So Unique är far till auktionstoppen i Hannoveranerförbundets andra fölauktion – hingstfölet So One. Foto: Kim C Lundin / Hannoveranerförbundet

Fölauktioner online – auktionstopp för en halv miljon

Onlineauktioner av alla slag är ett tecken i tiden. Hannoveranerförbundet har genomfört en av flera fölauktioner online i helgen. Dyrast blev So One med en ung och mycket meriterad fader.

Hannoveranerförbundet satsar stort i vår och genomför alla sina traditionella auktioner online. Något som de flesta av Europas avelsförbund och auktionshus specialiserade på hästförsäljning har tvingats göra i spåren av Covid-19 pandemin.

I Tyskland genomförs varje år många fölauktioner där priserna variera med utbudet. Hannoveranerförbundet håller den mest prestigefyllda elitfölauktionen under en lång helg i normala fall. Nu ser upplägget annorlunda ut, under nästan en månad genomförs flera auktioner med ett antal föl i stöten. I helgen kunde hugade spekulanter bjuda på 22 föl av hopp och dressyrstam. Klassiskt snyggt presenterade med fina bilder och bra korta filmer och mängder med härstamningsinformation. Viss tekniska problem dök upp under helgen men de löstes och prisbilden blev lika varierande som någonsin på reguljära auktioner.

Dressyrstammade

Pristoppen gick som ”vanligt” till ett dressyrstammat föl, en hingst döpt till So One uppfödd av Wilhelm Klausing som får en bra summa när provisionen avräknats på klubbat pris 51 000 euro, runt en halv miljon. So One har guldkantad härstamning med fadern So Unique och morfar Diamond Hit, mycket låg förädlingsgrad och en inavelskoefficient på hela 4,16. Att det blir så högt förklaras med att både Don Schufro och stoet Loretta, moder till både Sandro Hit och Diamond Hit, finns med samt någon portion Donnerhall ytterligare.

So One såldes till USA och enligt Hannoveranerförbundets pressmeddelande ska Eva Möller rida hingsten i framtiden. Eva Möller tävlar fadern So Unique (Rhein f -15 e Sezuan-Donnerhall) och har varit oerhört framgångsrik med seger i Bundeschampionatet 2018 och 4-årsklassen på unghäst-VM 2019 (ej officiell VM-titel). Dessutom gjorde So Unique ett starkt 35-dagarsprov i DWB hösten 2018.

Försäljningsvideon för So One

Hoppstammade

Trots att hoppsporten omsätter flera gånger mer pengar än dressyren är det inget som återspeglas i priserna på hoppföl. Det oerhört välstammade hingstfölet Blue Star efter Big Star med morfar Diacontinus gick för endast 14 000 euro. Fölet som har nära 40 procents förädlingsgrad såldes till södra Tyskland och en köpare i Bayern. Stammen är spännande då Big Star, så högt meriterad det går i sporten, kom sent in i avel, medans morfar Diacontinus bara 10 år gammal redan skapat ett namn omkring sig. Blue Star är stoet Doreens första föl och hon är själv från Diacontinus första årgång.

Fina Blue Star har en mäktig galopp även om filmen är i slow motion.

Hela kollektionsgruppen med slutpriser

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.