Årets bästa nya hingstar med avelsindex, Bellheim och Revolution nu höjda till A Photo: KimC.nu by Ateni AB

Meriterade hingstar får bättre betyg – årets höjda hingstar klara

SWB har gett två hingstar ELIT och 18 har fått avelsvärdebokstav A. Många av dem har gått landets uppfödare förlorade för flera år sedan men lite fler än en handfull är kvar i avel.

Elit-utnämningar 2022

Diamant de Semilly (SF) 95242 avelsindex för hoppning 143 baserat på resultat fram t.o.m. 17 oktober 2021.

Det är ödets ironi att en hingst med världsstatus får ELIT samma dag som hans stuteri och ägare meddelar hans bortgång. Diamant de Semilly tilldelas ELIT 31 år gammal och snudd på postumt.

Rosevelt 1110 avelsindex för dressyr 147 baserat på resultat fram t.o.m. 17 oktober 2021

För dressyrförärvaren Rosevelt, 20 år i år, är hans dagliga liv i USA sedan han gjorde sin sista internationella tävlingsstart på OS i Rio 2016 dä det blev ett lagbrons och en individuell 15:e plats tillsammans med Allison Brock. Rosevelt lämnade Sverige 2010 och pensionerades officiellt från tävling 2018.

Dressyrhingstar höjda till A 2022

Dante Weltino OLD 9103 avelsindex för dressyr är 161
En av Sveriges mesta mästerskapshästar och en mycket uppskattad avelshingst i sitt hemland Tyskland. Utbildad och tävlad av Therese Nilshagen, beridare på Gestüt Lodbergen. Dante Weltino är fullt aktiv och tillgänglig för avel.

Therese Nilshagen - Dante Weltino EM Hagen 2021
Therese Nilshagen – Dante Weltino. Foto KimC.nu by Ateni AB

Dragon Welt 1303 avelsindex för dressyr 142
Dragon Welt gick unghäst-VM i dressyr för SWB med Ida-Linn Lundholm och såldes sedan till Mandy Zimmer, Luxemburg. Ingen uppgift om han fortfarande är hingst och tillgänglig för avel.

Flambeau 1313 avelsindex för dressyr 130
Flambeau nådde dressyrens högsta topp i utländska händer sedan han lämnade Sverige, FEI-registreringen visar ägarbyt april 2019. I somras representerade han med sin ryttare Larissa Pauluis Belgien på OS i Tokyo och var del i det belgiska laget. Han betäckte i Sverige mellan 2014-2016 och fick 68 avkommor, idag kastrerad.

Regn i mängder föll under deras ritt 110 FLAMBEAU (KWPN born 2010 Gelding by ampere rider PAULUIS Larissa FEI-id 106TF94) Belgium ,approved stallion in SWB Photo: KimC.nu by Ateni AB

Fürst Romancier 95338 avelsindex för dressyr 131
Fürst Romancier har en fin sportkarriär med Matthias Alexander Rath på Grand Prix-nivå, fortfarande hingst och tillgänglig för avel.

Grand Galaxy Win 9138 avelsindex för dressyr 148
Grand Galaxy Win har gjort enormt avtryck i aveln men är numera kastrerad och såld som sporthäst till amerikanska ryttaren Charlotte Jorst (tävlade tidigare för Danmark).

Hesselhöj Donkey Boy 1335 avelsindex för dressyr 134
Hesselhöj Donkey Boy gör avelssuccé i både DWB och SWB och har i flera år ridits och tävlats av Jan Møller Christensen, på unghäst-VM och i de danska championaten. Nu är hingsten stationerad på Uggerhalnevej för avel och tävling i regi Helgstrand Dressage. Blott tio år gammal är det dags för Grand Prix debut i år. Hingst och tillgänglig för avel.

Heston for U (SWB) 1311 avelsindex för dressyr 134
Heston for U (SWB)  blev bruksprovsvinnare och visade fin talang i tävling. Han finns tillgänglig för betäckning via FAI.

Rose Mathisen Heston for U (SWB) 1311 Stallion / SWB / fx / 2011 / Zuidenwind 1187 x Prestige VDL 1011 / Ugglarps gård AB / Rose Mathisen
BT Photo: KimC.nu by Ateni AB

Negro 95146 avelsindex för dressyr 138
Negro  blir 27 år i år och var årets hingst i KWPN 2017 inte minst i kraft av Valegros stora framgångar. Finns fortfarande tillgänglig för avel.

