Det blir ingen publik på plats när KWPN:s motsvarighet till AVN, här hoppdomarna som tjänstgjorde 2018, skiljer agnarna från vetet i den tredje selekteringen. Foto: KimC.nu by Ateni AB

KWPN:s avelsevenemang drabbat av pandemin för andra året i rad

Den stora hästfesten KWPN stallion Show är för andra året i rad flyttad till annan ort och genomförs utan publik.

I direkt anslutning till världscuptävlingarna i Amsterdam i slutet av januari brukar KWPN Stallion Show ta vid i den stora Brabanthallen i ’s-Hertogenbosch. Nu är världscupkvalet för både hoppningen och dressyrens världscupserie inställt och KWPN Stallion Show flyttar till avelsförbundets hemmabas i Ermelo.

Årets upplaga går 2-5 februari i ett nerskalat format i Ermelo. I normala fall innehåller hingstshowen selektionsprocessen för 3-åriga hingstar och årgångsklasser för 5-åriga och äldre hingstar. De 4-åriga hingstar som godkändes 2021 och har avlagt godkänt flerdagarsprov får chansen att visa upp sig under ryttare i sin disciplin. De här momenten kommer att genomföras i år med – utan publik, press och VIP-gäster. Den oerhört populära körtävlingen Oregon Trophy med hästar ur den speciella grenen av KWPN stamboken avsedd för körning är struken från programmet liksom hingstklassen för äldre hopphingstar på 1,40-1,50-nivå.

Skälet är de restriktioner som den nederländske premiärministern Rutte presenterade redan den 18 december. De restriktionerna går egentligen ut den 14 januari 2022 men med en öppning för en förlängning beroende på smittläget i Nederländerna. Som läget är nu finns det inget som tyder på att smittsituationen förbättras, KWPN finner det troligt att restriktionerna förlängs och planerar därefter.

Under 2021 var situationen likadan och då genomförde avelsförbundet en stark satsning på att websända hela evenemanget mixat med studioinslag. I år planeras samma typ av aktivitet via KWPN-TV.

Hela programmet för KWPN Stallion show

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.