Alla uppfödares dröm respektive mardröm. Ett friskt starkt föl – ett dödfött med två  anlagsbärande förälder. Foto: Kim C Lundin

Tyska avelsförbund måste deklarera WFFS-status för hingstar

Redan nästa år blir det slut på jakten på WFFS-status för tyska hingstar som upptagit så mycket tid för stoägarna under årets säsong.

Årets avelssäsong i Sverige och utomlands har präglats av skräck för den genetiska defekten Warmblood Fragile Foal Syndrome – förkortat WFFS. Under våren var paniken bland uppfödare i Sverige stor medan Nederländerna och KWPN snabbt agerade med att testa alla hingstar i avel. I Tyskland reagerade den stora majoriteten av hingsthållare med att lägga locket på, att inte avslöja eventuella testresultat från sina hingstar. Det mönstret följde även PS Flyinge och partners, ett dotterbolag till Paul Schockemöhles stora tyska hingstverksamhet. Svenska hingsthållare och spermaimportörer gjorde vad de kunde för att få fram status på hingstar de hade i sina programm. Det bildades grupper där stoägare hjälpte  varandra med att dokumentera testade hästar och lägga genetiskt pussel. Kvar fanns den stora tyska hingstmarknaden där endast Westfalen-förbundet gått ut med status för hingstar med negativt provresultat. Med facit i hand efter säsongen så gick betäckningssiffrorna inte ned trots WFFS, torka och kommande foderbrist.

WFFS-status ska publiceras

Det är EU som fått fart på processen att göra WFFS-status för hingstar tydlig. Gendefekten i sig upptäcktes inte i våras utan har varit känd i flera år, det har genomförts studier i Tyskland bland varmblodshästar för att kartlägga genens förekomst. För forskare och genetiker  var det kända fakta när oron bland uppfödare spreds under våren.

Tyska magasinet St Georg har gjort en stor genomgång av det tyska förbundets reviderade regelverk för sina avelsförbund. I Tyskland är ridsport och avel samlat i ett förbund Deutsche Reiterliche Vereinigung e.V. som förkortas FN. Det är FN som är huvudman för alla stora stamböcker såsom Hannover, Oldenburg, Holstein med flera liksom för de många ponny- och specialraserna.  Nu har FN gjort en stor genomgång efter att det inom EU trätt i kraft en ny förordning från 1 november som bland annat ställer högre krav på avelsorganisationernas dokumentation kring genetiska defekter.

I sina tidigare utgåvor har FN haft testkraf vör olika typer av ärftliga sjukdomar som förekommer hos olika special- och ponnyraser. Från nästa år 2019 blir det obligatoriskt för varmblodiga hingstar att genomgå gentest för att få tillträde till registrering i stamböckernas avdelning för godkända hingstar. Det kommer även att genomföras tester på alla redan införda hingstar och denna information ska bli tillgänglig för uppfödare.

Information om WFFS-status för en hingst är nödvändig då EU:s regelverk för djuravel inte tillåter medveten parning av djur med kända defekter, det vill säga i WFFS-fallet – två anlagsbärare får inte paras. Informationen ska finnas på FN:s hemsida men även hos de olika förbunden. Ändringen innebär ingen begränsning i att licensiera hingstar som är WFFS-positiva, det kan respektive förbund fortsätta med.

Ökad administration

Den nya EU-förordningen innebär att ett nytt intyg för spermaleveranser och embryotransporter ska tas fram. Detta kommer med största sannolikhet att gälla Sverige också. De olika avelsförbunden ska från och med 2019 inte bara registrera ston och hingstar, det ska föras en särskild fölbok, ett register över årets födda föl. Det har genom alla år varit svårt att få fram information över det totala antalet avkommor en hingst har i Tyskland, kanske kan det förändras från 2020 och framåt.

En detalj i de många regeländringarna är att Tyskland tar bort sin unika regel om föl födda i november och december. Tidigare har sent födda föl fått fördelen av att registreras som födda året efter, födelsedatumet har varit rätt men årgånstalet har blivit ett år senare. Det här är något som under hästens första fyra levnadsår har stor betydelse. Nu rättar Tyskland in sig i ledet på pappret – St Georg skriver i sin artikel att det finns en förväntan på att många föl framöver kommer att födas den 2 januari.

SWB jobbar proaktivt

Den svenska stamboken SWB har under hela perioden haft en proaktiv inställning. Hingstägare har uppmanats att testa. Årets fölskörd kommer att i samband med sin DNA-typning även att testas för WFFS för att SWB ska få svar på spridningen i populationen. I hingstreglementet är det infört att WFFS-status ska rapporteras inför bruksprov. Sedan en tid tillbaka kan även SLU genomföra WFFS-analys åt hästägare som vill veta status på sin häst.

Källa: St-Georg

Äntligen svensk test för den dödliga genkombinationen

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.