Födde upp fina SWB-hästar – men omyndigförklarades och förlorade allt

Hon hade 100-150 hästar och en stor uppfödning av SWB och arbetshästar. Men efter att ha råkat ut för stora bedrägerier blev hon omyndigförklarad och hästarna auktionerades ut för småsummor.
Den gripande historien om Florence Stephens är en tragedi där verkligheten överträffar dikten.

SVT-dokumentären om Florence Stephens, Skandalen på Huseby, visades under julhelgen och kan ännu ses på SVT Play.

Stor hästuppfödare

Florence Stephens ägde ett av Smålands största gods, två mil söder om Växjö, och födde liksom sin far upp SWB-hästar och arbetshästar. 100-150 hästar fanns på gården.

Arbetshästar användes på gården, långt efter att jordbruket i Sverige mekaniserats. Florence ville ha det så. Foto ur SVT-dokumentären Skandalen på Huseby.

Stofamilj 78 – Arabella – kommer från Huseby. En av ättlingarna ur familjen är hingsten Fontana som gick Grand Prix dressyr och exporterades till USA. Men den mest berömda uppfödningen från Huseby är valacken Bunting, som var ridskolehäst och spelade Lilla Gubben i filmerna om Pippi Långstrump.

Florence Stephens var en skicklig kusk. Foto ur SVT-dokumentären Skandalen på Huseby.

Hennes systrar Maggie och Mary (gift Liepe) fick ärva varsitt närliggande gods. Mary drev en omfattande uppfödning av SWB, fullblod, shetlandsponnyer och även andra raser.

Florence var svag för kungligheter och det gick också rykten om att hon kunde vara kung Oscar II:s hemliga dotter. Det finns en omfattande korrespondens mellan hennes mor Elisabeth Kreuger (gift Stephens) och kungen som är hemligstämplad fram till 2035.

Florence Stephens mor Elisabeth Kreuger. Foto Huseby arkiv

Florence erkände far Joseph Stephens drev dock en av Smålands rikaste egendomar, med lantbruk, skog, industri och en stor uppfödning av SWB-hästar.
Hästarna var Florence stora passion, men som äldsta barn ärvde hon inte bara dem, utan hela godset med hela verksamheten.

Florence far Joseph Stephens. Foto Huseby arkiv

På inrådan av kung Gustav V utsåg hon kungafamiljens svarta får, den hopplöse prins Carl till sin arvtagare och protegé. Prinsen och hans kompanjon svindlade henne på stora summor och tömde godset på sina tillgångar. Det ledde till att Florence bedömdes vara ”ekonomiskt inkompetent” och omyndigförklarades. Förvaltaren sålde nästan alla tillgångar och även hennes hästar. På auktionen där hästarna såldes försökte hon själv ropa hem dem men som omyndig kunde hon inte köpa dem.

Florence Stephens tillsammans med hästen Drott. Foto ur arkivet på Huseby.

Köpte sex hästar vid 95 års ålder

Hela affären var en av 1960-talets stora rättsskandaler. Florence fortsatte, trots upprepade försök att återvinna sitt oberoende, att vara omyndigförklarad fram tills hon vid 95 års ålder, 1976, vann tillbaka sin juridiska frihet efter att lagen ändrats så att ekonomisk inkompetens inte längre var giltigt skäl för omyndigförklarande.

Det första hon gjorde då var att köpa sex hästar.
Dock återfick hon aldrig rätten att förvalta Huseby.

Öppet för allmänheten

Florence Stephens ändrade sitt testamente och lämnade ingenting till prins Carl. Istället testamenterade hon Huseby till svenska staten och det är nu öppet för allmänheten. Inredningen är i stort sett bevarad sedan sent 1800-tal.
Huseby Bruk förvaltas av Statens Fastighetsverk. Verksamheten drivs av Huseby Bruk AB, ett kommunalt bolag som ägs av Alvesta och Växjö kommun, i frökens anda enligt uppdraget i testamentet.

Länk till dokumentären på SVT Play > > >

Läs om hästarna från Florence Stephens uppfödning > > >

Stofamilj 78 – läs mer hos SWB > > >

Husebys hemsida > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.