Comme Il Faut är far till alla auktionsbarnen – inte de här två som går under klubban hos Oldenburgförbundet Foto: Oldenburgförbundet/ Feldhaus/ Kim C Lundin

Auktionskollen – maj bjuder på hopp

I auktionskollen tar vi med dig på ett svep genom vårens fölauktioner som i år är en nätaktivitet. Först ut är maj månads utbud av hoppföl.

Årets fölauktioner i Europa är arrangerade som nätauktioner i hög grad. I Tyskland, som är först ut med totalt över 120 föl redan under maj, har avelsförbunden flyttat auktionsverksamheten till nätet. Samma mönster ses i Nederländerna, Belgien och Frankrike. Under majs sista två helger avgörs tre auktioner, först ut är Oldenburgförbundet följt av Westfalen och hoppinriktade Holsteinerförbundet.

Populära hoppfäder

I maj kommer totalt över 60 hoppstammade föl att auktioneras ut, hälften har redan gått under klubban. Resten säljs fram till den 31 maj för att följas av fler auktioner under sommaren. Totalt är 36 hingstar representerade med avkommor och det är genomgående bekanta namn även om en del yngre finns med som Charthago Blue (OS f -15 e Chaccato-Carthago) och Zinedream(Westf f -14 e Zinedine-Contender). På väg upp i sporten är Chacfly PS(Hann f -12 e Chacco-Blue-Sir Shutterfly) och Mumbai Van De Moerhoeve (BWP f -12 e Diamant de Semilly-Nabab de Reve) som båda tävlar internationellt. Ett föl finns efter den intressante men mindre omtalade högpresterande Ulyss Morinda(SF f -08 e Utah van Erpekom-Jalisco B) som går 1,60-klasser internationellt och håller hela 52,9 procents förädlingsgrad.

Stofölet Unikat har ärvt färg efter sin far.

 

Hingstar med flest avkommor

I topp finns Comme Il Faut, hingsten som har etablerat sig på toppnivå med Marcus Ehning och varit en kändis sedan han själv var föl.

7 avkommor: Comme Il Faut
5 avkommor: Diamant De Semilly
4 avkommor: Eldorado Van De Zeshoek TN, Scuderia 1918 Tobago Z
3 avkommor: Big Star, Conthargos,  Don VHP Z N.O.P.
2 avkommor: Chacfly PS, Chacoon Blue, Cornet Obolensky, Dominator Z, Tangelo Van De Zuuthoeve, Zinedream

Willem Greve med Eldorado v. Zeshoek TN – BWP Stallion Bay 2004 Clinton I x Toulon Foto: Kim C Lundin


Hingstföl efter Dominator Z

Pågående auktioner

Under helgen 20-23 maj pågår budgivning på Oldenburgförbundets auktion, där bland annat avkommor till Tobago Z och Grandorado TN.

Chacca_Chacoon Blue – Vivant v.d. Heff – Diarado Foto: Oldenburgförbundet/ Feldhaus
Gran-Cassini-v.-Granado-Cassini-II-Loutano Foto: Oldenburgförbundet/ Feldhaus

Ytterligare två nätauktioner avslutas sista helgen i maj med 27 dressyrstammade föl från Westfalen och Holsteinerförbundet med 16 hoppstammade föl.

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.