Felicia Grimmenhag. Foto Catharina Hansson

Fokusera på kompetens och personkemi

Felicia Grimmenhag | 28/2 - 2020

Träna, träna & träna.

Bli bättre, bättre & bättre.

Jag har haft ett bra upplägg nu med en tränare som jag gillar och som passar mig. Vi har haft en bra kontinuerlig träning som jag/vi har kunnat pussla ihop med resten av livet. Varför jag skriver vi är för att jag aldrig åker och tränar med hästen själv, utan jag hade alltid en person till jag måste ta hänsyn till.

Jag öppnade för några veckor sedan möjligheten att ställa frågor till mig på Instagram om saker kring hästar och ridsporten. Jag gjorde sedan en video där jag svarade på hälften av alla frågorna (kommer svara på resten i en annan video). Vad som slog mig var att den fråga som ställdes allra mest var: Hur får man sin häst att gå i form?

Nu var det yngre personer som ställde just den och jag lägger inte några värderingar i det. Klart man vill ha tips på övningar som hjälper till att driva in hästen i handen och få hästen på tygeln. Vi hästmänniskor letar hela tiden efter tips på hur vi ska bli bättre ryttare, blir bättre i hanteringen och allt däromkring.

Men min tanke blev då, tränar de här personerna inte för någon tränare eller har de bara inte kommit till det steget i träningen? De hade helt klart egna hästar, vilket gjorde mig lite fundersam. Tränar inte alla för någon typ av tränare/ridlärare? Om du ska jobba med din häst på det sättet tänker jag att första steget är att ta hjälp? Det här är bara genuina tankar från mitt håll.

Jag har snurrat in mig väldigt mycket senaste veckorna på hästens form och mekaniken bakom hela maskineriet. Vad händer där bak när något händer där fram? Hur rör sig hästen i de olika samlingsgraderna och vad händer när hästen inte är mellan hand och skänkel?

Varför hör det här hit? Jo för det fick mig att fundera, och det här är bara ren nyfikenhet från min sida som dressyrryttare. Tränar hoppryttare i allmänhet även för dressyrtränare, eller kanske markarbete med sin hopptränare? Man brukar ju säga att 90% av hoppning är dressyr, och även om du hoppar måste du ju ha hästen mellan hand och skänkel. Se till att hästen kan vinkla in bakbenen, bli reglerbar och bli stark för att kunna ta bättre språng.

Eller tränar allmänt hoppryttare bara hoppteknik på sina träningar? Det hade varit väldigt intressant att veta.

Det jag vill säga är att oavsett vilken typ av ryttare du är, eller vilken nivå du än ligger på, är det viktigt att träna för tränare. Det som då är viktigt är att också hitta någon som passar dig och din häst. Fastna inte vid namn eller status, utan fokusera på kompetens och personkemi. Hitta någon som berömmer dig, men framförallt utmanar dig. Då blir det succé!

 

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här