Helena Torstensson och Kannatol under bruksprovet 2018 samt med Balstakko vid hand. Foto: Kim C Lundin

WFFS-status klar för Schockemöhles svenska hingstar

Inför årets säsong har PS Flyinge och partners deklarerat WFFS-status för hingstarna stationerade i Sverige. En hingst har varit utsatt för rykten.

WFFS-status

Ansvarig i Sverige för PS Flyinge och partners verksamhet är Helena Torstensson. Under förra betäckningssäsongen var de en av få hingsthållare som inte deklarerade sina hingstars teststatus för WFFS.  WFFS  står för Wamblood Fragile Foal syndrom och är en ärftlig komponent hos ston och hingstar, ett anlag som går att testa för. Om två bärare av anlaget paras innebär det hög risk för fosterdödlighet eller dödlig sjukdom vid fullgånget föl.

Ställningstagandet blev mycket omdiskuterat men den svenska filialen följde beslutet taget av moderbolaget som ägs av Paul Schockemöhle i Tyskland. Nu har sju hingstar som fanns på stationen under 2018 testats. Av dem är status för Total Hope redan känd sedan Lone Bøgh Henriksen meddelat beskedet.

De sju hingstarna har negativ WFFS-status och är inte bärare av anlaget. De sju testade hingstarna är Balstakko, Calido’s son, Go First,Kannatol, Total Hope, VilancioochVivaldon.

Speciellt Kannatol har det spekulerats mycket kring i i olika trådar i sociala medier. Nu kan det fastslås att hans WFFS-status är negativ efter att testinstitutet Laboklin gått igenom hans och de andra hingstarnas prover.

Del av testintyg från Laboklin gällande Kannatol

 

Helena Torstensson och Kannatol under bruksprovet 2018. Foto: Kim C Lundin

 

Tyska avelsförbund måste deklarera WFFS-status för hingstar

Betäckningssäsongens populäraste hingstar, det ska vara danskt i år

 

Äntligen svensk test för den dödliga genkombinationen

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.