Hjälp mig att hitta DEN hästen!

Felicia Grimmenhag | 1/10 - 2021

När Paralympics flyttades fram ett år kändes det som att flera års hårt arbete gick upp i rök rakt framför mina ögon.

Självklart var det inte så, men det var min känsla när jag i samråd med mina veterinärer och team bestämde mig för att pensionera Tarot från de internationella tävlingsbanorna i början av 2021. Helt rätt beslut, men tungt då vi stod som kandidater inför Tokyo som varit vårt mål i 6 år. På grund av pandemin och även andra orsaker fanns inte heller möjligheten av kvala min andra häst Ramsay.

När man måste ta ett sådant beslut känns det inte bara som att man sviker sig själv och sina lagkamrater, utan även att man sviker sitt team och de samarbetspartners som varit med på resan, som jobbat med en mot samma mål. Men min satsning fortsätter mot nya mästerskap och nya möjligheter kommer förhoppningsvis dyka upp. För att minimera risken att hamna i en liknande situation så är därför ett av mina mål att hitta ytterligare en partner för de internationella tävlingarna, så att satsningen blir mindre sårbar.

Jag vill också precis som alla andra ryttare utvecklas i min egna ridning, men eftersom jag tar hjälp med den allsidiga träningen med mina hästar så begränsas min ridtid och utveckling. Att rulla på i galopp ute och hoppträna är något jag inte kan göra, men det är ett viktigt pussel för mina hästars psyke och fysik, och som jag gärna ser att de gör ofta. Att jag dessutom får hjälp med hästens utbildning och ibland tävlande (på grund av få paratävlingar) försvinner ytterligare träning för mig som ryttare.

Så för att känna mig trygg i min satsning men också i att utvecklas, krävs en till häst hemma i stallet. Men vad är det då för häst som krävs?

Jag tror att många ibland kan ha en liten skev bild kring vad för typ av hästar som krävs i paradressyr internationellt. Jag har åkt 50 mil för att provrida, och får veta där att hästen har svag rygg men att den kanske skulle passa mig ändå. Var det bara för att jag har en funktionsnedsättning och att personen inte trodde att jag red så mycket? Därför gjorde det ingenting om den hade lite skavanker? Ingen aning. En annan gång gång åkte jag och provred en häst som skulle ha en fantastisk skritt, men efter två varv på ridbanan insåg vi att den gick rejält i passgång. Det finns många fler exempel, men vad jag söker är precis som alla andra ryttare en sund häst med rena gångarter.

Meningen är nu inte att skrämma bort potentiella säljare, utan tvärtom hoppas jag att hästägare förstår eftertanken och arbetet som läggs ner kring mina hästar.

Min drömhäst behöver inte kunna gå i passage eller piaff eller ens göra rena byten i galoppen, därför de rörelserna finns inte i mina program. En häst med ren skritt och taktmässig trav, naturligt påskjut och gärna lite naturlig resning låter som en jättebra början. Något jag också väldigt starkt önskar hos en häst är att den är kommunikationsbar och inte är så flyktbenägen, vilket kan skapa problem för mig. Helst en häst med lite tävlingsvana, men om det är en yngre förmåga vill jag inte stänga den dörren heller.

Du kanske har en elev som funderar på att sälja sin häst? Eller kanske en egen uppfödning? Eller så kanske dina tankar direkt flyger till en kompis eller kontakt som har en häst du tror skulle passa? Även alla typer av samarbeten är välkomna! Lån, delägarskap eller kanske t o m ett samarbete där du kan tävla parallellt på vår resa?

Tveka inte att höra av dig om du tror att det finns en häst du tror skulle passa mig. Jag har hästarna uppstallade på CC Stud i Häggeby utanför Bålsta. De får god omvårdnad med daglig utevistelse.

Gå gärna in på mina sociala medier där ni även kan kontakta mig. Ni kan också kontakta mig på info@feliciagrimmenhag.se.

Hoppas vi hörs!

En flicka i rullstol sitter bredvid en brun häst.

Foto: Kristin Harms

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här