Föredrar helskodda ridbyxor framför grip

Felicia Grimmenhag | 19/1 - 2019

När jag började rida så kan jag säga att mycket handlade om att bara hålla sig fast i sadeln. Det första året jag red (på heltid) hade jag bara western sadel. Det var min ingångsport när jag började med ridningen och när jag sedan skulle gå över till dressyrsadel så var jag både motsträvig och motvillig.

Idag skulle jag välja dressyrsadeln framför western sadeln varje dag, men det har inte alltid varit fallet. Jag säger inte att western sadeln är dålig att rida med, men jag känner inte att jag har samma inverkan eller stabilitet med den. Min första dressyrsadel var en Pfiff som var alldeles för bred i bommen och gjorde att man föll framåt. Inte nog med det så hade jag även inte samma stöd för mina stumpar som jag har i min nuvarande sadel.

Varken stöd för ben eller någon vidare passform red jag med den sadeln i 2,5 år, tills Equality Line valde att gå in och hjälpa mig som en räddande ängel. Med deras hjälp fick jag en anpassad sadel efter hästarna men framförallt efter mig. Jag kommer berättade om den historian en annan gång, för det är en riktig saga. Men det har varit mycket fifflande fram och tillbaka hur man ska få den bästa passformen och få mig att sitta som allra bäst i sadeln.

Något som har varit väldigt mycket i fokus har varit hur jag ska sitta som allra bäst i sadeln och sitta så still som möjligt. Jag har fått mycket råd hur jag ska göra. När jag hade min ”dåliga sadel” så var det självklart mycket svårare för mig att sitta sadeln. Jag fick väldigt mycket ridsår vilket var enormt frustrerande eftersom det ofta betydde att jag behövde ta ofrivilliga riduppehåll då jag inte kunde avlasta på det sättet som att rida lätt osv.

Jag fick råd om att använda grip ridbyxor vilket jag förstår kan vara en tillgång, så länge man inte har min funktionsnedsättning. Jag fick även rådet att använda klister till den här typen av ridbyxor, vilket jag åter igen kan förstå är en tillgång så man kan sitta still i sadeln.

Nu ska jag förklara varför grip ridbyxor inte fungerar för mig. Ni vet hur jag alltid måste sitta ner i sadeln? Jag kan inte rida lätt som de flesta andra (vilket jag är avundsjuk på) vilket gör att jag alltid måste sitta ner i alla gångarter. Ibland är hästen spänd i överlinjen vilket gör det här problemet ännu mer påtagligt.

Vad som händer när jag rider med grip ridbyxor är att jag lyfter ut sadeln när jag travar, helt normalt. Ofta skumpar man lite, speciellt på hästar med lite mer gång. Problemet tillkommer när jag ska tillbaka när i sadeln. Med grip ridbyxor ”fastnar” jag på vägen ner och kommer helt enkelt inte ner ordentligt. Vad som gör det här väldigt påtagligt är att banden som sitter över mina ben på sadeln blir lösare och”glider ner” på benet, fast det i själva verket är jag som hamnar högre upp i sadeln. Så jag kommer helt enkelt inte ner i sadeln ordentligt. Hänger ni med? Man kan säga att banden nästan hamnar under mina ben ibland.

Jag vet inte ifall det bara är jag som upplever det här problemet för att jag har min funktionsnedsättning, eller för att jag har så små marginaler. Men hur som helst tror jag det är viktigt att vi inte förlitar oss på mycket på hjälpmedel. Jag säger inte att grip inte är bra, jag säger bara att det kanske inte är för alla.

Varför jag föredrar helskodda förutom att jag kommer ner i sadeln ordentligt, är också för att jag blir mer rörligt med de ridbyxorna. Jag kan använda sitsen på ett helt annat sätta eftersom jag kan flytta mig i sadeln till höger och vänster, vilket jag inte kan göra med grip. För grip helt enkelt fixerar mig sadeln och gör mig ganska orörligt.

Jag tror det kan vara viktigt att reflektera över de här sakerna ibland, och få oss att fundera över gränsen mellan att hjälpa och stjälpa oss. För även om vi kan uppleva att något hjälper oss till en början, kanske resultatet blir något helt annat.

 

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här