nonsens, Diero Lux, Grevlunda, box

Hingsten orkade inte betäcka – dog av vitaminspruta

Amerikanska djurrättsorganisationer har uppmärksammat en händelse inom galoppaveln, när en åttaårig hingst dog av en vitamininjektion. ”Branschen måste se över sin girighet”.

När hingsten Laoban förra året hade betäckt 126 ston verkade han förlora intresset. Den 22 maj hade han tre ston, men avslutade inte ”jobbet” med någon av dem, enligt anmälan till försäkringsbolaget.  När han nästa dag fick träffa två andra ston kunde han inte betäcka något av dem.

Den 24 maj fick han en spruta med en cocktail bestående av fyra vitaminer och mineraler som kallas ”The Black Shot”. Inom några minuter var han död.

Försäkringsbolaget fann att tre av de fyra substanserna hade injicerats efter sitt utgångsdatum – en av dem mer än nio år efter sista datum. De hävdar att försäkringen därmed inte täcker händelsen eftersom den orsakades av oaktsamhet och misstag från veterinärens sida.

Förra månaden stämde hingstens delägare försäkringsbolaget. Nu har Laobans död orsakat en debatt om både prioriteringar och rutiner inom aveln, om statlig kontroll och om gränser för antal betäckningar som en hingst får genomföra.

Försök att begränsa har stoppats

Den 8-årige hingsten Laoban var meriterad på galoppbanan och far till 219 registrerade föl samt ytterligare 49 som fötts detta år. 56 av hans avkommor inbringade närmare 40 miljoner vid auktioner 2021. Utan att vara någon hingst som toppade listorna gav Laoban en stadig inkomst genom språngavgifter på upp till 415.000 kronor.

Så många ston som 126 hade han dock aldrig betäckt tidigare, men de som hade hand om honom hävdar att han inte verkade lida av någon smärta eller ohälsa som skulle ha kunnat orsaka hans död.

Det har gjorts försök från the Jockey Club att begränsa antalet språng till 140, men de försöken har upphört eftersom det inte är möjligt inom den lagstiftning som finns i Kentucky. Av ekonomiska skäl ser man att uppfödare tenderar att ta till medicinering istället för att låta hingstar som inte levererar vila.

Minst tio fel begicks när hingsten injicerades

När man har utrett Laobans död hittar man minst tio fel som begåtts i samband med injiceringen av ”Black Shot-cocktailen”.  Vitaminer som skulle injiceras intramuskulärt sattes istället intravenöst, dosen av vitamin B12 var femdubbelt den rekommenderade och en av ingredienserna, ett järntillskott, hade utgångsdatum i juli 2012 och var dessutom avsedd för spädgrisar. Just järntillskottet kan i sig orsaka kollaps inom 30 sekunder, menar en av de personer som uttalat sig i fallet.

Veterinären menar att hon använt samma eller liknande ”Black Shot” mer än 50 gånger och ansåg att den var säker att använda.

Laobans död finns dokumenterad på film och man kan där se hur veterinären ger injektionen och hur hingsten mindre än en minut senare störtar mot en vägg, rullar runt våldsamt i tio sekunder och kollapsar i ett hörn. Veterinären som var på väg tillbaka till sitt kontor vände och försökte återuppliva hingsten med steroidinjektioner. Hon förklarade anafylaktisk chock som dödsorsak.

Djurrättsorganisatione PETA har uttalat sig och säger att de kommer att anmäla fallet. De menar att galoppbranschen måste se över sin girighet som leder till att man utnyttjar hästarna i aveln mer än vad som är hälsosamt.

Källa Louisville Courier Journal

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.