Revolution 95475 avelsindex för dressyr 145
Revolution är ett av flera fenomen från Helgstrand Dressage. Stor, härlig mekanik och fin ridbarhet har varit hans eget signum och många avkommor får stora delar av paketet med sig. Tillgänglig för avel.

Sankt Erik II (SWB) 1265 avelsindex för dressyr 144
Sankt Erik II (SWB) gick unghäst-VM tre gånger för SWB och har tävlats av Caroline Darcourt upp till Intermediaire II senast 2019. Han finns tillgänglig för betäckning via FAI.

Shooting Star 1194 avelsindex för dressyr 1
Shooting Star gjorde fyra säsonger i avel och fick 31 föl totalt. Han har haft en brokig karriär som sporthäst och är idag kastrerad.

Sir Donnerhall I 9520 avelsindex för dressyr 158
Sir Donnerhall I toppar indexen i sitt hemalnd Tyskland och har många avkommor upp i Grand Prix även om han själv aldrig tävlat efter sinn seger i unghäst-VM. Hans yngre helbror Sir Donnerhall II representerade Frankrike i OS i Tokyo. Tillgänglig för avel.

Touchdown (SWB) 1338 avelsindex för dressyr 144
Touchdown (SWB) var bästa SWB-häst i internationell dressyrsport 2021 och har 44 registrerade avkommor i SWB. Han är numera valack och det kan eventuellt finnas fryst sperma på honom.

Patrik Kittel – Touchdown. Foto Kim C Lundin

Hopphingstar höjda till A 2022

Bellheim 9161 avelsindex för hoppning 145
Bellheim har fått ett fint utfall med tanke på att det endast finns 36 avkommor till Baloubet du Rouet-sonen i SWB. Han är tillgänglig för avel.

Krister Svedberg på hingsten Bellheim Photo: KimC.nu by Ateni AB

Casall 95410 avelsindex för hoppning 148
Casall behöver ingen närmare presentation och är en legendar i sitt hemmaförbund Holstein. Han är tillgänglig för avel.

Casallco 95423 avelsindex för hoppning 136
Casallco tävlas internationellt av Philip Rüping och är som 11-åring uppe på hög nivå. Han är en av de mest namnkunniga Casall-sönerna. Han är tillgänglig för avel.

Casallco med Philip Rüping GER bay / 10y. / S / HOLST / Casall / Contender / 105XK29 / Owner: Paul Schockemöhle Hengsthaltung Gmb Photo: KimC.nu by Ateni AB

Coventry 1294 avelsindex för hoppning 142
Coventry fick bara 1,5 avelssäsong i SWB innan han alltför tidigt gick bort. Med bara 46 registrerade avkommor är höjningen till A ett tecken på vad som gick förlorat. Vi förra bruksprovet blev sonen Coventry Moon godkänd på accepterad nivå. Det finns ingen fryst sperma på Coventry.

Coventry med Jörgen Larsson Foto: KimC.nu by Ateni AB

Casanova Hästak 1359 avelsindex för hoppning 138
DWB-hingsten Casanova Hästak förgyllde svensk avel under sex säsonger, har nära 400 avkommor registrerade och ett 60-tal kommer i vår. Nu är hingsten såld till Ioli Mytilini för en tävlingskarriär och det finns inga uppgifter idag om eventuell avelsverksamhet.

Kannatol 1323 avelsindex för hoppning 139
Kannatol gjorde fem säsonger i svensk avel och har fått 358 registrerade avkommor. I februari 2021 såldes han till Mario Onate, Mexico. Eventuell avelsstatus är okänd.

Kannatol Foto: Kim C Lundin

Mr Vain GJ (SWB) 1324 avelsindex för hoppning 144
Mr Vain GJ (SWB) har haft en klockren tävlingskarriär i årgångsklasserna och vann som 5-åring SWB Trophy med fina vitsord från Jeroen Dubbeldam. I år är tävlingskarriären i full gång med Victoria Almqvist i sadeln. Hittills finns det 333 registrerade avkommor efter Mr Vain GJ och han har chansen att få en accepterad/premierad son vid årets bruksprov.

Mr Vain GJ (SWB) hingst sv född 2013 e Diarado – Lavirco ägare Gustaf Johansson uppfödare Gustaf Johansson ryttare Victoria Almgren Photo: KimC.nu by Ateni AB

 

Bilderna är upphovsrättsligt skyddade. Dela gärna artikeln – skärmkopior av bilder för vidarepublicering är stöld.

