Darc Cash och Niklas Arvidsson, bra nog för Holstein och Zangersheide men  inte för SWB  Foto: Kim C Lundin

Härstamning blev avgörande – olika bedömning av bruksprovshingstarna

När poäng och omdömen analyseras konstateras att en del av hingstarnas härstamning och prestationsmöderne värderats lågt. En  halvpoäng mer i härstamningspoäng hade bytt bruksprovsvinnare i hoppning.

Formeln som avgör bruksprovsvinnare

Få som följer bruksprovet har helt klart för sig hur de många moment och omdömen som ges om hingstarna omvandlas till poäng. De olika poängen vägs sedan samman enligt givna formler för 3-, 4- och 5-åriga hingstar. I varje årsgrupps formel viktas betygen lite olika. För hopphingstarna är betyget för teknik och förmåga extra viktigt då det räknas två gånger. På samma sätt är testryttarnas omdömen i siffror tungt vägande. Om testryttarnas betyg för ridbarhet är lågt blir det svårt att med övriga betyg väga upp.
I gengäld är gångarterna och exteriören för hopphästar numera av underordnad betydelse sett till hur formeln utformats – det finns inte med.

Härstamningspoäng och lämplighetspoäng hanteras olika. så gott som samtliga hingstar får ett lämplighetspoäng. Härstamningspoäng delas ut med max 0,5 p för mödernet och max 0,5 p för fädernet, se förtydligande från SWB:s avelsledare Emma Thorén Hellsten från en text publicerad veckan före bruksprovet.

Beroende på godkännadeformlerna för dressyrindex respektive hoppindex får de här halva poängen stor tyngd. För godkännande av en 4- eller 5-årig hingst krävs att de kommer ut med ett framräknat index på 18 poäng eller högre. I år hamnade Main Cornet precis på gränsen med bland annat full pott i både lämplighets- och härstamningspoäng.

En lågt värderad stam

Hingsten Kintaro (KWPN f -15 e  Cardento u Guioletta M e Guidam, uppf J. & G.H. Morsink, äg VDL Stud) som ägs av holländska VDL Stud är handplockad av Wiebe-Yde van de Lageweg bland annat för sitt prestationsmöderne. Kintaro är sin moder Guioletta Ms första avkomma. Mormor Violetta har en äldre avkomma som tävlar internationellt 1,40 , ett avelsvärderat sto och en avkomma som tävlar dressyr och i övrigt ännu unga avkommor som inte meriterats än. Det är mormors-mor som är den verkliga stjärnan – Olinda (KWPN f -1996 e Voltaire-Zeus). Känns inte namnet bekant? Olinda tävlade internationell hoppning på högsta nivå med amerikanen Todd Minikus och de startade i världscupfinalen i Göteborg 2008. Olinda fick en enda avkomma och det var Violetta född 2002 när Olinda var sex år. Olinda föddes hos familjen Morsink som också fött upp Kintaro. Bland hennes syskon finns flera internationellt tävlande som Vayana och Olindas mamma är halvsyster till hingstarna Haydn och Nobody. I samma stofamilj finns Beezie Maddens topphäst Authentic med flera hingstar och tävlingshästar.

All denna information är enkelt möjlig att verifiera via KWPNs databas som också ger Kintaro själv ett index på 137 vilket är ett bra index i KWPN för en 4-åring. När siffrorna och omdömena publicerades stod det klart att Kintaro endast fått 0,5 i härstamningspoäng. Ridenews har skickat en skriftlig fråga om hur mödernet värderats men ej fått svar ännu. Om Kintaro fått sin hela poäng för sin meriterade stam hade hans index slutat på 19,3 istället för 18,8, segrande Balstakko 1368 hade 19,1.

Kintaro Foto: Kim C Lundin

Utländska förbunds värdering räknas inte

Lene Nissen-Lembke hade bestämt sig för att sluta med hingsthållning men föll för sin Darc Cash (Holst f-15 e Darco de Revel u Doness e Cassin, uppf Sven Völz äg Lene Nissen-Lembke) och köpte sig ännu en hingst. Som premierad inför Holsteins kräsna nämnd och godkänd i specialhoppförbundet Zangersheide hade hon höga förväntningar om godkännande. Och egentligen hade hon inte fel, hingsten har fått höga exteriörpoäng, totalt 40 poäng, och goda gångartsbetyg, enligt det resultat Lene fått se. Men det gick helt snett med testryttarna och hingsten har fått ett dåligt betyg på den så viktiga hoppteknikomdömet.
– Jag har lite svårt att svälja att det gick så här det ska erkännas, säger Lene Nissen Lembke på telefon.

Men det har varit en udda bruksprovsvecka. Det började bra men när Lene kallades till kvartssamtal för att AVN inte ansåg att hingstens stam hade prestationer började det bli fel.
– Jag lämnade in den information som jag kunde få fram på kort varsel. Denna härstamning var bra nog för godkännande i Holstein och Zangersheide, men verkar inte kunna ge poäng i Sverige.

