malin myrman

Malin Myrman: ”En vettig häst borde kosta över 200.000 kronor”

Uppfödaren Malin Myrman tittar på inflationen och räknar: På 80-talet kostade en ”vettig” (sund, utbildad och någorlunda begåvad) ridhäst ca 50.000 kronor.  Sett till de olika ”produktionsmomentens” inflation under samma tid borde en jämförbar häst kosta över 200 000 kronor idag.

Läs hennes inlägg i debatten om kostnaderna för att föda upp och ta fram hästar!

Anna Ozén, uppfödare och hästföretagare, skriver i en krönika i tidningen Ridsport (Läs hela texten här > > >)  under rubriken Föder vi upp fel hästar? att ”Köper du en billig häst är det oftast på hästens bekostnad.” Hon hör att man tycker det saknas vanliga ridhästar till rimliga priser och undrar vad som är ett rimligt pris.

Hon skriver: ”Vi måste prata om ”elefanten i rummet”: Hästar kostar pengar! Pengar att göra, föda, utbilda och hålla.”

 

Uppfödaren Malin Myrman kommenterar i ett eget inlägg:

Väldigt kloka tankar av Anna Ozén!

I kommentarsfältet följde dock en delvis trist ton och framförallt en väldigt märklig syn på ”avelsmål” bland oss uppfödare.

För det första så har alla som avlat och följt några avkommor genom återkommande utbildningskostnader ganska fort lärt sig att RIDBARHET (det som bredden efterfrågar) är LÅNGT mycket mer säljbart och värt att investera i än stora scopes och enorma gångarter om valet står mellan de två alternativen.
Det är sällan man får till det och lyckas hundraprocentigt med både begåvning och ridbarhet, men lyckas man så är prisfrågan (om 200.000 kronor är mycket eller ej) en icke-fråga.

För det andra; produktionskostnaden för en vettig ”ridhäst” (inriden och amatörsäkrad) ligger på MINST 150.000kr och uppåt.
Att det sedan finns jämförbara ridhästar att köpa för 50.000kr säger bara mig att någon i produktionskedjan har förlorat pengar.
Uppfödaren, utbildaren, någon av tidigare ägare, höbonden eller någon annan.
Det är inte eftersträvansvärt om man samtidigt vill ha hållbar försörjning av hästar i landet.

Jag tycker heller inte att hästar blivit dyrare i reella termer.
På 80-talet kostade en ”vettig” (sund, utbildad och någorlunda begåvad) ridhäst ca 50.000 kronor.
Om man omsätter det penningvärdet till nu ligger priset på ca 170.000 kronor.
Sett till de olika ”produktionsmomentens” inflation under samma tid borde en jämförbar häst kosta över 200 000kr idag.

Då VAR ridhästarna en lyx. På samma sätt som exempelvis en paddock var det.

Prisomräknaren hos SCB > > >

Om hästbranschen ska bli hållbar i alla led i längden, med vita löner, god djurhållning, och i vart fall en TEORETISK chans att bedrivas med vinst och måste debatterna DJURHÅLLNING, EKONOMI OCH PRISSÄTTNING utgå från den här vetskapen.
Annars kommer vi fortsätta exportera svenskt och importera utländskt. Alla i villfarelsen av att gräset är grönare…..  •••

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.