Se faktarutan för SWB:s omdömer och motiveringar till hingstarnas höjda avelsvärdebokstav.

 

Pressmeddelande från SWB, nyhet på SWB.org

Hingstar som tilldelas Elit 2022

Diamant de Semilly (SF) 95242
Diamant de Semilly tilldelas Elit baserat på sin goda förärvning i hoppning. Han har lämnat framgångsrika SWB-tävlingshästar upp till och med svår internationell hoppning. Ca 60% av SWB-avkommorna tävlar, vilket är en ganska hög andel. Flera av dem har varit framgångsrika i årgångsklasser. Han har även lämnat den svenskfödda godkända hingsten Digital VT (SWB) som är placerad Internationellt 155. Några av de SWB-avkommor som presterat bäst utöver honom är Silverstone G (SWB) som är placerad Internationellt 160 och Hockenheim G (SWB) som är tävlad 150.

Diamant de Semilly (SF) har 21 SWB-avkommor bedömda vid SWBs unghästbedömningar och 18 hopptävlande SWB-avkommor varav två av dem är placerade i svår internationell hoppning och ytterligare 4 i MSV hoppning. Hans avelsindex för hoppning är 143 baserat på resultat fram t.o.m. 17 oktober 2021.

Rosevelt 1110
Rosevelt tilldelas Elit baserat på sin goda förärvning i dressyr. Han har lämnat framgångsrika SWB-tävlingshästar upp till och med svår internationell dressyr. En ganska hög andel av SWB-avkommorna tävlar i dressyr, motsvarande 45% av dem. Flera avkommor har varit framgångsrika i årgångsklasser. Rosevelt har även lämnat den svenskfödda godkände hingsten Sibelius (SWB) 1315, som är placerad i Grand Prix dressyr.

Några av de mest framgångsrika SWB-avkommorna utöver Sibelius (SWB) 1315 är Rolecz (SWB) som är placerad Intermediate II. Rozette (SWB), Cognac (SWB), Romméa (56) (SWB) och Ramses (SWB) är alla placerade i Intermediate I.
Rosevelt har 59 avkommor bedömda vid SWBs unghästbedömningar och 62 dressyrtävlande SWB-avkommor varav sju är placerade i svår dressyr och ytterligare 20 i MSV dressyr. Hans avelsindex för dressyr är 147 baserat på resultat fram t.o.m. 17 oktober 2021.


Dressyrhingstar som tilldelas A 2022

Dante Weltino OLD 9103
Dante Weltino OLD tilldelas A baserat på SWB-avkommornas goda resultat i gångarter och dressyr vid SWBs unghästbedömningar och unghästklasser. Hans äldsta SWB-avkommor är födda 2012. Dante Weltino OLD har 9 SWB-avkommor bedömda vid SWBs unghästbedömningar varav 90 % uppnått Diplom eller klass I för gångarter och 8 SWB-avkommor med tävlingsresultat i dressyr. Hans avelsindex för dressyr är 161.

Dragon Welt 1303
Dragon Welt tilldelas A baserat på SWB-avkommornas goda resultat i gångarter och dressyr vid SWBs unghästbedömningar och  unghästklasser. Hans äldsta SWB-avkommor är födda 2016. Dragon Welt har 32 SWB-avkommor bedömda vid SWBs unghästbedömningar och 4 SWB-avkommor med tävlingsresultat i dressyr. Hans avelsindex för dressyr är 142.

Flambeau 1313
Flambeau tilldelas A baserat på SWB-avkommornas goda resultat i gångarter och dressyr vid SWBs unghästbedömningar och  unghästklasser. De äldsta SWB-avkommorna är födda 2015. Flambeau har 24 SWB-avkommor bedömda vid SWBs unghästbedömningar och 7 SWB-avkommor med tävlingsresultat i dressyr. Hans avelsindex för dressyr är 130.

Fürst Romancier 95338
Fürst Romancier tilldelas A baserat på SWB-avkommornas goda resultat i gångarter/dressyr vid SWBs unghästbedömningar och i unghästklasser. De äldsta SWB-avkommorna är födda 2008. Fürst Romancier har 16 SWB-avkommor bedömda vid SWBs unghästbedömningar och 13 SWB-avkommor med tävlingsresultat i dressyr. Hans avelsindex för dressyr är 131.

