Auktionstopp: Be My Love med sin far Bonds riden av Beatrice Buchwald. Då i uttagning till unghäst-VM 2018. Foto: Oldenburgförbundet Feldhaus / Kim C Lundin

Fölauktioner online – nära halv miljon för hingstämne

Onlineauktionerna i maj fortsätter. Oldenburgförbundet sålde 28 föl under helgen. Ett hingstämne såldes till HP Horses i Danmark för över 450 000 kr.

Oldenburgförbundet förbereder för en fölauktion i månaden online under sommarmånaderna. Något som de flesta av Europas avelsförbund och auktionshus specialiserade på hästförsäljning har tvingats göra i spåren av Covid-19 pandemin. I helgen kunde hugade spekulanter bjuda på 28 föl av hopp och dressyrstam. Klassiskt snyggt presenterade med fina bilder och bra korta filmer och mängder med härstamningsinformation. Medan många andra förbund använder sig av en site som visar både antalet budgivare och budhistoriken (tid och summa) nöjer sig Oldenburg med att på nätet visa antalet bud. Det går att se olika intensitet i budgivningen men det har inte alltid utslag på slutpriset. De flesta av onlineauktionerna för föl börjar med 4000 €, cirka 42000 kr i dagens kurs.

Auktionstopp dressyrstammade föl

Oldenburgförbundets dyraste föl blev hingstfölet Be My Love, efter Bonds och stoet Escada, som såldes för 43250 € till Lone Bøgh Henriksen som äger danska stuteriet HP Horses. Escada (old f -08 e San Amour-Dream of Love) har fått flera fina avkommor med For Romance I tidigare bland annat pris-topparen 2014 For my Love som såldes för 80000 €. Fadern Bonds (Old f -13 e Benicio-Sir Donnerhall I) har varit en snackishingst under sitt nu 7-åriga liv med en början som premiehingst. Han har gjort två fantastiska sportprov som 4- och 5-åring med resultat över 9 men inte tävlat i någon större utsträckning. Försäljningar, mindre skador och ryttarbyten har kommit i vägen.
HP Horses har redan en 3-årig hingst i stallet med samma kombination, Bonds-San Amour, och ser fram emot en till i stallet. Redan kort efter att auktionen börjat fanns det ett bud på över 42000 € så siktet har varit inställt länge på Be My Love.

Be my Love e Bonds-San Amour-I Dream of Love Foto: Oldenburgförbundet / Feldhaus

Näst högsta budet efter en budduell med 36 bud stod stofölet Zuckerpuppe (e Blue Hors Zackerey-Samarant) för och till slut gick hon för 30500 € till USA. Till Ryssland gick stofölet Glamour-Girl  (e Glamourdale-Totilas) för 21000 € efter 26 bud.

Auktionstopp hoppstammade föl

Hela tre hoppstammade föl gick för över 20000 € där de två toppande var stoföl. Emily (e Emerald-Verdi TN) är visserligen uppfödd i Schleswig Holstein av Dr Susanne Hartmann men har en stam med starka drag av Nederländerna. Emerald-dottern såldes för 21000 € till Ryssland efter 32 bud. Hennes stolinje har fått fram kändisar som Dana Blue, Uruquay och Barla (riden av Hannah Selleck).

Emily e Emerald – Verdi – Achill-Libero H Foto: Oldenburgförbundet Feldhaus

Näst högsta hoppbud landade på skäckfölet Unikat med den spännande stammen (e Ulyss Morinda-Diarado). Stofölet Unikat, mammans syster är Jackie Brown internationell 1,60-häst med Meredith Michaels-Beeerbaum, såldes efter 39 bud för 20500 € till Panama. Dominator Z-sonen Do It Like Jeremia med morfar Arioso du Theillet såldes efter 36 bud för 20000 €.

Prisnivå

Totalt omsatte Oldenburgs auktion 404000 € cirka 4,3 miljoner kr, med ett snittpris på 14 429 € runt 152000 kr. För den som vill studera kollektion och prisbild i detalj finns kollektionen samlad här.

Måndag 15 maj klockan 18 avslutar  Westfalen sin nätauktion och 30 maj slutar  Holsteinerförbundets auktion.

I maj har snittpriset på dressyrföl legat på 12400 € för 33 föl och totalt 408500 € i omsättning. För hoppstammade föl ligger snittpriset på 11300 € för 48 föl och totalt 542000 € i omsättning.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.