Andrew Nicholson med Lord Killinghurst

Dags att ridsporten skapar en haverikommission?

Catharina Hansson | 3/3 - 2020

Ännu en dödsolycka i fälttävlan och ännu fler frågetecken kring varför, hur och vad som händer när dessa olyckor inträffar. Vad gör ridsporten för att undvika fler dödsfall?

Igår skrev Eventing Nations Maggie Deatrick, själv aktiv fälttävlansryttare, ett inlägg där hon ber om mer transparens och pekar på motorsporten där man efter ett dödsfall 2001 fick NASCAR att genomföra omfattande säkerhetsundersökningar som publicerades med full transparens. Sporten genomgick en stor säkerhetsomvandling både gällande utrustningen och regelverket.

Sedan dess har ingen dött i ett NASCAR-lopp.

Bland kommentarerna till Maggies inlägg pekar man också på de amerikanska alpinisterna som sedan 1943 har givit ut Accidents in North American Mountaineering varje år där man detaljerat går igenom alla olyckor inom bergsklättringen.

Maggie Deatrick är en månad yngre än 33-åriga kanadensiska fälttävlansryttaren Katharine Morel som omkom i ett fall i helgen tillsammans med sin häst Kerry On – som även den dog. I sin text nämner hon fler, Philippa Humphreys, även hon 33 när hon dog, Ashley Stout, Melanie Tallent, Nicole Villers-Amatt.

I USA har fem kvinnor dött i fälttävlansolyckor de senaste åtta månaderna, skriver hon.

Maggie Deatrick säger att hon inte frågar av morbid nyfikenhet, det är inte medicinska detaljer hon är ute efter. Men hon vill ha utbildade säkerhetsexperter som utreder och rekommenderar förbättringar av säkerheten inom sporten. Hon vill ha sakliga slutsatser, mer nyanserade än ”ibland gör ryttare misstag”. Hon vill att man ska gå igenom filmer från tävlingarna, kanske även från tidigare tävlingar. Och hon vill att man ska göra det här även när olyckor sker hemma och på träning. Hon vill veta att de beslut hon själv tar inte ska leda till dödliga ögonblick.

Nu ställer hon frågan till sportens organisationer, USEF, USEA, och frågar om de tittar på det här. ”Undersöker ni de här dödsfallen bakom stängda dörrar?” frågar hon. ”Lär sig vår sport någonting från dessa dödsfall? Och om den gör det, vill ni låta oss också lära oss?”

”Låt mig lära mig så att inte jag blir ännu en av dessa kvinnor”, avslutar Maggie Deatrick.

En framstående fälttävlansryttare sa en gång till mig att fasta hinder är en förutsättning för sporten. Det ska vara farligt. Finns det sådana machoideal inom sporten som gör att man inte jobbar ännu mer med säkerheten?

Här i Sverige har det gjorts insatser och frågan lever nog bland banbyggare och andra ansvariga. Men borde vi kanske till och med ha dedikerade säkerhetsexperter? På nationell nivå och även internationell? Behöver ridsporten en haverikommission? Borde kunskapen om säkerhet spridas mer till tävlande och andra aktiva?

Läs hela inlägget från Maggie Deatrick (på engelska) > > >

Svensk fälttävlans nollvision > > >

 

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här