föl hage nonsens

Uppfödare+ridskolor=lösningen på hästbristen?

Uppfödaren Elisabeth Ljungstorp intervjuas om sitt samarbete med Tyresö ridskola. De köper hennes uppfödningar, men hon hjälper dem också att avla på sina ridskolehästar.

I p4 Sörmland intervjuas uppfödaren Elisabeth Ljungstorp från Eskilstuna, som har sin uppfödning på en gård utanför Valdemarsvik, om en möjlig lösning på hästbristen. Ett förslag från Svenska Ridsportförbundet är ett ökat samarbete mellan hästuppfödare och ridskolor – och just detta har Elisabeth haft sedan länge.

– Jag har haft samarbete med flera olika ridskolor och just nu har jag ett samarbete med Tyresö ridskola. Vi föder upp hästarna och de har köpt de hästar de vill ha som föl.
Fölen går kvar hos Elisabeth tills de är två och ett halvt år.
– De åker då ”hem” till ridskolan och är med i deras unghästprojekt. Så kommer de tillbaka hit på bete och vilar och sedan åker de tillbaka till ridskolan. Vi har också haft några av Tyresös ridskolehästar här som de velat ta egna föl på.

– Det här är ett sätt för ridskolorna, och andra också, att få kvalitet.

– Om det finns avsättning för våra hästar kan vi också betäcka fler hästar – och då blir det fler hästar. Det är som med allt annat en fråga om tillgång och efterfrågan.
– Vi har ju hästbrist i hela Europa.

Lyssna på hela inslaget:

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.