Cath Bajs

Låt inte hästen ta skiten – se värdet i det bruna guldet

Catharina Hansson | 13/5 - 2021

Tidigare har kornas metanladdade fisande och rapande pekas ut som ett miljöproblem – men i en ny bok, Klimat – på jakt efter den hållbara maten, går man istället till angrepp mot hästhållningen och menar att hästen är en större klimatbov än inrikesflyget.

Enligt författaren står en enda häst för utsläpp av växthusgaser motsvarande 1,5 – 5 ton. Det kan jämföras med en person från Australien som står för 27,7 ton (de är värstingarna) eller en svensk som står för 6,9 ton (då är förstås våra gemensamma utsläpp från kor och hästar inräknade i den siffran).

När journalisten och miljödebattören Arne Müller skriver en bok om hållbar mat och jämför hästar med kor kan man förstås undra vilken som är hästens roll i detta – vi äter ju som bekant inte särskilt mycket hästkött. Men hästarna är fler än mjölkkorna i vårt land (dock inte fler än nötkreaturen när köttdjur är inräknade) – det är detta som är problemet, enligt honom.
Transporterna av tävlingshästar pekas särskilt ut som ett problem och då framförallt inom travet, vilket har fått Svensk Travsports lyhörda chef Maria Croon att säga att man självklart ser över detta. Och självklart ska vi, hästfolket, göra allt vi kan för att hålla nere vår klimatpåverkan.

”Det bruna guldet, som man slåss om i Facebookgrupper, där hobbyodlare skriker efter hästskit”

Men förutom transporterna så är det ett stort, övergripande problem med hästarna, menar debattören: De skiter.

De producerar alltså gödsel.

Gödsel som man kanske tror att miljödebattörer skulle se som en tillgång, då det kan ersätta en del av konstgödslingen som inte är så ekologisk. Det bruna guldet, som man slåss om i Facebookgrupper, där hobbyodlare skriker efter hästskit och där man särskilt uppskattar den långsammare kväveutsöndringen och de jordförbättrande egenskaperna. Explosivt kväveproppad hönsskit i all ära, men hästarnas fiberrika gödsel har andra värdefulla egenskaper för en odlare och är ofta mycket lättare att jobba med.

Som odlare vet man också att färsk hästgödsel som innehåller strö till stor del förbrukar sitt eget kväve och till och med kan ha en negativ kväveeffekt, där den suger ut kväve ur jorden runt omkring. Se där, något att fundera på för Övergödningsutredningen.

”Låt inte hästen ta skiten för vår livsstil, se istället värdet i det bruna guldet”

När jag själv nyligen köpte hästgård och tog över två fulla gödselstackar är jag glad att jag inte lät köra iväg dem direkt. Med ett tunt jordlager på markerna och en nyfunnen entusiasm för diverse ekologiska odlingsexperiment har jag insett att det verkligen är guld jag sitter på.

Man önskar att fler kunde inse det, även miljödebattörer, och förstå att hästen kan spela en viktig roll i kretsloppet.

Låt inte hästen ta skiten för vår livsstil, se istället värdet i det bruna guldet.

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här