Imagination som slog prisrekord tillsammans med sin far till höger Imposantos. Foto: Oldenburgförbundet Feldhaus / Kim.C.nu by Ateni AB

Auktionskollen – junis dyraste gångartsföl gick för 1,4 miljoner

I auktionskollen tar vi med dig på ett svep genom vårens fölauktioner som i år är en nätaktivitet. Här presenteras juni månads utbud av dressyrstammade föl och innan alla är sålda blev det en pristopp som heter duga.

Onlineauktioner – etablerade och ny aktörer

Under juni har fölmarknaden tagit rejäl fart och mer blir det framåt juli – augusti, kanske till och med i september. En del länder har fortfarande reserestriktioner och all handel har flyttat till nätet. Förutom de etablerade auktionshusen i de olika avelsförbundens regi i Tyskland och Nederländerna finns det nu ett stort antal privata aktörer. Om en digital fölmarknad på varje hingsthållares websida tidigare sågs som god service för uppfödarna har många nu tagit steget fullt ut till online-auktion. Auktionstjänster erbjuds av flera aktörer och har blivit det ”nya normala” detta år präglat av Covid-19-pandemin.

Under juni har 125 gångartsstammade föl bjudits ut via olika siter, 30 av dem ska säljas på två auktioner som avslutas under helgen. Det ena är Dansk Varmblods auktion tillsammans med Blue Hors Stuteri och den andra är den privata auktionen Taunus Talent Auction. Mer om detta sist i denna artikel.

Pristopp 1 i Oldenburg

Det finns auktionspriser och sedan finns det resultat som slår i taket så mycket att avelsvärldens hakor kollektivt faller i bordet. Priset i sig 133750 € – en ganska udda summa för ett så högt belopp – motsvarar 1,4 miljoner kronor. Stofölet Imagination, redan där ett trendbrott, har en föregångare i sin halvbror Secret Emperor som såldes 2019 för 42000 €. Det lär ha varit en bjudduell digitalt värt en session o World of warcraft då över 129 bud lades på auktionssiten. Oldenburgförbundet redovisar inte hur många inblandade budgivare det var men som vinnare stod ett ”välkänt dressyrstall i närheten av Vechta”.

Titta noga, så här travar 1,4 miljoner kronor.

Oldenburgförbundet gjorde en bra auktion en snittpriserna drar iväg när ett enda föl kostar mer än tre gånger så mycket som näst dyraste. Fullständig prisanalys av juni-månads gångartsföl hittar du här om någon vecka när samtliga auktioner avslutats.

Pristopp 2 hos en ny jätte i branschen

Sedan hästvärldens två mesta profiler och hästförmedlare, Paul Schockemöhle och Andreas Helgstrand, meddelade att de samarbetar på bred front har kartan ritats om på många sätt. Deras samarbeten kring hingstvisningar, gemensamma hingstinköp och stationering av godkända hingstar har gett en otrolig styrka till många konkurrenters fasa. Givetvis har konstellationen Helgstrand/Schockemöhle startat upp med onlineauktioner, något annat hade varit märkligt. Med profiler som Esben Møller, Dr Ulf Möller, Joseph Klaphake och Thomas Sightenbjerggaard (Andreas Helgstrands högra hand) i ledningen för auktionsverksamheten har de näsa för kvalité och kundkrets som öppnar plånboken. Sedan länge är det ett mönster att en auktion signerad Schockemöhle alltid har en riktigt rejäl pristopp, en garant för mycket ”buzz” i sociala medier och med det reklam. Samma sak för den fölauktion som Helgstrand Dressage startade upp redan förra året. När nu årets första fölauktion online avhölls gick stofölet Fürstin D’Amour (Old e Fürst Romancier-San Amour I) för hela 82000 €, 860000 SEK.

Fürstin d’Amour såldes för 82000 €

Auktionens dyraste hingstföl  var Fürstenball-sonen Full of Dreams som såldes för 40000 €, 420 000 SEK.

Full of Dreams såld för 40000 € till Nederländerna.

Nya spelare i branschen

De flesta känner igen Matthias Rath som dressyrryttare med hingstar som Totilas, Foundation, Fürst Romancier och som medaljör på unghäst-VM med Destacado FRH. Familjen Rath och Linsenhoff bedriver stor avelsverksamhet på Gestüt Schafhof idag och med nya auktionsbolaget Taunus Talent Auction erbjuder de uppfödare med avkommor efter först och främst stuteriets hingstar en försäljningskanal. Första kollektionen innehåller ett dussin föl och fader är bland annat 7-årige Thiago (e Totilas-Warkant) vars mor Wahajama Unicef tävlade i världscupen med Ann-Kathrin Linsenhoff.

Kollektionen präglas av stolinjer med prestation och fadershingstarna – där de allra flesta tävlat – av hög ridbarhet.

