En begåvad Dancier-son är allt för tidigt borta.
Här på bild under Herning Hingstekåring i år  Foto: Kim C Lundin

Ung och begåvad – framtidshingst hastigt avliden

En av årets unga talanger på danska stuteri Blue Hors är borta innan karriären hann ta fart. Hingsten hade hunnit fylla tre år och inte mycket mer, en begåvning som slocknade för tidigt.

Danska stuteriet Blue Hors på Jylland meddelar att de hastigt och utan förklaring har mist en av årets tillskott i hingstkatalogen. Det är den unge och mycket lovande Blue Hors Dalian (Hann f -17 e Dancier-Sir Donnerhall I, uppf Martin Honigfort). Han godkändes premierades i Hannoveranerförbundet hösten 2019. I år visades han upp på Herning Hingstekåring och accepterades för 10-dagarstest och godkändes av DWB.

På sin hemsida meddelar stuteriet att Blue Hors Dalian har dött plötsligt och oförklarligt utan att ha visat några tecken eller symptom på sjukdom. Dalian kropp är transporterad till Köpenhamns universitet där kroppen skall obduceras för att få någon förklaring på vad som hänt.

Avelsledare Martin Klavsen, Blue Hors, kommenterar förlusten.
–”Vi är naturligtvis väldigt ledsna över att mista en så ung och lovande unghingst, men vi måste bara invänta resultatet av undersökningen som är påbörjad för att identifiera dödsorsaken.”

Film och fakta

Film från Blue Hors hingstvisning med Dalian.

Blue Hors Dalian var mycket intressant genom en dubblering av De Niro i stammen som gav en inavelskoefficient på över 8, som farfar och på mödernet i tredje led.

Stuteriet köpte Dalian som föl direkt från sin uppfödare i Tyskland. Han var fortfarande outvecklad på Hannoveranerförbundets premiering. Imponerade ändå på domarna och fick mycket beröm för sin potential med stora ramar och fina linjer samt tre riktigt goda gångarter.

Inför Dansk Varmbloods Hingstekåring kommenterade Martin Klavsen hingstens utveckling.

– Varje gång vi visar upp Dalian så ser vi än mer av hans utveckling och jag gillar att en unghäst inte ser ut som en fullvuxen häst när den bara är 2 år. Han har växt till sig mycket sedan premieringen och jag förväntar mig att han växer i sin kropp än mer innan det är dags för Herning Hingstekåring, berättar Martin Klavsen.

Han var särskilt nöjd med att ha en Dancier-son med så mycket aktion i sina rörelser, med en så god gångartskvalité att skritt och galopp är väl i paritet med traven.

– Hingsten är den Dancier-avkomma som vi har letat efter för han är otroligt lätt i sina rörelser med mycket naturlig schvung och bärkraft. Dalian är dessutom en väldigt okomplicerad häst, det är en fröjd att arbeta med honom, berättar Martin.

Sorgligt nog får hingsten inte chansen att bevisa sin förärvning. Kvar som årets nyförvärv i kollektionen finns Blue Hors Fortron och Blue Hors Monte Carlo TC.

Källa: Blue Hors

Komplett härstamning

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.