nonsens nos mule

Stuteriet hårt drabbat av svår genmutation

Familjen har fött upp ponnyer i mer än 30 år, men nu har en genmutation som upptäckts i rasen blivit ett hårt slag mot stuteriet.

Stuteriet Idyllens i Fjärlöv har drivits av familjen Larsson i mer än 30 år med uppfödning av New Forest.
Men nu har man upptäckt att 12 av stuteriets hästar bär på genmutationen PSSM1, vilket innebär att de inte längre kan användas i avel. Detta skriver Norra Skåne om idag (låst artikel).

– Vi har förlorat tre värdefulla avelsston då vi inte längre kan avla på dem. Och när vi betäcker våra ston gör vi ju det med tanke på att deras avkommor ska bli vårt presumtiva avelsmaterial, så här tog det liksom lite tvärstopp. Känslomässigt har det här drabbat oss jättehårt, säger Cornelia Larsson till Norra Skåne.

Den muterade genen har funnits i mer än tusen år, men upptäcktes först 2017. När testkrav infördes testade man alla hingstar på Idyllen och samtliga var fria från mutationen. Nu beslutade man sig dock för att testa alla de övriga hästarna och det blev ett hårt slag. 12 av 22 tester var positiva.

Lyckligtvis bar inget av de äldsta stona på anlaget och man kommer att fortsätta med uppfödning.

Cornelia Larsson är vice ordförande i Svenska New Forestföreningen och hoppas nu att man ska kunna få SLU att forska mer om sjukdomen.

–  Jag hoppas också att Svenska hästavelsförbundet kräver testning av även andra raser och att häst-Sverige stöttar oss, säger Cornelia Larsson.

Läs hela artikeln hos Norra Skåne:

Genmutation hårt slag för ponnystuteri > > >

PSSM1

PSSM1 kan orsaka mer eller mindre allvarliga symptom hos hästar med anlaget, såsom korsförlamning, hälta, stelhet och muskelstörningar. En del hästar med PSSM1 får inga symptom alls.

Källa: Svenska New Forestföreningen

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.