Från prisflopp till pristopp till ganska bra betalt: från vänster Eure Lordschaft, Elitär och Force Majeure e Franco Nero från Hannover. Foto: Westfalen /Oldenburg / Hannover gm JULIANE FELLNER

Auktionskollen – gångartsrea i juli trots pristopp

Juli månad har hittills bjudit på några pristoppar bland gångartsfölen men också på en stor andel klubbad till fyndpris. En trend eller tidig sommarrea?

Auktionskollen

Med en genomgång av över ett dussin online-auktioner har det hittills listats över 170 gångartsstammade föl, fler auktioner är på väg innan månaden stängs. Av dem har 120 sålts, eller nått ett klubbat pris som redovisats. Många har sålts för verkligt fina priser men en av online-auktionerna hade en stor andel föl klubbade under utropspris. De är registrerade som sålda, uppfödarna/säljarna har funnit för gott att låta dem gå till ett pris under 5000 € med lägsta priser under 3000 €, cirka i spannet 29000 till 51 0000 SEK. Vart femte föl hittills i juli har hamnat här och det är ett mönster som inte kunnat ses vare sig i maj eller juni. Hittills i juli ligger prismedianen på 7500 €, cirka 78000 SEk och nästan 20000 under medianen för juni. En genomgång av juli månads hela prisbild kommer under augusti.

Glädjande pristoppar

Pristopp vid DSP:s auktion blev ett hingstföl med den mycket klassiska stamtavlan Fürstenball – Rubin-Royal. Fürst Royal såldes för 25000 € till norra Tyskland och förväntas vara ett hingstämne.

Oldenburg i pristäten

Ännu ett riktigt hett stoföl, Elitär som tidigt drog iväg på budgivningen och var uppe över 42000 € mer än ett dygn innan avslut, skapade mycket surr. Det var den kända hingsthållaren och uppfödaren Lone Bøegh Henriksen som drog längsta strået i en auktion som slutade på hela 81000 €, cirka 842000 SEK.
Bøegh Henriksen driver HP Horses i Danmark, äger legendaren Fürstenball och Vitalis samt köpte in sig i ”svenska” stjärnan Total Hope OLD för några år sedan.

Fölet Elitär är släkt med Total Hope då fadern Viva Golds mormor är Weihegold OLD – moder till Total Hope. För Bøegh Henriksen som är mycket framgångsrik uppfödare själv är det stostammen hos Elitär som lockat mycket, enligt en intervju i Ridehesten.com. Elitär kommer från Elfenblume-stammen i Oldenburg och på HP Horses förlorade man under förra året stoet Elfenliebe ur samma stam.
Lone Bøegh Henriksen fyllde jämnt får någon vecka sedan – Eitär blev hennes födelsedagspresent. Stort grattis till födelsedag och drömföl.

Tyska magasinet St-Georg lyfte hingstfölet Glorius i sin presentation av Oldenburgs kollektion. Framförallt var hingsten intressant som exempel ur reservsegraren och premiehingsten Global Players första årgång. Global Player (Old f -16 e Grand Galaxy Win – Blue Hors Don Schufro) var även segerhingst i DWB och hade förmodligen blivit än mer använd om han inte presenterats samma år som WFFS- skräcken grasserade som mest. Priset stannade på 16500 €.

Pristopp som inte såldes

Få auktionshus är så öppna som Westfalen, en av de mest flitiga auktionärerna med en genomproffsig framtoning. De meddelade i sitt pressmeddelande att inte alla 30 föl sålts, fem hade återopats – att säljaren lämnar vinnande bud,  däribland ett av stjännumren Eure Lordschaft.

Drar man tillbaka ett föl för över 40000 € så har du som uppfödare en hög förväntan och helt riktigt, varför släppa en guldklimp om man inte måste. Argumenten finns för båda delar men det är ofta dyrt att ropa tillbaka och själv betala provision på sitt eget föl.
Uppfödaren Antje Heumann sålde för lite mindre än ett år sedan stofölet Easter Sunday för hela 65000 €, även den på en Westfalen auktion, då med live-budgivning och publik. Nu återropade hon själv Eure Lordschaft, hingstföl efter Escamillo-Ampère från Westfalens 11:e online-auktion.