Grand Galaxy Win 9138
Grand Galaxy Win tilldelas A baserat på SWB-avkommornas goda resultat i gångarter/dressyr vid SWBs unghästbedömningar och i unghästklasser. Han är även far till bruksprov-segraren Glasgow (SWB) 1438. Hans äldsta SWB-avkommor är födda 2015.
Grand Galaxy Win har 13 SWB-avkommor bedömda vid SWBs unghästbedömningar varav 92 % uppnått Diplom eller klass I för gångarter. Hans avelsindex för dressyr är 148.

Hesselhöj Donkey Boy 1335
Hesselhöj Donkey Boy tilldelas A baserat på SWB-avkommornas goda resultat i gångarter/dressyr vid SWBs unghästbedömningar och i unghästklasser. De äldsta SWB-avkommorna är födda 2016. Hesselhöj Donkey Boy har 12 SWB-avkommor bedömda vid SWBs unghästbedömningar där samtliga uppnått Diplom eller klass I för gångarter. Hans avelsindex för dressyr är 134.

Heston for U (SWB) 1311
Heston for U (SWB) tilldelas A baserat på SWB-avkommornas goda resultat i gångarter och dressyr vid SWBs unghästbedömningar och unghästklasser. De äldsta SWB-avkommorna är födda 2016. Heston for U (SWB) har 24 SWB-avkommor bedömda vid SWBs unghästbedömningar och 5 SWB-avkommor med tävlingsresultat i dressyr. Hans avelsindex för dressyr är 134.

Negro 95146
Negro tilldelas A baserat på SWB-avkommornas goda resultat i gångarter/dressyr vid SWBs unghästbedömningar. En SWB-avkomma är född 2005, samtliga övriga är födda 2014 eller senare. Negro har 11 SWB-avkommor bedömda vid SWBs unghästbedömningar och sex SWB-avkommor med tävlingsresultat i dressyr. Hans avelsindex för dressyr är 138. 

Revolution 95475
Revolution tilldelas A baserat på SWB-avkommornas goda resultat i gångarter/dressyr vid SWBs unghästbedömningar och i unghästklasser. De äldsta SWB-avkommorna är födda 2017. Revolution har 10 SWB-avkommor bedömda vid SWBs unghästbedömningar, där samtliga uppnått Diplom eller klass I för gångarter och 4 SWB-avkommor med tävlingsresultat i dressyr. Hans avelsindex för dressyr är 145.

Sankt Erik II (SWB) 1265
Sankt Erik II (SWB) tilldelas A baserat på SWB-avkommornas goda resultat i gångarter och i dressyr vid SWBs unghästbedömningar och unghästklasser. De äldsta SWB-avkommorna är födda 2014. Sankt Erik II (SWB) har 24 SWB-avkommor bedömda vid SWBs unghästbedömningar och 5 SWB-avkommor med tävlingsresultat i dressyr. Hans avelsindex för dressyr är 144.

Shooting Star 1194
Shooting Star tilldelas A baserat på SWB-avkommornas goda resultat i gångarter/dressyr vid SWBs unghästbedömningar och i unghästklasser. De äldsta SWB-avkommorna är födda 2011. Shooting Star har 16 SWB-avkommor bedömda vid SWBs unghästbedömningar, varav 91 % uppnått Diplom eller klass I för gångarter och 16 SWB-avkommor med tävlingsresultat i dressyr. Hans avelsindex för dressyr är 125.

Sir Donnerhall I 9520
Sir Donnerhall I tilldelas A baserat på SWB-avkommornas goda resultat i gångarter och dressyr vid SWBs unghästbedömningar, i unghästklasser och på dressyrtävlingar. De äldsta SWB-avkommorna är födda 2005. Sir Donnerhall I har 30 SWB-avkommor bedömda vid SWBs unghästbedömningar varav 90 % uppnått Diplom eller klass I för gångarter. 18 SWB-avkommor har tävlingsresultat i dressyr, varav en är placerad i Svår dressyr och ytterligare fem är placerade i MSV dressyr. Hans avelsindex för dressyr är 158.

Touchdown (SWB) 1338
Touchdown (SWB) tilldelas A baserat på SWB-avkommornas goda resultat i gångarter/dressyr vid SWBs unghästbedömningar och i unghästklasser. De äldsta SWB-avkommorna är födda 2017. Touchdown (SWB) har 12 SWB-avkommor bedömda vid SWBs unghästbedömningar varav 91 % uppnått Diplom eller klass I för gångarter. Hans avelsindex för dressyr är 144.


