Bruten höft och återhämtning

Felicia Grimmenhag | 15/10 - 2018

Jag har nu varit hemma en vecka från sjukhuset (eller tekniskt sett har jag bott hemma hos min mamma, men nästan samma sak). Jag har mindre ont, är lite piggare och jag mår lite bättre. Men jag har också fortfarande ont, jag har inte speciellt mycket energi och jag mår fortfarande inte bra.

Det är jobbigt att känna att man inte kan vara speciellt aktiv då man är helt slut efter, både fysiskt och psykiskt. Morfinet gör ju också att man blir lite extra trött. Har varit ute i stallet de senaste dagarna, haft födelsedagsfirande och umgåtts med en kompis. Nu har jag varit helt utslagen sedan igår och egentligen inte orkat göra någonting. Sov en timme igår kväll vilket INTE var en bra idé då jag inte kunde sova sedan på hela natten och vaknade varannan timme.

Att behöva byta ut höftkulan mot en artificiell höftkula var kanske inte riktigt något jag hade tänkt att jag skulle göra den här hösten. Men det jobbigaste kommer vara återhämtningen. Många som jag pratar med säger ”Du kommer vara uppe på hästen fortare än vad du tror, du får känna efter i kroppen själv” när jag berättar att jag har fått ridförbud i 12 veckor. Det många kanske inte förstår är att det är tiden som muskulaturen behöver för att läka ihop, då muskler tar längre tid på sig än skelett. Skelett läkar mycket fortare och tekniskt sett skulle jag kunna belasta benet nu om man inte hade öppnat upp muskulaturen, vilket de har gjort på mig ca 30 cm.

Det som kommer med höftprotes är att man även blir lite låst i hur man kan röra sig, speciellt i början. Vissa rörelser kan göra att protesen hoppar ur led, t ex ifall man skulle slänger över benet över det andra (inget jag behöver oroa mig över). Men t ex göra vissa vridmoment och om jag lutar mig för mycket framåt med bäckenet kan protesen hoppa ur led då protesen ”fastnar” i bäckenet. Det är en rörelse jag måste akta mig för resten av mitt liv. Med tiden kommer det bli lite lättare då det bildas ärrvävnad och protesen ”sätter sig” istället för att ligga lös som den gör nu. Man brukar säga att det tar ett år innan det är helt läkt Men det är en omställning och det kommer krävas mycket eftertanke.

Jag skriver det här för att ni ska lättare förstå varför det kommer ta lång tid med allting, återhämtningen och sedan troligtvis igångsättningen av ridningen. Jag ska tillbaka på hästryggen, men jag kommer låta det ta sin tid för att jag ska klara av att sitta på hästryggen. När jag låg på akuten med bruten höft och har så jävla ont och ändå mådde dåligt över att det klippte sönder mina snyggaste ridbyxor, då inser man hur hästknäpp man är…

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*