Kane - bruksprovsvinnare dressyr och Balstakko - bruksprovsvinnare hoppning Foto: Kim C Lundin

AVN om bruksprovsvinnarna: ”Kompletta hingstar utan svagheter”

Det var en mycket koordinerad presskonferens där AVN delgav pressen sina synpunkter på årets vinnande 4-åriga hingstar – de två bruksprovsvinnarna.

AVN med samtliga medlemmar var samlade: avelsledare Emma Thorén Hellsten, sportdomare Hella Kuntz, gångartsdomare Bo Jenå, exteriördomare och ordförande Jan-Ove Olsson, hoppdomare Mikael Nolin och sportdomare Pieter Kersten.

De redogjorde i tur och ordning för varför respektive vinnare var den rätta – utan att delge siffror eller de slutgiltiga omdömena. Enligt AVN kommer siffrorna under söndag kväll för de godkända hingstarna. Övriga hingstägare får vänta ett tag, AVN kommenterar inte icke-godkända överhuvudtaget.

Bruksprovsvinnare hoppning

Helena Torstensson med Balstakko Bruksprovsvinnare hoppning 2019 Foto: Kim C Lundin

Balstakko 1368 (Old f -15 e Baloubet du Rouet u Stakkora e Stakkato, uppf Gestüt Lewitz, äg Paul Schockemöhle Pferdehaltung GmbH)

Mikael Nolin, ansvarig hoppdomare:
– en superhäst, blev bättre och bättre under hela veckan. Han förbättrade sig och gav sitt bästa hela tiden, klarade av att hantera sig själv i olika situationer. Han var lite het i början på veckan men blev allt bättre för varje visning.
Pieter Kersten, ansvarig sportdomare:
– Han har så mycket atletiskt scope och det är den egenskapen som jag tycker är viktigast för sporten, han är kvick i sitt avstamp och den stammen som han har kan användas i hela Europa. Han är dessutom en ridbar Baloubet-son.
Jan-Ove Olsson, exteriördomare:
– En fin härstamning, en bra exteriör och med funktionella gångarter. En hingst som utvecklats under det här året på ett bra sätt, han är en riktigt Audi Quattro – han har motorn bak men kan driva på alla fyra och det är användbart.
Tack min hingst: Balstakko Bruksprovsvinnare hoppning 2019 får en puss av Helena Torstensson Foto: Kim C Lundin

Helena Torstensson är van vid rollen som hingstägarrepresentant till bruksprovsvinnare i både hoppning och dressyr med hingstar som Armani Code, Kannatol och Total Hope.
Möjligen hade hon förhoppningar i år också men inte för Balstakko utan för Chacco’s Air.
– Jag har inte tänkt så mycket på det eftersom det under helgen hänt en del annat. Balstakko har massor av kvalitéer och en riktigt bra häst är bäst mot slutet. Det gäller både Balstakko och Chageorge som blivit allt bättre under veckan, kommenterade Helena Torstensson.

Bruksprovsvinnare dressyr

Kane (KWPN f -15 e Dream Boy u Toscana e Krack C, uppf M.C.J.M o F.A.M.M. Burgers, äg Lövsta Stuteri AB) Linjeavlad på Krack C 6,56,

Kane Bruksprovsvinnare dressyr 2019 hade mycket att hålla koll på på Kastanjegården Foto: Kim C Lundin
Caroline Darcourt från Lövsta Stuteri fick också sina båda hingstar godkända Liberace for U (SWB) och Kane passerade nålsögat. Kane tog hem titeln, oklart från AVN om
— Jag rider 4-åringar för första året och vågade definitivt inte räkna med något. Speciellt inte efter förra året när vi tyckte det gick så bra med Farinjo de MEC och sedan blev han inte ens godkänd, man vet aldrig hur det ska gå.
–Kane är en superhäst med tre bra gångarter och otrolig ridbarhet, han visade verkligen sina kvalitéer under veckan med testryttare, han har gjort allt jag bett om. Jag hade förhoppningar men kände stor konkurrens från bland annat Helena Torstenssons Vivaldon som var väldigt fin.
Bo Jenå om bruksprovsvinnaren Kane:
– Väldigt internationell typ, han visade självbärighet varje dag och har suverän balans, alla tre gångarterna är bra, hans temperament gör det hela så enkelt, en väldigt lovade häst för mig.
Hella Kuntz, sportdomare:
– En stor häst med mycket utryck. Alla de grundläggande gångarterna är väldigt utvecklade och han har så stor potential för framtiden. Han är i goda händer för framtiden och har en spännande utveckling för sig.
Jan-Ove Olsson, exteriördomare:
– Han är väldigt lätt i typen, mycket modern, stor men lätthanterlig och rids av en liten ryttare, även av testryttarna. Vi vill inte ha dem större i modellen än vad Kane är men han är en väldigt internationell typ.
Caroline Darcourt med dottern Céline Foto: Kim C Lundin

– Jag är så jätteglad, det blir verkligt lätt att åka de åtta timmarna hem efter ett så här härligt prov, sa Caroline Darcourt som fick två hingstar godkända.

Kane Bruksprovsvinnare dressyr 2019 showade loss på fotograferingen men Florian Darcourt klarade enkelt av att hålla den pigga gossen i schack Foto: Kim C Lundin
Florian Darcourt med Kane Bruksprovsvinnare dressyr 2019 Foto: Kim C Lundin

Artiklar i urval

Här är de godkända hingstarna på bruksprovet

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.