Två unga hingstar som visades på rådgivande bedömning så tidigt som 2017 kommer på bruksprov i år. Main Cornet till vänster, testryttaren Jan Møller Christensen och Dandelon till höger. Foto: Kim C Lundin

SWB:s bruksprov med ny besättning på flera poster

SWB arrangerar i slutet på februari sitt årliga bruksprov – selektering av hingstar godkända för avel. I år är det ny besättning i både AVN och bland testryttarna.

Bruksprov med ny besättning

Årets bruksprov arrangeras 26 februari till 4 mars på Flyinge Kungsgård. Arrangör är SWB och selekteringen sker med hjälp av en avelsvärderingsnämnd (AVN) och testryttare. I år har båda funktionerna ny besättning, både tillfälligt och för längre tid.

Testridningen är en hjälp till AVN för att få en avstämning om det de som domare tror sig se stämmer överens med vad som känns från sadeln. Testryttarna har tidigare år fått både ris och ros för sina insatser. En del anser de har för stort inflytande, andra att det gav mer när de satte poäng publikt. En del i bruksprovet är att det ständigt pågår en diskussion bland publik på plats och via nätet.

Danska testryttare

I år är det premiär för en ny testryttare i form av danske Jan Møller Christensen. Han har besökt bruksprovet under hingstklasserna med hingstarna Hesselhöjs Donkey Boy och Romeo. En etablerad dansk dressyrberidare som testrider tillsammans med Minna Telde. Förra året var hon testryttare för första gången efter att tidigare ha visat mängder med hingstar.

Jan Møller Christensen med Rossetti på unghäst-VM. Foto: Kim C Lundin

Hopphingstarna testas av holländaren David Maarse och danska Jennifer Fogh-Petersen som till vardags är stationerad i Tyskland.  De har flera gånger förut varit engagerade som testryttare.

AVN i förändrad form

Ny besättning i AVN annonserades tidigare under året där Bo Jenå blir permanent medlem som gångartsdomare efter Frenk Jespers. Ny sportdomare för gångarter blir tidigare testryttaren Hella Kuntz, tysk beridare på Stall Rambrock. Som suppleanter till AVN listades Jan-Ove Olsson/ exteriör, Harald Jönsson / hoppning och Kerstin André / gångarter.

Hella Kuntz var testryttare 2013 Foto: KL

Genom att Christina Olsson, ordförande för AVN och exteriördomare, i år avser att visa en av sina egna uppfödningar har hon avsagt sig domaruppdraget temporärt. Det innebär att Jan-Ove Olsson i år tar sig an exteriörbedömningen under hela provet. Det är inte hans första sejour som ordinarie i AVN. Under flera år jobbade han med bland annat Karl-Henrik Heimdahl som ordförande.

Bo Jenå och Jan-Ove Olsson har samarbetat många gånger och i flera olika sammanhang Foto: Kim C Lundin

Anmälningsläget

Så hur många hingstar blir det då till årets bruksprov? Det återstår att se, sedan TDB infördes som anmälningssystem drar hingsthållarna allt längre på sin anmälan. För en del hingstar som köpts eller är födda i utlandet kan det vara svårt att få färdigt registreringen så att det går att anmäla. Om några dagar går det att få ett hum om hur många som känner sig kallade för att bli granskade i år.

Redan nu går det att se att en del anmälda är sådana som visats på rådgivande bedömning. Några har gjort bruksprov tidigare men fått nej av olika skäl. Andra godkändes som 3-åringar och väljer att göra fullt bruksprov igen. Det finns ett antal spännande direktkvalificerade hingstar som publiken får se på plats som Coupe de Coeur och Bon Coeur, båda i Lövsta regi.

Så här många har varit anmälda tidigare år – så många har blivit godkända. Sammanställning: Kim C Lundin
Liten blir stor – inte många kommer att känna igen den här gossen som utvecklats mycket sedan bilden på rådgivande togs. Dandelon uppfödd av Christel Oscarsson. Foto: Kim C Lundin

SWB information om bruksprovet

Anmälda enligt TDB (kräver konto i TDB)

Anita Rostner utökar hingststallet med Rhodium och Singular LS
Henrik von Eckermanns EM-hingst till Lövsta Stuteri

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.