Foto: Kim C Lundin

Testryttarna visade upp gångartshingstarna – Vivaldon glänste

Testridning med Minna Telde och Jan Møller Christensen samlade en liten skara publik på bruksprovet under lördagen. Flera av de åtta gångartshingstarna var lite trötta – inte Vivaldon! [reviderad och korrad]

Årets testryttare av gångartshingstar var Minna Telde och Jan Møller Christensen som instruerades av Bo Jenå och sportdomare Hella Kuntz. Många gånger har testridningen visat på fler växlar och bättre motor hos gångartshingstarna. Testryttarna har tagit ut svängarna och verkligen stämt av förmåga till samling och hur hingstarna responderar. Minna Telde gör sitt andra år medan Jan Møller Christensen är ny för SWB, en av Danmarks mest meriterade beridare.

Not. Artikeln publicerades ursprungligen under provets gång och ekipagen kommer i omvänd startordning.

Testryttarna Minna Telde och Jan Møller Christensen Foto: Kim C Lundin

Sista paret ut, 4- och 5-årshingst

Kanske hade AVN sparat det bästa till sist i startlistan när Vivaldon visade upp sig med Jan Møller Christensen. Hingstens aktiva bakben och fina rörlighet framstod tydligt. Med Minna i sadeln blev hingsten hastig och springig, han utbildas av Minnas tidigare beridare Rebecca Mauleon. Affendi var samarbetsvillig men hade en incident med vardera testryttaren där han lekte stjärnkikare. Han är vacker som en dag men tyvärr lite matt bakbensaktivitet, om det är provtrötthet är svårt att avgöra.

Affendi (SWB f-14 e Floricello u Palucca e Sandro Hit, uppf Christina Olsson, Hipponews KB, äg Christina Olsson) 51 poäng på unghästtest dressyr, finalist 4-årschampionatet på Breeders

Affendi Minna Telde Foto: Kim C Lundin

Först ut MT: Välriden, klar för sin uppgift, lite opåverkbar, lite svag i sin bjudning, lite svårt att ändra. I galoppen ökar han fint men lite jobbigare  att ta tillbaks. Han är mjuk i handen, ville inte bli indriven i handen när jag ville ha mer stöd. Lätt för sidvärtsrörelser.
JMC:  Välutbildad och välriden häst med tre fina gångarter, speciellt skritten. Min känsla med den här är att han håller sig själv tillbaka, han går inte ärligt fram hela tiden. Kanske är han trött och han hostade lite några gånger, jag ville inte pressa honom för mycket. Jag fick känslan tidigt att han kunde jobba mer, han gör allt man ber om i form av längningar, förvänd galopp och sidvärtsrörelser. Allt är ok men inte helt ärligt, inte med tillräcklig bjudning.

Vivaldon (f-15 e Vivaldi u Loxandra e Diamond Hit, uppf Gestüt Lewitz, äg Paul Schockemöhle Pferdehaltung GmbH) premierad i Redefin, Godkänd som 3-åring i SWB

Vivaldon Jan Møller Christensen Foto: Kim C Lundin

Först ut JMC: En väldigt lätt häst, riktigt lydig, lätt för hjälperna och framåt häst. Det stora frågetecknet är kontakten och stadigheten till min hand. Tror han leker med tungan eller något för han tar inte kontakten framme. Det är synd för den här hästen kommer att visa ännu mer när han tar bettet bättre, han har tre bra gångarter med fin mekanik. Alla tre gångarterna kommer att förbättras av det och jag gillar verkligen hästen.
MT: Härlig häst med härlig energinivå, han kan gå från power i galoppen och rätt ner i skritt, dessutom skrittar den avspänt med energi, väldigt redo, förtroendeingivande. Jag skulle önska lite mer kontakt, att han tog stöd lite bättre i handen,  lite för snäv i formen, vill han ska ta kontakten längre fram. Väldigt fin.

Tredje paret ut

Jan Møller Christensen började med Dantes Vincero GJ och visade upp fin silhuett, regelbunden trav och verkligt trevlig galopp. Minna Telde tog sig an Liberace for U och prisade efter ritten hingstens utbildning liksom hon gjort med Kane. Långe Jan och Liberace utgjorde en fin silhuett och såg harmoniska ut tillsammans. Minna testade Dantes Vincero och hamnade i ett missförstånd men kom sedan framåt tillsammans igen.

