Foto: Kim C Lundin

Topphingsten är borta – lade grund för helt ny linje

28 år gammal har en av världens mest inflytelserika hingstar gått bort, efter en nästan ofattbar karriär i aveln.

Hingsten Sandro Hit har gått bort, 28 år gammal.
Hans allmäntillstånd försämrades av en infektion och man ville inte utsätta honom för smärtsam behandling när det inte fanns några utsikter till verklig bättring.

– Han var något alldeles speciellt och grundaren av min nu så omfattande hingststation, säger Paul Schockemöhle om hingsten som han köpte som föl i Vechta 1993 från uppfödaren Reinhold Harder.
Hans mor Loretta (Ramino x Welt As x Luciano) var även mor till godkända hingstarna Diamond Hit (Don Schufro) och Royal Hit (Royal Dance). Hans far Sandro Song (Sandro × Gepard × Adlerorden × Organdy xx) hade många avkommor som blev framgångsrika både på tävlingsbanorna och i aveln, men Sandro Hit var den främsta av dem.

Sandro Hit fick sitt genombrott på tävlingsbanorna 1999 med seger i Unghäst-VM och senare även i Bundeschampionat, men blev enormt efterfrågad i aveln och fick snart ägna sig åt den på heltid.

Han var eftertraktad i aveln för sin karisma, ridbarhet och luftiga rörelser i hela världen.

Från 2012 var Sandro Hit med i toppen av statistiken och 2017 och 2018 tog han andraplatsen i WBFSH-rankingen av de mest framgångsrika dressyrhingstarna. Han har varit trea sedan 2019.

Vid OS i Tokyo slog han rekord med åtta avkommor på arenan, inklusive lagguldvinnaren Showtime FRH under Dorothee Schneider och silvermedaljören i lagtävlingen, Salvino med Adrienne Lyle från USA.

Sandro Hit ligger bakom elva Bundeschampions, senast Sisters Act MT OLD, som vann 2016 och sedan också var i toppen i Unghäst-VM för dressyrhästar under Dorothee Schneider. Den legendariska Poetin (2003 guld 5 år), Polka Hit Nexen (2008 silver 6 år), Soliere (2010 silver 6 år) och S: t Emilion (2011 brons 6 år) har också varit i toppen i Unghäst-VM.

Han är far till inte mindre än 200 godkända hingstar, däribland Sir Donnerhall I och San Amour.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.