Avelsledaren Karina Christiansen och Claus Hansen berättar om hur DWB hanterar WFFS i populationen. Foto: Kim C Lundin

Dansk Varmblod om WFFS: ”En av många framtida defekter”

”WFFS (Warmblood Fragile Foal Syndrome) är något vi sak upplysa om så att uppfödaren kan ta informerade beslut”, sa den danska avelsledningen. ”Vi kommer inte att kasta ut hingstar för att de har WFFS”.

Danska avelsledningen om WFFS

I samband med Herning Hingstekåring hade den danska avelsledningen ett pressmöte. Ett av många ämnen som avhandlades var hur avelsförbundet Dansk Varmblod ser på hur WFFS Warmblood Fragile Foal Syndrome ska hanteras.  I samband med hingstekåringen blev flera hingstar med positiv WFFS-status godkända och ett antal blev dessutom premiehingstar.

Den danska avelsledningens talesperson Claus Hansen och avelsledare Karina Christiansen berättade om hur de hanterar frågan.
Claus Hansen berättade i generella termer om hur förbundet resonerar.
– Det är första året och debut på Hingstekåringen vi pratar om det. WFFS har varit i många rubriker i medierna under det gångna året.  Inom Dansk Varmblod har vi självklart diskuterat hur det ska hanteras och hur vi ska arbeta med det. Vår tanke är att upplysa om WFFS-statusen, vilka hingstar testar positivt och vilka är inte anlagsbärare och sedan blir det upp till uppfödaren.
– Vi informerar för att uppfödare ska kunna göra ett val. Naturligtvis rekommenderar vi att man som uppfödare aldrig väljer en WFFS-positiv hingst till ett sto som är WFFS-positiv. Ansvaret är uppfödarens att göra ett informerat val.
– WFFS-status har ingen bäring alls på om en hingst blir godkänd eller inte. Vi kommer att hingstar som uppfyller de disciplinvisa krav vi ställer upp. De kan även bli premiehingstar om de har den kvalitén. Information till uppfödarna är nyckelordet här.

WFFS-status för varje hingst meddelas i samband med godkännande och finns sedan beskrivet i hingstelistan och registrerat i Hestedatabasen som är den danska motsvarigheten till Blup.se.

Förekomst av WFFS i den danska populationen

Har ni gjort någon undersökning av hur frekvent anlaget förekommer i DWB:s population? Något i stil med vad SWB genomfört?
– Ja och nej, Vi har inte gjort ett forskningsupplägg men väl en test och en avstämning, förklarade Karina Christiansen.
–När vi gjorde selekteringen till 2018 års fölauktion under sommaren så testade vi de selektionsanmälda fölen och kom fram till en frekvens på runt 10 procent. Det är en siffra som stämmer bra med hur det ser ut i många andra populationer så det är däromkring.
– Det är helt rimligt och förväntat för vi använder samma blodslinjer i alla förbund så varför skulle frekvensen vara annorlunda i DWB än i andra förbund.

Hur ser ni på framtiden kring WFFS?
– Det är en ny defekt som vi måste lära oss att hantera. Jag är övertygad om att vi i framtiden kommer vi att se många fler defekter.

Hanteras annorlunda än osteochondros

För att göra skillnaden extra tydlig gjorde avelsledare Karina Christiansen en jämförelse med hur förbundet resonerar kring osteochondros (OCD).
– Det är viktigt att se skillnaden mellan vår hantering av WFFS och osteochondros. Där handlar det om en arvbarhet som är dokumenterad. I vanliga fall godkänner DWB inte en hingst med OCD-anmärkningar men om det är en extraordinärt bra individ så kan vi godkänna dem. Det betyder dock vanligtvis att de inte kan gå så högt i premie-ringen, vi drar av lite för det.
–Det som är lika är att vi informerar om det och det finns angivet i databasen.

Bland årets hingstar var det bland annat hopphingsten Hecas Kantago som hade en OCD-anmärkning. Tidigare år har till exempel Sezuan haft motsvarande anmärkning höger bakknä.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.