Några välskapta miniatyrhästar från Stuteri Nordic Lights.

”Försköna inte dvärghästar med svåra defekter – avliva dem”

Ordföranden i Svenska Miniatyrhästföreningen vänder sig emot att dvärghästar med svåra defekter förgulligas i sociala medier.
– Det är djurplågeri på högsta nivå. Många av de här defekta hästarna som föds borde avlivas. Det är inte rätt att hålla djur som mår dåligt på det här sättet, menar hon.

Margareta Lindahl är ordförande i Svenska Miniatyrhästföreningen SMHF och föder själv upp Amerikanska miniatyrhästar. Hon har reagerat på notisen i Ridenews häromdagen, där man kunde läsa om en ”horse rescue” som tar hand om vanskötta och missbildade miniatyrhästar.

– Jag kan inte förstå att man förskönar detta, säger hon. Det är djurplågeri på högsta nivå. Många av de här defekta hästarna som föds borde avlivas. Det är inte rätt att hålla djur som mår dåligt på det här sättet.

– Det är inte ett bra liv om de bara kan röra sig med gipsade ben. En häst ska kunna röra sig i alla gångarter, äta och må bra. Bara för att det är små hästar är det väl inte okej att de ska åka rullstol?

– Vi inom miniatyrhästuppfödningen, liksom shetlandsuppfödarna, har de här genetiska problemen i våra raser och vi gör allt för att de inte ska föras vidare.

– Det finns hästar som de här även i Sverige. En av dem var på Friends (Sweden International Horse Show / Reds anm) förra året och vi blev jätteupprörda. Det har också stått i en del hästtidningar om en liten fux som alla tycker är så söt. Men den är en dvärg med defekter och kan inte gå ordentligt.

Inom Svenska Miniatyrhästföreningen gentestar man alla hingstar innan de godkänns för avel.

– Det finns en dvärgmutation med fyra genvarianter, som vi testar emot. Om en hingst har de generna kan man inte avla på den.

– Planen är att alla ston så småningom också ska testas, men det är mycket dyrt. Har man 20 ston kanske man får betala 100.000 kronor för testerna.

Margareta förklarar att det också finns andra genetiska variationer som man måste se upp med.
– Hästarna ska vara testade så att man vet om de har silvergen. Om man betäcker två silver kan de få dålig syn. Sedan finns det en gen som heter OLWS och som är kopplad till skäckfärgen, då kan fölen födas med en underutvecklad, defekt tarm. Men en skäck ser inte alltid ut som en skäck. Själv har jag en brun häst med fem vita hårstrån mellan frambenen som bär genen.

Rasen har många kvaliteter, menar Margareta:

– Miniatyrhästarna är fantastiska hästar, man kan göra allt utom att rida dem. De är  underbara körhästar och många tricktränar eller hoppar med dem. Många har dem också som sociala hästar och besöker äldreboenden.

Det är inte några billiga hästar – man kan säga att kilopriset är högt…

– De kan kosta från 50.000 kronor upp till en miljon, beroende på vad man vill ha. Priserna i Sverige ligger mellan 50.000 och 200.000 kronor. Föl kanske ibland kan vara lite billigare.

– Det finns idag cirka 250 miniatyrhästar i Sverige. Vi har en stambok i Svenska Hästavelsförbundet.

Amerikansk miniatyrhäst har kommit fram genom att man har korsat arabiska fullblod, shetlandsponnyer och painthästar. Förr fick man lära sig att Falabellaponnyn är den minsta hästrasen. Men den här rasen är mindre.

– Falabella har ingenting med miniatyrhästarna att göra, säger Margareta. De är större och får vara upp till 100 cm. Våra får bara vara upp till 84 centimeter. I USA åker de ur stamboken om de är högre och hos oss hamnar de i en lägre kategori.

Margareta framhåller att det finns ett seriöst avelsarbete inom rasföreningen.

– Vi har planer och riktlinjer som alla andra raser. Allt ska bedömas, vi är jättenoga. Vi åker till Falsterbo och visar upp oss. Vi är med på Friends, vi tar hit domare och tränare från USA och alla världens hörn. Vårt avelsarbete är jätteseriöst. Vi har enormt bra kontakter med SLU och följer forskningen noga när det gäller genetiska avvikelser.

– Visst är det bra med sådana här rescueställen, men många av dessa hästar har inget riktigt liv. De är ju inte några knähundar, de är ju hästar.

Här har man räddat 400 miniatyrhästar

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.