Darthula VH med Sandra Sterntorp, Tobias Hanssson och Springbank II VH med Severo Jurado Lopez. foto: Kim C Lundin

Breeders Trophys mesta uppfödare: ”en nervös vecka”

”Jag är alltid nervös när hästarna går”, säger Tobias Hansson. Som uppfödare till åtta hästar som startar under veckan har han snudd på plats i listan över sponsorer till Breeders Trophy.

Västra Hoby Stuteri AB med Tobias och Ulrika Nordenvik samt Tobias mamma Birgitta är årets mesta uppfödare av Breeders Trophy hästar. Med åtta hästar i startlistorna, en är dessutom hopphäst, blir det mycket tumhållning och nagelbitning innan kval och eventuella finaler är avgjorda för familjens alla uppfödningar.

Tobias Hansson med familj har inte bara fött upp de åtta hästarna utan har kvar hel- eller delägarskap för samtliga utom två. Det innebär mycket träning och arbete för att få de unga hästarna kvalade och klara att få starta under Breeders-veckan.

När Ridenews får en intervju med honom har en av hästarna gått klart, levererat väl och finalplatsen är klar.

Vem var först ut av era åtta hästar?
– Det är 5-åriga Darthula VH som rids av Sandra Sterntorp. Jag är faktiskt som lugnast när de är på banan, de har utvecklats så fint tillsammans och hela ridningen flyter så bra. Det stoet har en sådan fantastisk gå-vilja, menar Tobias Hansson.

Tobias Hansson spanar nervöst över banan i Falsterbo. Foto: Kim C Lundin

Du säger att du alltid är nervös när hästarna tävlar. Vilken häst är du mest nervös för?
– Det måste bli vår hingst Springbank II VH som rids av Severo Jurado Lopez. Jag har stora förhoppningar men man vet aldrig med hästar.

Springbank II VH (SWB) godkänns i DWB och kelar med sin uppfödare Tobias Hansson. Foto: Kim C Lundin

Springbank II VH är en av fyra stycken födda 2014, en finalplats innebär testridning med Charlotte Dujardin. Hur spännande blir det att se eventuella finalister där?
– Alla våra gångartshästar födda det året har klarat sina kval och de rids av olika ryttare. Jag hoppas såklart att de lyckas för det är helt klart en fantastisk möjlighet att få se Charlotte Dujardin rida hästarna. Jag hade inga 4-åringar till start 2016 eller till final 2017 så nu satsar vi allt på att få med någon – några – helst alla till final. Det vore helt underbart men hästar är hästar och ingen vet hur det kan gå innan allt är ridet.

Bowmore VH och Mattias Jansson under 2017. Foto: Kim C Lundin

Du är en av landets få professionella hästuppfödare som verkligen lever på att föda upp hästar, är alla till salu?
– De kanske inte annonseras ut men allt är egentligen till salu annars går det inte att få en verksamhet att gå ihop. Om jag säljer en kan jag jobba vidare med de andra men någon eller några måste såklart omsättas. Den som ska behållas är Fürstin VH, det är ett sto för framtida avel.

Du har flera ryttare, passar hästarna olika typer av ryttare eller hur väljer du?
– Vi försöker att matcha häst och ryttare lite storleksmässigt, så att de passar varandra. Våra hästar fungerar både för killar och tjejer.

Var det någon av era uppfödningar som kvalade men fick bli hemma?
– Vi hade egentligen hingsten Mr Grey (SWB f -15 e Grey Flannell – Dalwhinnie) kvalad och klar men han ska snart gå 35-dagars prov i DWB för godkännande inom Dansk Varmblod. Det kändes som det blev för tajt och för mycket för honom. Hingstprovet är viktigare.

Västra Hoby Stuteri hästlista

Candy VH (31) (SWB f -12 e Cabachon – Corrado WL, Ägare: Lottis Levin, CW Showjumping AB)

Darthula VH (31) (SWB f -13 e Dalwhinnie – Corrado WL,  Ägare: Västra Hoby Stuteri AB) vidare till final med Sandra Sterntorp

Springbank II VH (SWB f -14 e Skovens Rafael – De Niro, Ägare: Västra Hoby Stuteri AB, Kristina Hennix, Helgstrand Dressage)

Bowmore VH (SWB f -14 e Skovens Rafael – Akribori, Ägare: Västra Hoby Stuteri AB )

Darlington VH (SWB f -14 e Dalwhinnie – First Wish, Ägare: Västra Hoby Stuteri AB )

Strathisla VH (SWB f -14 e Skovens Rafael – First Wish, Ägare: Västra Hoby Stuteri AB)

First Lady VH (31) (SWB f -15 e Fürstenball – Cashmir, Ägare: Lexner-Jonsson Rid AB)

Fürstin VH (31) (SWB f -15 e Fürstenball – Rohdiamant, Ägare: Västra Hoby Stuteri AB)

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.