Foto FEI / Richard Juilliart

Trots VM-gulden – media fortsätter att behandla ridsport som kuriosa

Catharina Hansson | 26/8 - 2022

För drygt ett år sedan tog Sverige OS-guld i hoppning i Tokyo och Sveriges sportkrönikörer skrev yrvaket roliga och knasiga krönikor och media gav ridsporten mer uppmärksamhet än man gjort sammanlagt de senaste åren.
Jag såg framför mig ett nytt intresse för ridsporten, nya satsningar i de breda medierna och välkomnade sportjournalisterna till hästsekten – men vad hände?

Jag tog mig tid att googla ihop vad som skrivits om ridsport veckorna under och efter VM med ganska dystert resultat.

LÄS MER: Välkomna till hästsekten – Sportjournalisterna har upptäckt ridsporten

På VM i Herning var vi en stor flock svenska journalister som sprang och jagade våra guldmedaljörer under flera dagar. Men de allra flesta var kollegor från ridsporttidningarna Hippson och Ridsport som gjorde fina jättesatsningar.

Ett stort och lysande undantag är SVT:s fullkomligt magnifika bevakning – som enda tv-kanal i världen intervjuar de andra ryttare än sina landsmän (ja, förutom kanske någon guldmedaljör) och finns på plats närapå varje minut av mästerskapet. Och DN är med otroligt produktiva och proffsiga Malin Fransson, som skriver för tre, nästan lika bra på ridsport som på andra idrotter.

I övrigt kändes det sedan som att mediabevakningen av ridsporten fortfarande är på ungefär samma nivå som förut.

”Gud hjälpe dig, Maria Gretzer”

Även de efter OS så exalterade sportkrönikörerna har varit väldigt tysta i samband med de svenska VM-gulden i Herning. Men när det blev dags för lekprogrammet Mästarnas Mästare var de mer alerta.
”Maria Gretzer.
63 år gammal och pensionerad ridsportare sedan två decennier.
Gud hjälpe dig.”
Det skriver Aftonbladets krönikör Kristoffer Bergström om den kommande säsongen av tävlingsprogrammet i SVT som han kallar ”den mest spektakulära säsongen någonsin”.

Om skrinnaren Nils van der Poel som deltar i programmet skriver han:
”Han kan kuta i ett dygn. Han kan landa med fallskärm i Mojaveöknen, bygga en cykel av två kaktusar och trampa iväg till Kanada med den. Nu ska han tävla i idioten mot en ridsportare i silversprängt hår.”
Hela texten här > > >

• • • • • •

Nu, ett par veckor efter VM, skriver tidningen Barometerns krönikör Jörgen Ström en tänkvärd text där han jämför ridsporten med handbollen, bordtennis och tennis – sporter där Sverige har haft makalösa storhetstider men sedan helt fallit bort.

Sverige är ett mäktigt, och lite märkligt, idrottsland. Med jämna mellanrum poppar idrotter upp där man dominerar världen och driver utvecklingen – bara för att sedan totalt falla ihop och famla i mörker under andra perioder. Nu är det ridsporten som tagit över herraväldet och en tidigare svältfödd svensk häst-tv-publik har fått nya idoler , menar han.

Intressant perspektiv.
Men vänta nu… Vilka är de ”nya idolerna”? Malin Baryard som var världsetta i hoppning 2003? Peder Fredricson som red sitt första OS 1992?

Ja, ofta blir det också lite tokigt.

• • • • • •

Och sedan går vi in i radioskugga igen.

Någon frågade mig om det verkligen behövs tre olika sajter/tidningar för att bevaka ridsport och mitt svar är nog:

”Ja, det behövs typ tolv”.

Det behövs, så länge ridsport fortsätter att vara en stor folk- och publiksport samtidigt som Sveriges dags- och kvällstidningar fortsätter att behandla ridsport som kuriosa.

 

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här