cath_byline

Den här vintern stryper hästnäringen – vem kommer att ha råd att rida?

Catharina Hansson | 20/1 - 2022

Det finns många pigga idéer om hur vi ska effektivisera hästnäringen och göra det enklare och kanske till och med billigare att ha häst. Men det känns just nu som att den här vintern kan döda det mesta av alla de här initiativen.

– – – – – – – – –

– Det behövs en rensning när det gäller både hästägare och hästföretag. Många företag behöver tänka om eller lägga ner.

Jag läser en artikel i ATL, där hästrådgivaren Margareta Bendroth tror att färre personer kommer att äga häst i framtiden. Och en titt i mitt Facebookflöde visar att det finns en desperation bland många stallägare just nu.

Den här vintern är många stall och hästföretagare hårt drabbade av skenande el- och dieselpriser. Om utvecklingen fortsätter kommer vi snart också att se det avspeglas i i ytterligare höjda foderpriser och andra ökande kostnader.

Vem kommer att ha råd att ha häst? Och vad kommer de att betyda för priserna på ridskolorna – vem kommer att ha råd att rida?

– – – – – – –

Häromveckan fyllde jag – med hjälp av min 81-åriga mamma och 79-åriga svärmor – hela hästsläpet med fullproppade Ikeakassar. Jag tänkte att nu kan jag koppla av ett tag och slippa packa hö.

Det märktes nästan inte alls.

Så nu beställde jag istället ett rejält galler till skottkärran och körde upp en storbal till vinterhagen med traktorn. Jag tänker aldrig mer packa en höpåse.

– – – – – – –

Hästrådgivaren Margareta Bendroth ger också rådet att skippa Ikeakassarna, rationalisera och mekanisera stallarbetet och spara in på arbetskraft – som är den största kostnadsposten för de flesta hästföretag med stall. I en studie  har hon visat att en ridskola med 58 hästar kunde spara 450 000 kronor om året i arbetskostnad genom att mekanisera och bygga om.

– Det är tungt att jobba i stall och personalen blir utsliten. I dag är det jättesvårt att hitta hästskötare, säger hon.

Margareta Bendroth förespråkar lösdrift som ett mer effektivt alternativ, det tar cirka en fjärdedel så lång tid att sköta som ett stall med boxar. I samma artikel talar också forskaren Hanna Sassner om lösdriftens fördelar för hästarnas välfärd, med längre ättider och mer rörelse.

– Inom lantbruket går vi från individuell hållning och uppbundna djur till rationella lösdrifter. Hästnäringen behöver följa efter, säger hon.

– – – – – – –

Men då tänker jag att man ska inte glömma att mycket av den här effektiviseringen och rationaliseringen bygger på att köra med traktor och fyrhjuling, ha uppvärmda vattenkar, uppvärmda slangar och eldrivna mekaniska lösningar.

Vem kommer att ha råd med det om priserna på el och diesel fortsätter att rusa i höjden?

 

Hela artikeln (låst) hos ATL > > >

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här