Delar av DWB:s avelsnämnd Claus Hansen och Karina Christensen berättade och svarade öppenhjärtigt på frågor Foto: Kim C Lundin

Europafinal för gångartshingstar – nämnden har talat klartext

Herning Hingstekåring kallas för Europafinal i hingstpremiering och visst Europas bästa i årgången finns här. Nämnden med Claus Hansen och Karina Christensen berättar.

Nämnden möter pressen – före ”frasortering”

Ordföranden för nämnden Claus Hansen och avelsledare Karina Christiansen höll presskonferens för att svara på frågor och ge sin syn på årets hingstkollektioner i både disciplinerna.

Claus Hansen inledde med en överblick.
– En hög kvalité bland 3-åringarna överlag, vi är nöjda med hur de utvecklats sedan förbesiktningen i december och hur de visats upp här i Herning. Det finns i år flera hingstar med betyg på 8 och 8,5 på flera egenskaper även utanför de som är utvalda till premieringen, det är ett säkert tecken på hög kvalité.

– Det har förr genom åren varit svårt med dressyrhingstarna i lösgaloppen men nu har vi en bra modell.  Lösgaloppen har gett fina svar och mycket information så som vi gör den nu. De allra flesta hingstarna har varit i gott skick och väl förberedda under dagarna här. Vårt övergripande intryck är att det är en bra och solid presentation av hingstarna som ger mycket information.

– Vi är medvetna om att visa hingstar har varit i träning i 7-8 månader nu non-stop nu. De 3-åriga hingstarna är speciellt känsliga och en del av dem visar sig kanske sämre än väntat om de hamnat i tillväxt. Det är viktigt för oss att ha ett dem alla vid deras första visningstillfälle i Tyskland (Verden, Oldenburg, med flera) och KWPN. Det är viktiga intryck för oss och vi lägger samman all information, det är inte bara det de visar upp här inför publik som avgör. Vi tar med oss information från de andra förbunden med in i vår bedömning.

Hoppkollektionen

Claus Hansen kommenterade den stora hoppkollektionen nästan 20 hingstar och 17 är danskfödda, inte dåligt för ett förbund där endast runt 25 procent av varje årgång är hopphästar. Varje år föds det totalt runt 1700 föl i DWB sett till de senaste åren.
– Hopphingstarna har vi sett fyra gånger: i förselektionen i december, i träning i januari och här i Herning två gånger. Det är viktigt att se hopphingstarna flera gånger, det ger en klarare bild och vi tycker vi har en solid grund för att utvärdera och att selektera på

– Hopphingstarna håller i år hög kvalité och presenterades sig väldigt bra. Vi tycker att löshoppningen fungerade bra och gläder oss åt många danskfödda av hög kvalité i kollektionerna.
– Vi har tittat mer in i deras prestationer i stammarna, både fader och mödernelinjen.

Karina Christensen inflikar:
– Vi har inom DWB distinkt fött upp hopphästar bara sedan 2004. Före det hade vi en ganska dum regel om att de behövde bra skritt och trav. Det innebar att vi gick miste om lämpliga hingstar.  Då förlorade vi många hopptalanger som kunde hoppa 9-9 och det var ett stort misstag men vi rättade till det 2004. Sedan dess har vi gått stadigt framåt.

Dressyrhingstar

Det är inte utan stolthet Claus Hansen kommenterar årets gångartskollektion
– Detta är säsongens europeiska hingstfinal för gångartshingstar och alla här håller mycket hög kvalité. I vår kollektion har vi vinnarna från Oldenburg, Westfalen, flera premiehingstar från Hannover och Holland.
– Vi har i kollektionen DWB-hingstar av samma kvalité som de importerade så vi är otroligt nöjda med det utfallet.

