Foto Theresia Köhlin, FEI

Nolltolerans eller dö – ridsporten måste välja väg

Catharina Hansson | 12/1 - 2022

Efter skandalavslöjandet i tysk tv igår när man visade filmer där Ludger Beerbaum barrerar en häst har ridsporten fått nästan lika mycket uppmärksamhet som efter det svenska hopplandslagets OS-guldbragd.

Olyckligt för sporten.

Och samtidigt bra för sporten.
För vi är många som sedan en tid tillbaka har insett att det är total nolltolerans som gäller om ridsporten ska överleva utanför sin egen bubbla – i OS och i media. Och kanske över huvud taget tillåtas i de länder där djurskyddet är starkt.

Vi kan inte lalla på i vår egen lilla värld och tro att bara för att vi har kunskap, hästkänsla och horsemanship i alla andra avseenden så är det okej att använda metoder som av vem som helst i den vanliga världen uppfattas som djurplågeri.

”Att slå hästen med en käpp för att den ska hoppa högre – det funkar liksom inte i den vanliga, verkliga världen”

Man kan inte, som Tyskland, tillåta ”lite barrering”. Där menar man alltså att det som visas på filmerna med Beerbaum är en hårdare barrering som inte är tillåten – käppen är fyrkantig, vinklas uppåt och används okänsligt, säger veterinären/experten som uttalar sig i tv-inslaget.
Men om den bara varit rund, lättare och hållits horisontellt så hade det varit okej: I Tyskland kallas det ”touchering”.

Men att slå hästen med en käpp för att den ska hoppa högre – det funkar liksom inte i den vanliga, verkliga världen.

Därför kan man hoppas att Beerbaumfilmen blir en väckarklocka. Tyska ridsportförbundet utreder redan toucheringen, ska den vara kvar eller ska den definieras om?

Jag hoppas de förstår att vi har nått en punkt där det bara är nolltolerans som gäller.

Beerbaum försvarar sig med att han hållit sig inom reglerna. Men alla smarta, skickliga människor inom sporten måste fatta nu. Det räcker inte med att hålla sig inom reglerna om reglerna inte är i samklang med tiden. När inte förbunden hänger med och uppdaterar regelverken så måste de aktiva gå före.

– – – –

Samtidigt, idag, går organisationen Epona.tv ut med ett meddelande om att man nu skickar boken I can’t watch anymore: The case for dropping equestrian from the olympic games (Ungefär: ”Jag kan inte längre se på: Argument för att avskaffa ridsporten i OS”) till alla 102 medlemmarna i internationella olympiska kommittén.

Nu är ni kanske många som tycker att Eponafolket är knäppgökar som skriker ”rollkur” så fort en häst har nosen bakom lod, att de är haters som vi inte behöver ta på allvar.
Men det spelar ingen roll vad ni tycker, för det kommer att finnas de som lyssnar på dem. Vi måste alla fatta att det handlar inte om att ha rätt eller fel, det handlar om att anpassa sig till världen omkring oss, till opinionen. Vill ridsporten överleva kan vi inte bara säga att alla som kritiserar oss har fel.

– – – –

Efter ”piskskandalen” i OS i Tokyo har mikrosporten modern femkamp blixtrande snabbt strukit ridmomentet för att inte ytterligare marginaliseras.
Ridsporten måste agera lika snabbt. Städa framför egen dörr.

– – – –

Nyligen friades Edward Gal i tysk rätt från åtal för att ha ridit hästen Glock’s Undercover i rollkur mer än de tillåtna minuterna. Och precis som Ludger Beerbaum nu hotar att stämma tv-bolaget, överväger han att stämma djurrättsorganisationen PETA som drev igenom åtalet.

Men vi kan inte stämma oss ur det här.

Vi kan inte tillåta lite barrering  (det gör vi för övrigt inte i Sverige, bra där). Vi kan inte tillåta lite rollkur.

Nolltolerans eller dö – ridsporten måste välja väg.

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här