Chardonnay med Corrado på mödernet, Emanuele Gaudiano rider Ugo Pisani Corbanus efter Corrado I i Aachen, och Diarado, avelsmatador med Corrado I som morfar. Foto: Kim C Lundin

Legendar ur tiden – starka gener lever vidare

De flesta avelshingstar som lämnar in i 33 års ålder är borta ur rullorna och minnet. Det gällde inte Corrado I – en av de absolut sista levande sönerna till Cor de la Bryere och en legendar som både far och morfar.

Hingsten Corrado I (Holst f – 85 e Cor de la Bryere- Capitol I, uppf Eduard Struve) var hypermodern även idag med sitt höga fullblodsinslag, en förädlingsgrad på 63,48 procent räknat på nio generationer, tack vare Rantzau xx och Maestoso xx nära i stammen. Han hade en fin tävlingskarriär med Franke Sloothaak och ägdes under hela sitt vuxna liv av Holsteinerförbundet. Själv tjänade han in modiga 2,8 miljoner kronor under en tid innan prispengar steg i hoppsporten till dagens nivåer. I Tyskland finns det över 1000 tävlande avkommor som tjänat 40 miljoner kronor åt sina ägare, internationellt över flera förbund handlar det om runt 1500 avkommor där en hög andel tävlat på hög nivå.

Det är idag kanske inte främst som fader Corrado I var aktuell. Under VM i Tryon var en av de absoluta topphästarna Chardonnay, riden av Max Kühner, en ättling på mödernet med Corrado I som morfar. Han är en av över 280 internationellt tävlande hästar sedan 2015 som har hingsten som morfar. Bland de mest framgångsrika finns Rolf-Göran Bengtssons tävlingspartner Oak Grove’s Carlyle med Casall som far. Corrado Is just nu framgångsrikaste avkomma är Unita Ask men de bästa avkommorna finns några år bakåt i tiden.

Chardonnay och Max Kühner Foto: Kim C Lundin

I avel fick Corrado I över 70 godkända söner och idag finns han i två av hoppavelns dominanter i modern tid. Corrado I är högaktuell som farfar till Cornet Obolensky genom fadern Clinton, Team Nijhofs storhoppare, samt som morfar till mycket använde Diarado efter Diamant de Semilly.

Marco Kutcher och Cornet Obolensky

Corrado I hade även helsyskon som levererat väl i aveln i form av helbrodern Corrado II och stona Errada, Fayence och Korrada S. Errada är mormor till hingsten Cayado,  Fayence är mor till Chellano Z, Chellano II, Avalon 224  och klonen Chellano Alpha Z. Korrada S är mor till hingsten Connor.

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.