och placerad i finalerna på unghäst-VM med Hans-Peter Minderhoud. Rhodium har startat upp till lilla rundan under sin aktiva tävlingstid, en kort sådan på grund av hans popularitet i aveln. I KWPN visar hans förärvning på speciellt positiva egenskaper för galopp: markvinnande, kraftfull och bärig.
Han har 18 internationellt tävlande avkommor och fem godkända söner. Mest känd är medaljören från unghäst-VM Capri Sonne Jr, godkänd som hingst, idag hos Laura Tomlinson.

Klipp på Rhodium i töm under en hingstvisning hos Joop van Uytert för några år sedan. Horsetelex stamtavla

Här har du världens mest framgångsrika hopphingstar

Här har du världens mest framgångsrika dressyrhingstar

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.