Foto Wikimedia

Lövsta stuteri tar över seminstationen på Flyinge

I ett pressmeddelande berättar Lövsta Stuteri att man nu tar över seminstationen på Flyinge.

Avelsverksamheten på Flyinge har en lång historia med anor ända tillbaka till 1100-talet, när biskoparna i Lund bedrev hästavel här. Det gör Flyinge till ett av världens äldsta stuterier. Flyinge blev statligt stuteri år 1661 och målet var framförallt att ta fram hästar för armén. Här lades grunden för det svenska varmblodet.

Sedan 2011 har avelsverksamheten drivits i samarbete med PS Flyinge & Partners och nyligen meddelade man att det kontraktet inte kommer att förnyas.

Nu meddelar Lövsta Stuteri i ett pressmeddelande att man tar över som ansvarig för seminstationen på Flyinge Kungsgård. Den 4 april slår man upp portarna för säsongen.

– Vi ser fram emot att starta upp verksamhet på anrika Flyinge. Genom vår närvaro här kan vi nå fler kunder samtidigt som vi säkrar aveln i södra Sverige, då det i nuläget råder stor brist på stationer, säger Malin Cohlin, stationschef Lövsta Stuteri i pressmeddelandet.

– Vi på Flyinge är givetvis mycket stolta över att kunna presentera Lövsta Stuteri som vår nya samarbetspartner inom avel. Vi uppskattar särskilt deras engagemang inom hästvälfärd, arbetsmiljö och övriga hållbarhetsfrågor. Vi ser fram emot ett samarbete i ständig utveckling här på Flyinge, säger Flyinges VD Christina Rosell

– Genom avelsarbetet på Lövsta Stuteri-Stjärnborg och numera även Lövsta Stuteri-Flyinge kommer vi erbjuda ett brett hingstprogram. En del av våra hingstar finns dessutom på plats via vår skånehub Borebackar Gård, lovar Malin Cohlin i pressmeddelandet.

 

Hela pressmeddelandet från Lövsta Stuteri:
I april 2022 etablerar Lövsta Stuteri en ny stostation på Flyinge Kungsgård i ett nytt unikt samarbete med Flyinge AB. Genom etableringen vill såväl Flyinge AB som Lövsta Stuteri främja avelsarbetet och ridsporten i södra Sverige.

På Flyinge har det bedrivits avelsverksamhet i mer än 350 år. Sedan 2011 har avelsverksamheten drivits i samarbete med PS Flyinge & Partners men nu tar alltså Lövsta Stuteri över som ansvarig för seminstationen på Flyinge Kungsgård. Den 4 april slår man upp portarna för säsongen.

”Vi ser fram emot att starta upp verksamhet på anrika Flyinge. Genom vår närvaro här kan vi nå fler kunder samtidigt som vi säkrar aveln i södra Sverige, då det i nuläget råder stor brist på stationer. Det här är något vi länge längtat efter att kunna erbjuda stoägare i södra Sverige. Genom avelsarbetet på Lövsta Stuteri-Stjärnborg och numera även Lövsta Stuteri-Flyinge kommer vi erbjuda ett brett hingstprogram och service av hög kvalitet med uppfödaren och stona i centrum. En del av våra hingstar finns dessutom på plats via vår skånehub Borebackar Gård” – säger Malin Cohlin, stationschef Lövsta Stuteri.

Utöver seminstationen innebär samarbetet att Lövsta och Flyinge gemensamt kommer att kunna utveckla sitt erbjudande genom kompetenshöjande aktiviteter och nya utbildningar på Flyinge, och därmed gemensamt medverka till ett uppsving för yrkesverksamma inom branschen.

”Vi på Flyinge är givetvis mycket stolta över att kunna presentera Lövsta Stuteri som vår nya samarbetspartner inom avel. Vi uppskattar särskilt deras engagemang inom hästvälfärd, arbetsmiljö och övriga hållbarhetsfrågor. Vi ser fram emot ett samarbete i ständig utveckling här på Flyinge” säger Flyinges VD Christina Rosell.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.