Nu blev det problem med testryttarna delvis på grund av för kort uppvärmningstid.
– Vi delade grupp med Chacco’s Air och han longerades väldigt länge och det var lite för vilt för att vi skulle vilja ta in Darc Cash där. Han behöver sin tid att värma upp och nu kom han in och var alldeles för spänd. Jennifer Fogh Pedersen testade honom först och det gick inte bra, konstaterar Lene som studerat filmen i Clipmyhorse arkiv flera gånger.

Med dåliga poäng från testryttarna och ett lågt teknikomdöme från Mikael Nolin och Pieter Kersten var det långt upp till godkännande. Det som borde bvarit en given härstamningspoäng var i protokollet till Lene bara en halv poäng. Det är i skrivande stund oklart om SWB beviljar ett-sto-licens till hingstar godkända i det framgångsrika specialhoppförbundet Zangersheide.

Darc Cashs meriterade härstamning

Darc Cash´s pappa Darco de Revel är efter Darco. Hans mamma Quinette ter Putte har lämnat ett antal tävlingshästar av högsta klass som  Skyhorse som går internationell Grand Prix med Cian O´Connor och  Lillie Keenan och 1,50-hopparen J´adore ter Putte. Quinette är syster med GP-hästen Bordino (Canada). Darco de Revel´s helsyster Ukase ter Putte har bland annat lämnat bl.a. 1.60-hingstarna Elvis ter Putte och Favorit Ask samt ytterligare tre internationellt tävlande avkommor. Darco de Revel hann göra sitt 30-dagarsprov med tre x 9 i protokollet innan han tidig vår 2014 som 4-åring fick avlivas av på grund av tarmvred. Darc Cash är mamman Doness första föl. Doness mamma Uschi 1X har lämnat godkände hingsten Collins (internationell 1.45 hoppning) samt premiestoet Beste Deern. Ushis helsyster lämnade godkände i.60 hopparen Canvaro. Doness mormor är helsyster med två på 1.60 nivå framgångsrika hästar Caruso och AB 19 Chianti samt godkände hingsten Cassanova.

 

Darc Cash med testryttaren Jennifer Fogh Pedersen som gav honom 6,5 i betyg Foto: Kim C Lundin

Uppföljning behövs

Härstamningspoäng har varit diskuterade, se förtydligande från SWB:s avelsledare Emma Thorén Hellsten från en text publicerad veckan före bruksprovet i faktarutan. Det som verkar märkligt är att det inte verkar finnas någon klar lista med typ av kriterier för vad som anses bra eller mindre bra. I år fick hopphingstarna Balstakko, Chageorge, Main Cornet och Quebec VDL full pott medan Kintaro och Ramsbergs Vincent L ansågs endast värda 0,5 poäng liksom icke-godkände Darc Cash.

Bland de godkända gångartshingstarna fick alla fyra Dantes Specter, Liberace for U, Kane och Vivaldon full pott trots mycket stora skillnader i mödernelinjernas meriter.

Poäng för samtliga godkända hingstar

 

Bruksprovspoäng klara – bruksprovsvinnare efter målfoto

Testridning på hopphingstarna – Cardento-söner glänste

fakta

Saxat ur SWB:s Hingstreglemente

Härstamning och lämplighet för avel (Hd eller Hh för dressyr respektive hoppning) = 1 poäng för härstamningens dokumenterade värde för respektive gren och 1 poäng för hingstens lämplighet i aveln beroende på särskilt värdefulla egenskaper för respektive gren, eller för att härstamningen bidrar till en önskvärd breddning av avelsbasen. Härstamningspoängen tilldelas de hingstar vars härstamning uppnår en meriteringsmässig miniminivå och ingen gradering för meriter därutöver sätts. Max 2 poäng.

Avelsledaren om Bruksprov, nya avelsindex och välja hingsttider!

Utdrag från publicerad text före bruksprovet, författare avelsledare Emma-Thorén Hellsten
”Härstamningen då? Är inte den viktig? Jovisst är den det. För att ingen hingst ska bli ”hängd” på decimalen kan domarna ge en så kallad ”härstamningspoäng” per disciplin för särskilt bra härstamning (max 0,5 p för mödernet och max 0,5 p för fädernet).
Härstamningspoängen har inget att göra med hur mycket härstamningen de facto betyder för hästens prestation. Det kan räknas fram i indexlösningar med varierande information om individen själv och dess släktingar, som i avelsindexen, om man så vill. Härstamningen kommer ju dessutom till uttryck i vad hingsten faktiskt presterar. Inte heller görs något avdrag för tveksam härstamning om hingsten i övrigt gjort ett bra bruksprov. Ett sådant avdrag som skulle fälla en hingst skulle vara omöjligt att försvara, sett mot bakgrund av bruksprovsegenskapernas relativt höga arvbarhet.
De flesta hingstar som kommer till bruksprov är noga utvalda av sina ägare, och numera är det vanligare att hingstarna får en full härstamningspoäng än att de inte får det. Det ska också nämnas att härstamningspoängen tilldelas de hingstar vars härstamning uppnår en meriteringsmässig miniminivå och ingen gradering för meriter därutöver sätts. Därför kan det ibland säkert ses som märkligt att hingstar vars härstamningar skiljer mycket i meritnivå, ändå får samma härstamningspoäng.”

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.