Vererbungsprofile 2018 och en av ättlingarna till Stakkato Gold som sannolikt bidragit till hans fina förärvning. Stakkato Golden på hingstvisning i Vechta. Foto: Kim C Lundin

Oldenburgförbundet publicerar hingstförärvning

I Tyskland är det inte allmänt tillgängligt med förärvningsinformation. Nu säljer Oldenburgförbundet det som kan bli årets julklapp till avelsnördar.

Linjär beskrivning

Arbetet med att göra linjär beskrivning, en ”ritning”, på varje bedömd häst har pågått sedan 2012 inom Oldenburgförbundet. Nu har ett antal hingstars nedärvda egenskaper kartlagts genom att föl, unghästar och en del äldre bedömts och beskrivits. För nära 100 äldre gångartshingstar och lite över 40 hopphingstar finns nu linjär beskrivning av hingstarnas förärvning. I tillägg finns ett antal yngre hingstar med bara bedömda fölavkommor än, det är deras exteriör, skritt och trav som finns dokumenterad då föl inte bedöms i galopp och löshopppning.

Boken som ges ut av Oldenburgförbundet måste beställas och kostar 35 euro och har titeln Vererbungsprofile 2018. Den är helt på tyska med med följer en engelsk plastad mall att lägga över respektive hingst. Beställningslänk

Vilka finns med?

Bland de dressyrstammade täcks linjerna Black Sky xx, Donnerhall, Furioso xx, Pasteur xx, Ramses x och Sandro Hit-linjen. Black Sky är ättlingar som Belissimo M, Benicio, Bonds och Sverigestationerade Benetton Dream och Bon Coeur.

Furioso xx linjen är idag i dressyrtermer mer bekant som Florestan– respektive Jazz-linjen. I det här trädet finns ett antal ättlingar till Fürst Heinrich och Florencio I dokumenterade. På en annan gren i samma träd finns Ferro-ättlingar som Ampère och Zack med söner. På hoppsidan finns här Kannan och sonen Kanndarco.

Pasteur xx-linjen innehåller Trakehner-ättlingar till Gribaldi som Totilas, Grey Flannell och Millenium med sonen Morricone.

De hoppstammade som är rejält färre, hoppuppfödare visar inte föl i stor utsträckning i Oldenburg heller. Fem hopplinjer beskrivs med Dampfross, Cottage Son xx, Rantzau xx, Le Tot de Semilly och Ladykiller xx.

För svensk del är det spännande att se till exempel Corlensky G och Cornet Obolenskys förärvningsprofil liksom en hel del storheter, både äldre och yngre som Calido, Comme il Faut, Diamant de Semilly, Kannan och Diarado.

Sandro Hit har fått en helt egen linje i boken. Foto: Kim C Lundin

Smått och gott

Det går inte att förmedla hela innehållet från boken med förärvningsprofiler men här finns mycket värdefullt stoff för analyserande uppfödare. Exteriöra egenskaper som sticker ut märks tydligt i de linjära beskrivningarna, likaså egenskaper i gångarterna och löshoppningen.

Kanske alla vet att Calido förärver jämna framben i sprången och Diarado ojämna? Eller att Diamant de Semilly avkommor hoppar med raka framben och utmärker sig med scope?  Stakkato Golds förärvning med reaktionssnabbhet och försiktighet sticker ut ordentligt i hoppningen. Nu är det dokumenterat och publicerat vilket ger det en annan dignitet än tycke och smak.

På gångartssidan kan det vara tröstande att Fürstenball, tillbaka i avel igen, ger en viss tendens till veka kotor men inte så alarmerande som ibland påståtts. Dancier, tyvärr för tidigt borta, och Danone förärver den bäst bärande traven av Donnerhalls många ättlingar med undantag för Diamond Hit vars värde för bakbensaktivitet sticker ut på ett positivt sätt. Det matchas egentligen bara av Ampère-sonen Franklins förärvning vars samtliga travegenskaper är slår igenom starkt..

SWB:s motsvarighet

All förärvningsinformation för många hingstar i avel i Sverige finns i liknande beskrivningar i SWB:s databas blup.se. Där beskrivs något färre egenskaper utifrån linjära beskrivningar på unghästar visade på 3-årstest primärt.

Se bildexempel ur boken Vererbungsprofile 2018


Den engelska mallen som läggs över den tyska


Bogfri trav präglar inte årets hingst i Hannoveranerförbundet

Apache är en av de utländska profilerade hingstarna liksom Ampère.

Vem kan det här vara med en så normal hoppprofil (pekar på mycket normal förärvning).

 

 

Underlag

Förärvningsprofil är publicerad för hingstar med 30 bedömda avkommor där minst tio är äldre.

Bland de unga hingstarna är de medtagna med avkommor i årgång 2016 och 2017, minst 30 från 2016 och minst åtta från 2017.

Antalet avkommor, uppdelat per föl och äldre finns angivet för varje hingst.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.