BALOU DU ROUET  e Baloubet du Rouet - Continue Foto: Kim C Lundin

WFFS-status klar på Paul Schockemöhles hingstar

Avelssäsongen i Tyskland inleds med rapporter på hingstarnas WFFS-status. Schockemöhles hingststation rapporterar att sju bär på anlaget.

WFFS-status

Det är den holländska sidan horses.nl som fått fram informationen genom att den stora tyska hingststationen Paul Schockemöhle Hengsthaltung i tyska Mühlen meddelat status till en amerikansk seminimportör Judy Yancey. Hon var tog kontakt med den stödgrupp på Facebook som hjälpt till att kartlägga spridningen i brist på hingsthållare som varit allt annat än snabba på att delge resultaten från testerna. WFFS  står för Wamblood Fragile Foal syndrom och är en ärftlig komponent hos ston och hingstar, ett anlag som går att testa för. Om två bärare av anlaget paras innebär det hög risk för fosterdödlighet eller dödlig sjukdom vid fullgånget föl.

De sju hingstarna som en positiv WFFS-status, som är bärare av anlaget, är en blandad grupp av hopp- och gångartshingstar. Mest känd är utan tvekan Balou du Rouet som en av Baloubet du Rouets mest framgångsrika söner. Hela listan är Action Blue (efter Action Breaker), Balou du RouetBluetooth (efter Bon Coeur), Chacgrano (efter Chacco-Blue), Fürst Toto (efter Fürstenball), Fürsten- Look (efter Fürstenball) och Top Gear (efter Totilas).  Fürstenball själv har negativ WFFS-status så det är mödernet på de två sönerna som bidragit med WFFS.

FÜRST TOTO e Fürstenball – Totilas Foto: Kim C Lundin
FÜRSTEN-LOOK e Fürstenball – Londonderry Foto: Kim C Lundin

Helena Torstensson, representant för dotterbolaget i Sverige PS Flyinge och partners, meddelar att WFFS-status på de hingstar som varit stationerade i Sverige kommer under nästa vecka.

CHACGRANO e Chacco-Blue – Grannus Foto: Kim C Lundin
TOP GEAR e Totilas – Don Frederico Foto: Kim C Lundin
ACTION BLUE e Action Breaker – Chacco-Blue Foto: Kim C Lundin

Tyska avelsförbund måste deklarera WFFS-status för hingstar

Betäckningssäsongens populäraste hingstar, det ska vara danskt i år

 

Äntligen svensk test för den dödliga genkombinationen

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.