Hopphingstar som tilldelas A 2022

Bellheim 9161
Bellheim tilldelas A framförallt baserat på SWB-avkommornas goda resultat i hoppning vid SWBs unghästbedömningar. De äldsta SWB-avkommorna är födda 2016. Bellheim har 10 SWB-avkommor bedömda vid SWBs unghästbedömningar och hittills åtta tävlande SWB-avkommor. Hans avelsindex för hoppning är 145.

Casall 95410
Casall tilldelas A baserat på SWB-avkommornas goda resultat i hopptävling. Han har ett sparsamt antal (18) SWB-avkommor ackumulerade över lång tid. Casall har SWB-avkommor placerade tillochmed svår internationell hoppning. De äldsta SWB-avkommorna är födda 2009. Fram till den 17:e oktober 2021 har 8 SWB-avkommor placerat sig i hopptävling på minst regional nivå, varav en i internationell 160 och ytterligare sex i MSV hoppning. Casall har nio SWB-avkommor bedömda vid SWBs unghästbedömningar. Hans avelsindex för hoppning är 148.

Casallco 95423
Casallco tilldelas A framförallt baserat på SWB-avkommornas goda resultat i hoppning vid SWBs unghästbedömningar. De äldsta SWB-avkommorna är födda 2016. Casallco har 23 SWB-avkommor bedömda vid SWBs unghästbedömningar och hittills 15 tävlande SWB-avkommor. Hans avelsindex för hoppning är 136.

Coventry 1294
Coventry tilldelas A framförallt baserat på SWB-avkommornas goda resultat i hoppning vid SWBs unghästbedömningar och i unghästklasser. De äldsta SWB-avkommorna är födda 2015. Coventry har 16 SWB-avkommor bedömda vid SWBs unghästbedömningar och hittills 15 tävlande SWB-avkommor. Hans avelsindex för hoppning är 142.

Casanova Hästak 1359
Casanova Hästak tilldelas A framförallt baserat på SWB-avkommornas goda resultat i hoppning vid SWBs unghästbedömningar. Han är även far till bruksprovssegraren 2021, Zezar Hästak (SWB) 1436. De äldsta SWB-avkommorna är födda 2017. Casanova Hästak har 36 SWB-avkommor bedömda vid SWBs unghästbedömningar och hittills sex tävlande SWB-avkommor. Hans avelsindex för hoppning är 138.

Kannatol 1323
Kannatol tilldelas A framförallt baserat på SWB-avkommornas goda resultat i hoppning vid SWBs unghästbedömningar. De äldsta SWB-avkommorna är födda 2017. Kannatol har 55 SWB-avkommor bedömda vid SWBs unghästbedömningar och hittills 24 tävlande SWB-avkommor. Hans avelsindex för hoppning är 139.

Mr Vain GJ (SWB) 1324
Mr Vain GJ (SWB) tilldelas A framförallt baserat på SWB-avkommornas goda resultat i hoppning vid SWBs unghästbedömningar. De äldsta SWB-avkommorna är födda 2017. Mr Vain GJ (SWB) har 51 SWB-avkommor bedömda vid SWBs unghästbedömningar och hittills sex tävlande SWB-avkommor. Hans avelsindex för hoppning är 144.


Fakta
Avelsvärdeklass Elit
Hingst som uppfyller krav på mycket god förärvning. Med detta menas att hingsten har förmåga att avsevärt föra aveln framåt i åtminstone en disciplin i ett internationellt perspektiv. Produktion av hästar i Svår klass är en förutsättning. Elit kan tilldelas postumt. För värdebokstav ELIT ska de äldsta avkommorna vara minst 7 år. Riktmärke för avelsindex: lägst 130 i Hoppindex eller lägst 125 i Dressyrindex

Avelsvärdeklass A
Hingst som uppfyller krav på god förärvning. Med detta menas att hingsten har förmåga att föra aveln framåt på åtminstone nationell nivå i en disciplin, men utan allvarliga svagheter i övrigt. Avkommornas tävlingsstatistik ska, då sådan finns, tillmätas väsentlig betydelse för hingst som är 15 år och äldre. Det räcker dock med att avkommorna har resultat från enbart Unghästtest och Ridhästtest. Riktmärke för avelsindex: lägst 130 i Hoppindex eller lägst 125 i Dressyrindex. Avkommor med resultat från riden bedömning och/eller tävling, krävs som grund för höjning till A.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.