Ridsår

Felicia Grimmenhag | 27/1 - 2019

Nu när jag äntligen har kommit igång med ridningen så känns det helt fantastiskt, men inte helt smärtfritt. Efter ett sådant långt uppehåll förutom att jag har tappat fysiken till en viss del, så är min kropp inte riktigt lika härdad. Därför skulle jag vilja skriva lite om min erfarenheter kring ridsår.

Ridsår är något jag måste förebygga och vara försiktig med hela tiden. Jag vet inte ifall det är något som är vanligt/ovanligt bland ryttare och mer förekommande inom vissa discipliner. Men oavsett så har jag haft ganska stora problem och många erfarenheter. Jag har varit med om utlandstävlingar där jag har tävlat sista dagen med öppna sår för att jag inte kan ta en ”vilodag” utan måste köra på, vilket ofta kan påverka prestationen.

Jag skulle nog säga att jag har lite större möjligheter att få ridsår än många ”normala” ryttare. För det första har jag ingen möjlighet att rida lätt och avlasta, vilket kan vara väldigt frustrerande. Jag rider väldigt mycket med sätet och med hjälp av magmusklerna vinklar jag bäckenet och driver hästen. Med ridsår tappar jag den förmågan till en viss del och kan inte heller flytta mig så mycket i sadeln för att det helt enkelt gör för ont, vilket påverkar i princip alla rörelser.

För det andra har jag ett snett bäcken. Jag har många skavanker som folk inte känner till och en av dem är att mitt högra sittben och det främre benet i bäckenet är lite ”längre ner”. Efter min olycka saknade jag en benbit mellan sittbenet och det främre benet i bäckenet och jag vet inte ifall det har växt tillbaka. Hur som helst gör det att benet hamnar närmre huden och skapar mycket större chanser för ridsår vilket är väldigt frustrerande.

Jag har dock hittat lite knep för att förebygga ridsåren.

Det första är mina kardborreband. För er som inte vet hur min sadel funderar så rider jag med ett band över varje ben. Många tror säkert att jag spänner banden ganska hårt för att jag ska sitta still, vilket är fel. Jag sitter faktiskt ganska löst, dels för att jag ska kunna studsa upp och ner i sadeln (för att följa hästens rörelser) men också för att jag ska kunna flytta mina vikthjälper i sadeln. Jag upplever att jag får mer sår ju mer ”fast” jag sitter.

För det andra, ha en bra sadel. Jag hade en sadel innan som inte fungerade för mig alls. Jag hade nästan konstant ridsår vilket var väldigt frustrerande.

För det tredje, ha bra ridbyxor som funkar för dig. Jag upplever inte en jättestor skillnad men den finns ändå där. Ridbyxor är väldigt individuellt så där känner jag inte att jag kan säga vad som funkar bäst, utan där får man testa sig fram.

För det fjärde så måste man ha bra underkläder. Jag rider för det mesta med cykelyxor, både vanliga och vadderade. Om jag rider med något med fel söm så kan jag få ganska stora problem, av bara det.

Det finns säkert andra sätt att förebygga och ni får jättegärna kommentera med tips! Jag letar hela tiden efter möjligheter att minimera risken för ridsår, speciellt på tävlingar. Så om ni vill hjälpa till, snälla gör det!

 

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här

Kommentera

2 kommentarer på “Ridsår

  1. Bra inlägg! Precis som du skriver så tror jag att vi är många som i alla fall från tid till annan har problem med ridsår. Förutom det du skriver om vikten av bra underkläder samt ridbyxor så hjälper det i alla fall för mig att smörja mig i ”de nedre regionerna” med ringblommesalva:-)
    Britten

    1. Tack! Jo men så är det ju och det är ju bra om vi kan lära oss av varandra. Ska definitivt testa salva! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*