Hingstarnas hingst har flyttat från Dalhem Farms gröna ängar till de evigt gröna Foto: KimC.nu by Kim C Lundin

Hingstarnas hingst Briar är kung över de evigt gröna ängarna

Briar har slutat sina dagar på den plats där han en gång föddes, hos sin uppfödare och ägare Hans-Yngve Göransson och Kristina Gustafsson på Dalhem Farms utanför Vellinge i Skåne.

Hans-Yngve Göransson och Kristina Gustafsson, Dalhem Farms, meddelar idag i ett pressmeddelande att Sveriges och SWB:s mest framgångsrika hingst på de internationella tävlingsbanorna har lämnat oss. Briar, en personlighet som fångat de flestas hjärtan och berört publik världen över, har somnat in det år han skulle fyllt 31 år.

Briar gjorde sitt sista större publika framträdande på Gothenburg Horse Show då han kom in i egen hög person tillsammans med Hans-Yngve och intog arenan – precis som i sitt sista världscupkval 2009 på samma plats. Han var samma stora personlighet, en hingst vars plats i centrum var lika självklar som uppskattad.

Briar i Gothenburg Horse Shows Hall of Fame

Jan Brink och Briars band och kommunikation var alltid så uppenbar Foto: KimC.nu by Kim C Lundin
Lika glad hingst som uppfödare, Briar och Hans-Yngve Göransson Foto: KimC.nu by Kim C Lundin
Stolt som alltid Briar med Gothenburg Horse Shows fina Hall of Fame täcke  Foto: KimC.nu by Kim C Lundin

Briar – kungen på Dalhem Farms

Dagarna efter Briars framträdande på Gothenburg Horse Show fick en grupp fotografer från Nederländerna och undertecknad hälsa på giganten hemma på Dalhem Farms utanför Vellinge i södra Skåne. Lika mycket kung på arenan i Scandinavium som hemma på gården, med klar blick och oerhört alert var det svårt att se en 29-åring framför sig. Visst, lite mindre muskler än under sportkarriären, men blicken, den där otroliga personligheten, den okuvliga nyfikenheten. Briar var en favorit från unghäståren och in till slutet, för evigt. Hans arbetsvilja och härliga temperament har gått vidare till många avkommor, och även en hel del vita tecken förutom alla goda sportegenskaper.

Briar i sitt ”room with a view”, i boxen på Dalhem Farms med HAns-Yngve Göransson Foto: KimC.nu by Kim C Lundin
Alltid alert, alltid vaken på sin omgivning Foto: KimC.nu by Kim C Lundin
Så fin i kroppen trots sin ålder, Briar visar upp sig och gör sig redo att posera Foto: KimC.nu by Kim C Lundin
Blicken som fått hjärtan att smälta världen runt Foto: KimC.nu by Kim C Lundin
”Vad ska vi nu göra? Jag måste patrullera och kolla läget” Briar ville inte vänta. Foto: KimC.nu by Kim C Lundin

Sportkarriär med Jan Brink

Briar och Jan Brink gjorde en resa tillsammans som saknar motstycke, från inridning, bruksprov, unghästklasser till en internationell Grand Prix karriär som få andra ekipage kunnat matcha. Briar är något av ett levande bevis för en sund häst, med många starter under en nästan 10-årig internationell karriär. Få hästar klarar att genomföra tre olympiska starter i sitt liv med gott resultat dessutom, många EM med medaljutdelning och två VM. Världscupen var deras andra hem och med nio finaler är de något av ett legendariskt världscupekipage. Länge var de enda svenska ekipage om att ha vunnit Grosse Preis der Aachen.

Njut av deras legendariska kürprogram från 2009 på Gothenburg Horse Show.

 

Avtryck i aveln

Det finns mer än 700 avkommor till Briar där de flesta finns i SWB:s register. Ändå går det att hävda att det är inte lätt att bli profet i sitt eget hemland. Få hingstar har diskuterats så mycket, samtidigt som Briar är en av mycket få SWB-hingstar i modern tid som fått status som erkänd inom KWPN redan 2003, idag med 48 avkommor registrerade.

Det finns inte många SWB-godkända söner aktiva i aveln men Biggles har gjort internationell sportkarriär och har över 170 avkommor. Sönerna Berlioz och Brisbane kastrerades innan de gjorde något avtryck. Det finns godkända söner i andra avelsförbund men med liten användning.

Avkommorna har gjort bra resultat på tävlingsbanorna, många är exporterade och i Sverige har vi haft ett fåtal. Nedan ett antal i urval på bild.

Mattias Jansson och Brisbane under tävlingar i Odense.

Bukowski som gått ett OS, två VM och en välrdscupfinal för koreanen Kim Dong Seon

Minna Telde rider Barland I.M. (SWB Hingst / SWB / br / 2010 / Briar (SWB) x Tip-Top / Iwona Majewska / Ekeslund Holding AB)
Lina Andersson på B. Aretos (hingst / KWPN / fx / 2006 / Briar x Nocturne / Hans-Yngve Göransson / Hans-Yngve Göransson)
Emelie Brolin med sin Briman (Gelding / SWB / fx / 2001 / Briar x Martini / Lennart Mattsson / Brolöten AB)
Lina Dolk som avslutade Biggles 1015 (hingst / SWB / br / 1998 / Briar x Krevad / Ingrid Lundberg Persson / Ingrid Lundberg Persson) tävlingskarriär på bästa sätt.

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.