Håll koll på de yngsta fäderna

Med över 125 dressyrföl finns det 81 olika fadershingstar representerade i listorna. Med dressyruppfödarnas faiblesse för unga hingstar innehåller kollektionerna många föl ur hingstarnas första årgångar. Om du som uppfödare eller avelsintresserad inte följer premieringar och sportprov är de svåra att hålla isär. Här är en lista på de representerade fadershingtarna, bland juni-månads auktionsföl, som fått sin första och andra årgång.

Hingstar födda 2016 med sin första årgång i föl-kollektionerna:
Bentayga (Westf e Bernay-Dream On)
Blue Hors Livius
(KWPN e Gotcha-Utopia-Jazz)
Blue Hors Zackorado
(Old e Blue Hors Zack-Florencio I)
Bohemian
(Old e Bon Coeur-Rotspon)
Bon Vivaldi (Westf e Benicio-Vivaldi)
Damaschino I (Hann e Danone I-Fidertanz)
Danciero (Hann e Dancier-Floriscount)
Donier (Hann e De Niro-Totilas)
Fynch Hatton (Old e Formel Eins-Sir Donnerhall I)
Global Player (Old e Grand Galaxy Win-Blue Hors Don Schufro)
Le Formidable (KWPN e Bordeaux-Ferro) Sex avkommor i juni
Vaderland (Old e Vitalis-Krack C)
Valdiviani (Hann e Veneno HC-Fidertanz)
Viva-Gold (Old e Vivaldi For Romance I)
Vivaldos (Hann e Vivaldi-Desperados FRH) Sex avkommor i juni
Vivino (Hann e Vivaldi-Dancier)

Hingstar födda 2015 med sin första/andra årgång i föl-kollektionerna:

Blue Hors Kingston (KWPN e Glock’s Toto Jr – Turbo Magic)
Dancier Gold
(Hann e Dancier-Weltmeyer)
Despacito
(Hann e Harmony’s Don Noblesse-Sandro Hit)
Emanuel ( Westf e Escolar – Lauries Crusador xx)
Escamillo ( Rhein e Escolar-Rohdiamant)
Fürst Samarant (Hann For Romance I–Fürst Nymphenburg)
Fürst Toto ( Hann e Fürstenball-Totilas)
Selectric (Westf e Sezuan-De Kooning)
Sezuan’s Donnerhall (Old e Sezuan-Sir Donnerhall I)
So Unique (Rhein e Sezuan-Donnerhall)

I nästa avsnitt följer vi upp med prisbilden för de unga fäderna.

Mesta och kanske bästa fäderna

I auktionslistorna kan du utläsa vilka hingstar som var verkligt populära under föregående säsong på kontinenten. Det är givetvis inte ett statistiskt säkerställt underlag men du får trots allt en fingervisning och vilka hingstar som var högt placerade på stotoppen. Därför är det intressant att titta på vilka som är representerade av många avkommor. Om hoppuppfödare jagar golden oldies i stim så kan detsamma sägas om gångartsuppfödare – fast helt tvärtom. Varje säsong finns det en eller flera hingstar som uppfödare samlas kring likt flugor på en sockerbit. Det är sällsynt att dressyrhingstar håller i popularitet över flera år. Juni månads populäraste fäder är därför helt följdriktigt två begåvade gröngölingar där betäckningar sålts på ett hopp om en kopia i egen ägo.


En liten snutt med Le Formidable riden i december 2019.

Flest avkommor:
6 avkommor: Le Formidable, Vivaldos

5 avkommor: : Fürstenball Den svarte sammetshingsten står sig i popularitet

4 avkommor: Franklin, Fürst Toto, Totilas

3 avkommor: De Niro Gold*), Fürst Samarant*), Sezuan’s Donnerhall*)

2 avkommor: Benicio, Blue Hors Zackorado*), Destacado FRH, Feuertanz, Fidertanz, Foundation, Global Player*), Morricone I, Selectric*), So Unique*), Thiago, Valverde, Vitalis, Viva-Gold*), Vivino*)

*) Hingstar födda 2015/2016

Pågående och kommande auktioner

Det finns fortfarande auktioner på runt 30 föl som avlutas i helgen. Det ena är Dansk Varmblods auktion tillsammans med Blue Hors Stuteri och den andra är den privata auktionen Taunus Talent Auction.

På DWB:s auktion är det mixad hopp- och dressyrföl men tyngdpunkten ligger på DWB:s urstarka dressyrstammar. Den innehåller också föl från flera unga fadershingstar. Här är tre i urval från Blu Hors Kingston, De Niro Gold och Sezuan’s Donnerhall.

Harrysmindes Kastello e Blue Hors Kingston- Dancier Foto: DWB
Granlys Dodge e De Niro Gold-Carpaccio Foto: DWB
Pandora Pilekær e Sezuan’s Donnerhall-Jazz Foto: DWB

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.