Dantes Vincero GJ (SWB f -15 e Dante Weltino OLD u Queen of the Meadow (23) e  Chapman, uppf/äg Gustaf Johansson) mormor helsyster med Bellini, 81,7 på unghästtest, visad på bruksprov

DantesVincero GJ Jan Møller Christensen Foto: Kim C Lundin

Fört ut JMC:  En verkligt känslig och het häst på ett bra sätt, jag gillar när de är framåt och bjudning. Idag kanske det är lite för mycket men det är enkelt att kontrollera. Problemet för honom idag är att han i galoppen och skritten tappar ryggen för att han har lite för bråttom. Traven är bättre i känslan men han har lite för bråttom även här. Han behöver ta sig lite mer tid och försöka vila på steget i alla tre gångarterna. Det är en trevlig häst som är lätt och det kan bli bättre med mer ridning inom 2-3 år.
MT: Väldigt känslig häst, jag älskar känsliga hästar men han var lite misstänksam mot mig som ny ryttare. När han väl vågade slappna av kändes det bra och då gav han en väldigt fin känsla, han är väldigt uppmärksam. Han är än så länge lite sladdrig i kroppen, det blir så med mycket rörlighet. Det kommer med känsligheten, han kunde komma bättre in i handen, en trevlig individ att jobba med som behöver lite tid.

Liberace for U (SWB f -15 e Dante Weltino OLD u Under Action xx e Underworld xx, uppf Ugglarps gård AB, äg Lövsta Stuteri AB) 80,8 på unghästtest, Förädlingsgrad 70,12 procent, 8,20 i 14-dagarsprov september 2018

Liberace for U Minna Telde Foto: Kim C Lundin

Först ut MT: Oerhört positiv individ att rida, han var väldigt självklar, han visste precis vad han ska göra. Han ökade och försökte hela tiden göra sitt jobb. Han känns en aning matt men jag kan ju förstå, han har ju haft en tuff resa med tyska provet och så. Han kan säkert röra sig ännu mer med lite återhämtning.  [reds anm Liberace for U har gått tyskt sportprov på tre dagar för ca två veckor sedan]  
JMC:  En stor häst som är fin att sitta på, verkligt trevlig att rida på, mjuk och framåt när du ber honom om det. Kunde vara mjukare när han ska böja sig, speciellt till vänster, jag gillar gångarterna och speciellt skritten som är riktigt fin, bra trav. I galoppen behöver han lite drivning och när han får det känns den riktigt bra.

Andra paret ut

Minna Telde började med svarte Dantes Specter och red skarpt framåt för att få svar och aktivitet. Jan Møller Christensen och Evolution hade lite olika åsikter också men kom fint till ro. Minna Telde jobbade länge med Evolution för att komma igenom. De båda hingstarna arbetade samarbetsvilligt men det fattas en del i gångarter och bärighet för att de riktigt ska glänsa med mer rutinerade ryttare. Evolution är tydligt instabil bak och behöver mer styrka och arbete.

Evolution (SWB f -15 e  Everdale u Donna Fresia e Friendship uppf/äg Marie Knutsson) Visad på rådgivande bedömning, 80 % på unghästtest

Evolution Minna Telde Foto: Kim C Lundin

Först ut JCM: Trevlig att sitta på, han är inte framför min skänkel eller stadig i kontakten, och arbetar inte ärligt framåt. De faktorerna har influerar gångarterna mycket till det sämre. Jag gillar hans galopp mycket men i och med att han är bakom hjälperna så visar han inte allt han har, samma sak i trav. Han är lite svag bak, inte framför mina hjälper och då kan jag inte hjälpa honom när han inte går inte fram till handen. Det blir svårt att få traven så som den skulle kunna vara. Skritten är bäst, trevlig, det stora problemet är ridbarheten, han är trött och en ung häst. Det blir säkert bättre med tid.
MT: En rörlig, stor häst, han har just nu har mer gång än den har styrka till känns det som. När han hittar rätt ger han en fin känsla. När han trillar ur är det inte alls lika trevligt. Han kan säkert bli uttrycksfull och fin när han får växa ikapp sig själv. Idag är han aningen stark i handen, han höll sig i form. Det kommer med styrka, ridbarhet och träning.