Istället blev det Vitalis-dottern Valencia som för 24000 € toppade den 11:e online auktionen i Westfalen. Stofölet är helsyster till hingsten Vaderland som stod för pristoppar i maj.

Valencia, stoföl efter Vitalis – Krack C Foto: Westfalen

I Nederländerna gick Governor-fölet Powerman Texel för 37000 €, en riktig looker som förmodligen kommer att ses på KWPN:s hingstselektering 2022.

Hittills mesta fäderna

Under både maj och juni kom Vitalis-ättlingar fram som välbetalda och härligt funktionella föl – kan prisnivån stå sig när det nu finns så många som nio till salu? Svaret är definitivt ja då flera redan sålts och lägsta priset blev 7000 € och högsta 35250 € för stofölet Vision Vitalis. God tvåa i antal är unge Le Formidable som bör ha varit en av Europas mest använda hingstar 2019 sett till de många avkommor som finns till försäljning.

9 avkommor: Vitalis

7 avkommor: Le Formidable

5 avkommor: Escamillo, So Unique, Viva-Gold

4 avkommor: Donier, Fürst Samarant, Jameson RS2, Livaldon, 

3 avkommor: Dancier Gold, Fonq, For Romance I, Franklin, Franziskus, Glock’s Toto Jr, Maracana, Sir Donnerhall I, Vivaldos

2 avkommor: Arcachon NRW, Blue Hors Zackerey, De Niro Gold, Fashion in Black NRW, fürstenball, Fürst Dior, Glamourdale, Grand Galaxy Win, Janeiro Platinum, Just Wimphof, Kjento, Lord Europe, Marc Cain, Springbank II VH, Taminau, Topas, Valverde, 

 

Unga fäder födda 2015 eller 2016

Hingstar födda 2016 med sin första årgång i föl-kollektionerna:
Bentayga (Westf f -16  e Bernay-Dream On)
Damaschino I (Hann e f -16  Danone I-Fidertanz)
Danciero (Hann f -16 e Dancier-Floriscount)
Donier (Hann f -16 e De Niro-Totilas)
Fynch Hatton (Old f -16 e Formel Eins-Sir Donnerhall I)
Global Player (Old f -16 e Grand Galaxy Win-Blue Hors Don Schufro)
Le Formidable (KWPN f -16 e Bordeaux-Ferro)
Lennox U.S (KWPN f – 16 e Grand Galaxy Win – Rousseau)
Lord Europe (Rhein f -16 e Lord Leatherdale – Boston)
Vaderland (Old f -16 e Vitalis-Krack C)
Valdiviani (Hann f -16 e Veneno HC-Fidertanz)
Viva-Gold (Old f -16 e Vivaldi For Romance I)
Vivaldos (Hann f -16 e Vivaldi-Desperados FRH)
Vivino (Hann f -16 e Vivaldi-Dancier)

Hingstar födda 2015 med sin första/andra årgång i föl-kollektionerna:
Arcachon NRW (Westf f -15 e Apache-Blue Hors Hotline)
Dancier Gold
(Hann f -15  e Dancier-Weltmeyer)
Escamillo ( Rhein f -15  e Escolar-Rohdiamant)
Fashion in Black (Westf f -15  e For Romance I-Lauries Crusador xx)
Fonq (Westf f -15 e Fürst Fohlenhof-Lissaro van de Helle)
Fürst Samarant (Hann f -15  EFor Romance I–Fürst Nymphenburg)
Fürst Toto ( Hann f -15 e Fürstenball-Totilas)
Kjento (KWPN f -15 e Negro – Jazz)
La Vie (Hann f -15 e Livaldon – Scolari)
Maracana (Westf f – 15 e Millenium – Lord Loxley I)
Selectric (Westf f -15  e Sezuan-De Kooning)
So Unique (Rhein f -15  e Sezuan-Donnerhall)
Taminiau (Hann f -15 e Glock’s Toto Jr – Sandro Hit)
Vivat Rex (old f -15 e Vivaldi – Samarant)

Fashion King e Fynch Hatton – Fürst Romancier – Sandro Hit Foto Hannover / Feldhaus

Auktionskollen återkommer med en genomgång av juli månads spännande hoppföl, många prestationstyngda stammar att spana på.

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.