Allstar B - Rosalind Carter. Foto Kim C Lundin, Theresia Köhlin

Fler hästar går sönder i ridhus än i terrängen

Catharina Hansson | 3/7 - 2022

Igår hjälpte jag min yngsta dotter att packa för att åka på fälttävlansläger – första ridlägret med övernattning, första ridlägret med egna ponnyn och första tillfället att bekanta sig med fälttävlan.

När jag hörde nyheten om den helt magiska 17-åriga VM-guldhästen Allstar B (vilken meritlista!!) som man tvingades avliva efter terrängen i Aachen bubblade känslorna. ”Ska min dotter verkligen få hålla på med denna farliga sport?” ”Om jag vore fälttävlansbanbyggare skulle jag säga upp mig.”

Men så nyktrade jag till och tänkte på de fälttävlanshästar som faktiskt är aktiva i sporten. I ingen annan gren ser man så många stenhårda, hållbara veteraner som ännu tävlar på högsta nivå. Fälttävlanshästarna rids på alla underlag, tränas medvetet för att bygga upp hela paketet av senor, brosk och ligament, får röra sig mer naturligt och – viktigast av allt, de älskar det de gör. En häst i terrängen går helt för egen motor.

När de skadas går det fort, det sker en olycka, ibland kan de komma tillbaka, ibland får de gå i pension och ibland måste de avlivas – och det kan hända att det sker under stor dramatik på en tävlingsplats.
Men väldigt, väldigt få av dessa hästar slits, nöts och rids sönder – på det sätt som sker inom andra grenar.

Nu var jag lite långsam med att publicera det här, så Ponnymamman hann före och jag kan bara instämma:

”När en dressyrhäst sakta slits uti ridhus och till slut efter långvarigt lidande avlivas på grund av artros blir det inga rubriker.
Det får ingen uppmärksamhet alls.
Dock är dressyrhästen med förslitningsskador enligt min mening precis lika ihjälriden som en hopphäst eller fälttävlanshäst som dör under mer fartfyllda former.”
Läs hennes inlägg här > > >

Nej, ingen ropar ”Riv alla ridhus!” när andra hästar avlivas, kanske efter långt lidande och många meningslösa behandlingar. Men kommentarsfälten svämmar över när en olycka sker i fälttävlan.

Nu lastar vi och åker. Det kommer att bli en fantastisk vecka.

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här