Zinedream som 3-årig unghingst respektive Jovian med Andreas Helgstrand som 4-åring. Foto: Kim C Lundin

Årets sportprov för hingstar börjar i Tyskland

I Tyskland provas 4- och 5-åriga hingstar årligen. Årets första sportprov startat och web-streamas via Clipmyhorse.tv med kändisar som Jovian och Zinedream.

Tyska hingstprov

Det tyska avprovningssystemet för hingstar genomgick för några år sedan en smärre revolution. Införandet av obligatoriska ridprov för de 3-åriga hingstarna INNAN betäckningssäsongen börjat var en radikal förändring. Det blev en trappa av olika prov fram till 6-års ålder för hingstarna. Ett 14-dagarsprov på våren som 3-åringar – alternativt 50-dagarsprov på hösten men då utan betäckningsmöjlighet. Sedan krävs årliga sportprov där hingsten provas i sin disciplin. Sportprov består av en dag träning, en dag ridning inför domare med egen ryttare och en dag med testryttare. De två sista dagarna web-sänds av Clipmyhorse.tv och kommenteras efter varje hingst av domarna.  Det har varit många favoritfall sedan systemet infördes.

Årets sportprov

Det finns flera tillfällen att göra sportprovet med start för första tillfället 5 februari 2019. Det enda som gör att en hingst kan undgå sportprov är att kvalificera sig till tyska unghästchampionatet – Bundeschampionatet. Men inte alla vågar chansa på att en tävlingssäsong kommer att ge  rätt utfall. då är sportproven trots allt smidigare och lättare för hingstarna. Det är tidigt före säsong och kraven är just bara unghästförmåga.

I årets första prov deltar Team Helgstrands dressyrhingst Jovian som förra året gjorde raketkarriär. Vid 2018 års första sportprov kom han ut med betyget 9,01, gjorde DWB:s hingstshow i Herning och avslutade med ett 14-dagarsprov med slutbetyg 8,75. Han är stationerad i Tyskland och visas på sportprovet av Eva Möller enligt katalogen. En begåvad hingst som tyvärr visade sig vara WFFS-positiv.

Bland hopphingstarna är Zinedream mesta kändisen, premiehingst 2016 och hos Gestüt Bonhomme. Han gjorde ett 14-dagarsprov 2017 med 8,75 i hoppbetyg och glänste i sportprovet 2018 med 9 i betyg.

Svensk betydelse

Hingstar som genomför den tyska hingstprovstrappan kan bli direktkvalificerade till svenskt bruksprov som går i slutet på februari. De blir även kvalificerade för den enklare ett-sto-licensen. Det är möjligt för svenska uppfödare med hingstar att skicka sina adepter till Tyskland. Många hingstägare har tagit den vägen och så har flera hingstar kommit in i svensk avel.

Sportprov kalender

5-7 februari Münster-Handorf Dressyr Katalog Länk till Clipmyhorse Start 13:15 5 februari
7-9 februari Münster-Handorf Fälttävlan  Katalog Sänds inte via Clipmyhorse
7-9 februari Münster-Handorf Hoppning Katalog Länk till Clipmyhorse
7-9 mars Verden Dressyr
7-9 mars Verden Fälttävlan
7-9 mars Verden Hoppning
22-24 mars München Riem Dressyr
22-24 mars München Riem Fälttävlan
22-24 mars München Riem Hoppning

Tidigare artiklar

Är du en stoägare med vårkänslor?

Tyska hingstprov

OBS kan vara svåra att se i mobil/app på grund av detaljrikedom och liten text. Finns med som referens.

Årets kalender med alla datum för de olika typerna av hingstprov
Översiktsbild av hur en hingst kan bli godkänd i Tyskland, det finns många alternativa vägar

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.