Första årgångens avkommor

Hesselhøj Donkey Boy har sin första grupp med hingstar till kåring och nämndens omdöme löd:
– En homogen grupp med mycket uttryck och vacker modell, moderna typer, långa ben, bra stora ramar och långa linjer. Det vi sett hittills är ett positivt resultat, nu väntar vi på att se dem under ryttare.
Tittade ni på speciellt på extremiteterna på Donkey Boys avkommor efter som han inte är så korrekt själv?
– Vi tittar noggrant på alla hingstar i det avseendet, speciellt på hårt underlag. Vi har inte noterat något speciellt kring frambenen på dem, de ligger alla inom det normala, sa Claus Hansen.

Grand Galaxy Win har sin andra årgång med hingstar till kåring och nämndens omdöme löd:
– En väldigt positiv grupp, homogena, moderna, ädla, långbenta, mycket uttryck med funktionella gångarter. Helt klart ett mycket positivt intryck av gruppen.

Karina Christensen inflikar:
– Vi var inte så imponerade av hans första årgång av föl men nu har uppfödarna lärt sig hur han ska användas, vilka ston som passar och det har slagit väl ut

Selekterade och redo för auktion

Två hingstar tillkännagavs som selekterade i och med att de är uttagna till auktionen:

30 Amperio e Ampère-imperio (ex. iffezheim), utställare: Danish Performance Horses ApS, 8870 Langå, uppfödare: Stutteri Højagergård

Amperio Foto: Kim C Lundin

36 Hesselhøj Downtown e Hesselhøj Donkey Boy-Blue Hors Zack, utställare och uppfödare: Dorthe og Hans Jørgen Hoeck

Hesselhøj Downtown visad av Anders Hoeck Foto: Kim C Lundin

DWB godkänner andra hingstprov

I år har DWB det glädjande läget att samtliga 4-åringar genomfört sitt flerdagarsprov (35 dagar) i Danmark.
– Vi lär känna hingstarna bättre, nämnden observerar dem varje vecka och det ger massor av information, säger Claus Hansen.
– De tyska proven och KWPNs prov är sådana vi kan acceptera resultat ifrån för de är alla långa prov. Vi släpper igenom 3-åringar först efter att de gjort 10-dagars observationstest. Sedan måste de göra ett längre prov för att bli slutligt godkända.

Vad skulle krävas för att ni skulle godkänna hingstar som gått ett svenskt bruksprov?
– Att provet är längre, vi kan inte släppa igenom hingstar som bara testats under åtta dagar när vi kräver längre testtider för våra egna. Det skulle bara skada vårt eget prov om det var ”lättare” att åka över sundet och göra prov under få dagar, förklarar Karina Christensen.

– Så kort provtid är helt enkelt inte acceptabelt för oss, det ger inte tillräckligt med information, menar Claus Hansen.

Mr Grey VH selekterad

Redan i torsdags meddelades det att den 4-årige SWB-hingsten Mr Grey VH selekterats och är uttagen till observationstest.
– Vi såg honom 2017 på förselekteringen och skickade honom vidare. Han  skadade sig tyvärr inför Herning förra året men gjorde unghästtest i Sverige vars resultat vi tagit del av. Det vi sett från honom här är väldigt positivt.  Vi vill väldigt gärna ha Gribaldi-blodet och den linjen i avel, inte bara genom Totilas-söner. Det vi sett hittills är en positiv häst, bra elasticitet, naturligt lösgjord i sina gångarter, det är det vi söker och det är därför vi vill se honom i observationstesten, kommenterade Claus Hansen.

Imorgon är det publicering av resultaten genom ”frasortering”.

Start- och resultatlistor

Start- och resultatlistor tävlingsklasser  
Livesändningar

Evenemangets hemsida

Hela hingstkollektionen med stam 

Tidigare artiklar om Herning

Herning: Humoristiska hingstar färdigsynade

Herning: Longeringen fick alla hingstar att bekänna färg

Herning: Jovian och kompani slutligt godkända

SWB-hingsten Mr Grey VH accepterad för vidare prov

Herning: Mönstring på fast botten – bilder och filmer

Ride-tv: Häng med till Hernings öppna stallar

Löshoppning på danska – så här går det till i Herning
Herning Hingstekåring slår upp dörrarna – Ridenews guidar dig

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.