Dantes Specter (Old f-15 e Dante Weltino OLD u La Donna S e Donnerball, uppf Bernhard Schrapper, äg Jessica Wall)

Dantes Specter och Minna Telde Foto: Kim C Lundin

Först ut MT: Fanns mer att hämta i honom, när han förstod vad jag ville – lite rundare lite kvickare – blev det riktigt bra. Jag tror det finns mycket mer som han kan växla i [när det gäller gångarterna]. Kunde varit kvickare för min skänkel men det är sista dagen. Ger en positiv känsla även om man önskade att han växlade i mer idag och han har mer att ge i framtiden.
JCM:  Väldigt trevlig att rida, går fint igenom all hörnor villig och bra i kontakten, bjuder framåt, kommer lätt tillbaka och går stadigt. Han är lite trött men går fram när jag ber honom. Tre bra gångarter, inte den största traven, galoppen är riktigt trevlig likaså skritten. Trevlig häst med plus för ridbarheten.

Första paret

Båda hingstarna fann sig väl tillrätta med testryttarna. Jan var först på Bergsjöholms Arezzo som såg liten ut men mer aktiv bak än i hans första visning. Kane och Jan såg ut som en verkligt god match i silhuetten. Med Minna var Kane lite orolig till en början men fann sig mer tillrätta. När hon red Arezzo såg det lite ut som om orken hos hingsten tröt. Jan såg å andra sidan ut som om han ville fortsätta med Kane kvällen ut.

Kane (KWPN f -15 e Dream Boy u Toscana e Krack C, uppf M.C.J.M o F.A.M.M. Burgers, äg Lövsta Stuteri AB) Linjeavlad på Krack C 6,56, ej vidare till 3:e besiktning i KWPN, 8,00 i 14-dagarsprov september 2018

Kane Jan Møller Christensen Foto: Kim C Lundin


Först ut MT: En väldigt trevlig och positiv häst, en aning stark i handen visste inte riktigt vad han skulle göra, känslig. Fint utbildad, väl i fas, kunde varit mer genomsläpplig i kroppen, jag fick inte det där schvunget och flowet jag sökte. Väl utbildad häst.
JMC: Verkligen trevlig, massor av självbärighet i traven, lätt i handen, ibland lite krokig men så är unghästar. Verkligt fin trav och bra balans, kortar och länger enkelt. Galoppen är väldigt fin, länger bra, en verkligt fin känsla. Skritten är bra i god takt, han kunde stretcha ut lite mer men kanske han är lite trött. En verkligt verkligt trevlig häst.

Bergsjöholms Arezzo (SWB f-15 e Fürstenball 95412 u Via Veneto (F.2) e Epson, uppf/äg Marita Strauch) Visad på rådgivande bedömning, halvbror till godkände Bergsjöholms Valbonne

Bergsjöholms Arezzo Jan Møller Christensen Foto: Kim C Lundin

Först ut JMC: Trevlig häst med gott temperament, traven kunde varit mer självbärig, tog kontakten lite för tungt speciellt i början. För högre travbetyg behöver jag bättre bärighet och rytm. Galoppen är bättre, och här kommer han upp bättre. Skritten är bäst, kommer över ryggen och har fin självbärighet.
MT: Oerhört snäll vänlig häst som vill göra sitt bästa, lite trött för dagen. Han försökte göra det jag bad om men orkade inte riktigt, det är sista dagen. Stor skritt, lite för stor emellan. Härlig mjukhet i traven, härlig uppförsbacke när jag hittade knapparna, en väldigt positiv häst.

Ridenews kommentar:
Efter dagens testridning gjorde nye testryttaren Jan Møller Christensen gjorde fint avtryck. Det genom trevlig harmonisk ridning på alla hingstar samtidigt som han naglade fast varje hingst fördelar och svagheter i kommentaren. 
Efter testridning känns det som endast tre hingstar stärkt sina aktier, därmed inte sagt att inte fler blir godkända. De som fått bäst omdöme idag är Lövstas två hingstar Kane och Liberace for U samt PS Flyinges Vivaldon, redan godkänd 2018.
Det var positivt att se både Dantes Specter och Bergsjöholms Arezzo under Møller Christensen. Samtliga hingstar uppförde sig väl utan incidenter. Imorgon ska de åter ridas av egen ryttare.

Startlistor

SWB:s bruksprov arrangeras från 26 februari – 3 mars

Tidigare artiklar

SWB:s bruksprov med ny besättning på flera poster

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.